przepis na leczo

Nie jest to przepis na leczo tradycyjne, węgierskie, które robi się z samych warzyw lub dodaje kiełbaskę, to leczo jest z kurczakiem i czerwoną fasolą, przyprawione na ostro, tak jak lubię najbardziej.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 puszka/kartonik pomidorów krojonych 400 g
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka koncentratu (opcjonalnie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, chili, 3 krople tabasco, bazylia, oregano, majeranek

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, odstawiamy na 30 minut do lodówki. Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy kurczaka i smażymy aż mięso się dobrze zetnie. Następnie wrzucamy pokroją w cieniutkie paski czerwoną paprykę, obsmażamy do miękkości papryki.

W międzyczasie do oddzielnego garnka wlewamy pomidory krojone z zalewą, odsączoną fasolę i odsączoną kukurydzę, 1 płaską łyżkę koncentratu, liść laurowy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy też jedną płaską łyżeczkę cukru, która przełamuje kwaskowatość pomidorów. Gotujemy na wolnym ogniu.

Zawartość patelni dodajemy do garnka i wszystko razem mieszamy i dusimy, by składniki dobrze się połączyły. Można podlać delikatnie wodą, gdyby leczo było za gęste. Na koniec przyprawiamy według uznania. Ja dodaję sól, pieprz, chili, tabasco oraz zioła (bazylia, oregano, majeranek).

Składniki do tej potrawy można modyfikować, dodać na przykład cukinię i/lub kilka pieczarek zamiast fasoli. Bardzo dobrze smakuje z ryżem lub kaszą.

Smacznego!