fbpx

Przepis na leczo z kurczakiem i czerwoną fasolą

by Dorota Zalepa
11 komentarzy
przepis na leczo

Nie jest to przepis na leczo tradycyjne, węgierskie, które robi się z samych warzyw lub dodaje kiełbaskę, to leczo jest z kurczakiem i czerwoną fasolą, przyprawione na ostro, tak jak lubię najbardziej.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 puszka/kartonik pomidorów krojonych 400 g
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka koncentratu (opcjonalnie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, chili, 3 krople tabasco, bazylia, oregano, majeranek

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, odstawiamy na 30 minut do lodówki. Cebulę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy kurczaka i smażymy aż mięso się dobrze zetnie. Następnie wrzucamy pokroją w cieniutkie paski czerwoną paprykę, obsmażamy do miękkości papryki.

W międzyczasie do oddzielnego garnka wlewamy pomidory krojone z zalewą, odsączoną fasolę i odsączoną kukurydzę, 1 płaską łyżkę koncentratu, liść laurowy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy też jedną płaską łyżeczkę cukru, która przełamuje kwaskowatość pomidorów. Gotujemy na wolnym ogniu.

Zawartość patelni dodajemy do garnka i wszystko razem mieszamy i dusimy, by składniki dobrze się połączyły. Można podlać delikatnie wodą, gdyby leczo było za gęste. Na koniec przyprawiamy według uznania. Ja dodaję sól, pieprz, chili, tabasco oraz zioła (bazylia, oregano, majeranek).

Składniki do tej potrawy można modyfikować, dodać na przykład cukinię i/lub kilka pieczarek zamiast fasoli. Bardzo dobrze smakuje z ryżem lub kaszą.

Smacznego!

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




11 komentarzy

Jak to widzę ja 28 maja 2013 - 19:48

Wygląda pysznie i ta papryczka w tle, ah jak artystycznie :D

Odpowiedz
Dorota 28 maja 2013 - 20:36

Prawda, że ładnie? :)

Odpowiedz
Jak to widzę ja 29 maja 2013 - 09:56

Bardzo ładnie :)

Odpowiedz
Marzena 28 maja 2013 - 23:11

Postanowilam, ze jutro kupuje co trzeba i robie! Zdjecie piekne, apetyczne…zgadza sie:-)

Odpowiedz
Magdalena 28 maja 2013 - 23:57

Dla mnie leczo musi być z kabaczkiem. Twoja wersja bardziej przypomina mi moją wersję strogonowa do której dodaję jeszcze pieczarki, mięso wieprzowe lub wołowinę (w/g tradycyjnego przepisu). Ale co kuchnia to inne wersje i wariacje i o to chodzi!

Odpowiedz
Dorota 29 maja 2013 - 08:16

Ostatnio robiłam właśnie w wersji z cukinią i pieczarkami, też smaczne :)

Odpowiedz
Żurnalistka 29 maja 2013 - 11:53

Moja teściowa robi leczo z kurczakiem. Ja z domu znam wydanie tradycyjne – warzywa i kiełbasa. Za czerwoną fasolą nie przepadam. Ale tym postem właśnie mi przypomniałaś, że dawno go nie jadłam więc może warto na obiad uskutecznić jakieś leczo :)

Odpowiedz
kudels 29 maja 2013 - 13:34

powiem Ci, że ja nie jem mięsa, ale koło mnie siedzi kumpel i wzdycha nad wirtualnym talerzem :)

Odpowiedz
Dorota 30 maja 2013 - 15:59

Leczo to jest akurat takie danie, które śmiało można przyrządzić bez mięsa, dodać więcej warzyw i też jest pyszne :)

Odpowiedz
nomissn 31 maja 2013 - 10:59

Dla mnie leczo musi być koniecznie z kabaczkiem, inaczej nie liczy się:)

Odpowiedz
Marta 21 czerwca 2013 - 00:24

Cudowna wersja Doroto! :) Ta fasola dodaje ciekawego smaku, na pewno spróbuje coś podobnego wkrótce zrobić.

Odpowiedz

Zostaw komentarz