fbpx

Przepis na naleśniki z kurczakiem

by Dorota Zalepa
21 komentarzy
naleśniki z kurczakiem

Od razu uprzedzam trzymających wagę, że to danie jest kaloryczne. Są to najlepsze naleśniki z kurczakiem jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić i przyznam, że nie spotkałam takich w restauracjach. Lubię mieszać przepisy, więc zmodyfikowałam przepis na tortille z kurczakiem i zamiast pszennych placków, używam naleśników. Ale po kolei.

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • świeży ogórek
  • pomidor
  • sałata lodowa
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • jogurt naturalny (lub kefir)
  • 3-4 łyżki majonezu
  • plastry sera żółtego do zapieczenia
  • sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia

Sposób przygotowania

naleśniki z kurczakiem przepis

Pierwszą czynnością jest przygotowanie mięsa, by mogło przejść przyprawami. Oczyszczony filet kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawie Kebab – Shoarma Kamis. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Smażymy naleśniki, ja robię zawsze więcej, by mój syn mógł je także jeść z dżemem lub czekoladą. Przepisu na naleśniki nie podaję, bo pewnie każdy wie jak je zrobić.

Mięso obsmażamy na oleju, na patelni.

Sos czosnkowy

Jogurt naturalny (można też użyć kefiru) mieszamy z 3-4 łyżkami majonezu, dodajemy  wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, bazylię i oregano oraz pół łyżeczki cukru.

Pomidora i obranego ze skórki ogórka kroimy na średniej wielkości kawałki, cebulę w kostkę, sałatę lodową rwiemy rękami dosyć drobno. Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy. Możemy trochę dodać soli i pieprzu do smaku.

Następnie naleśniki smarujemy sosem czosnkowym i wykładamy sałatką i kurczakiem, zawijamy w kopertę, tak by nic nie wydostawało się na zewnątrz. Układamy w naczyniu żaroodpornym, na każdy naleśnik kładziemy plaster sera żółtego (może być też starkowany, ale tak jest szybciej) i wkładamy do piekarnika na parę minut, tak by ser się ładnie rozpuścił.

Uwierzcie mi te naleśniki są pyszne. Ulubione danie mojej rodziny. Nie robię ich często, ale jak już zrobię, to wszyscy je wspominają do następnego razu :)

Smacznego!

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




21 komentarzy

Małgosia 15 lutego 2013 - 10:54

mhmm pychota!

Odpowiedz
Kamila 15 lutego 2013 - 12:24

Świetny przepis,muszę spróbować! ja robię naleśniki też z kurczakiem tylko z warzywami na patelnie ( tak bardzo na ostro). A te Twoje takie są delikatesowe:)
Pizza wyszła mi ok tylko następnym razem muszę bardziej doprawić farsz!

Odpowiedz
Dorota 16 lutego 2013 - 12:01

Co do pizzy, to ja do farszu dodaję często ostrej papryki, nie napisałam tego w przepisie (muszę dołożyć). Generalnie z przyprawami to tak na oko, próbuję i dodaję trochę tego, trochę tego, aż uzyskam smak, który mi chodzi po głowie.

Odpowiedz
Magdalena 15 lutego 2013 - 12:55

To już wiem na co mnie zaprosisz jak przyjadę ;)))

Odpowiedz
Małgosia 15 lutego 2013 - 13:04

aaa i ja tez wiem Dorotko;D

Odpowiedz
Kamila 15 lutego 2013 - 15:48

ja też chętnie spróbuje – jak już robić to dla całej brygady:)

Odpowiedz
Dorota 15 lutego 2013 - 13:10

Zapraszam z przyjemnością :)

Odpowiedz
Jak to widzę ja 15 lutego 2013 - 14:53

Ja wczoraj też kucharzyłem. No może bardziej robiłem za asystenta, ale mimo wszystko! W kuchni przebywałem! Musiałbym spróbować tych naleśniczków, ciekawy przepis, może niedługo się skuszę :)

Odpowiedz
POISON.COM.PL 15 lutego 2013 - 23:06

Jak wszyscy to wszyscy, ja też się wpraszam na te pyszności ;)

Odpowiedz
Dorota 16 lutego 2013 - 12:11

No to teraz mam przechlapane z tym gotowaniem ;)

Odpowiedz
Ewa 16 lutego 2013 - 15:55

Właśnie jesteśmy po „Twoim obiadku”, moi panowie „wciągnęli” po 5 sztuk! Malwina tylko jeden bez sosu a ja ………. :) Zamiast sałaty lodowej dałam mix sałat też jest ok! My się nie wpraszamy-daliśmy rade na 4 ręce w produkcji!

Odpowiedz
Dorota 16 lutego 2013 - 16:27

No to super, mam nadzieję, że dla Ciebie też coś zostało :)

Odpowiedz
Andrzej 16 lutego 2013 - 18:04

Bardzo ciekawy przepis. Warto spróbować. Ten sos czosnkowy pachnie mi już przez ekran. My jadamy wszystko jak na pierwszym zdjęciu. Naleśniki z mięsem ale inaczej. Kurczaka w kostkę ale do sosu słodko-kwaśnego (ze słoiczka z jesiennych przetworów) a już sałatę lodową z ogórkiem i pomidorem to w surówce doprawionej przyprawą magii, oliwą i octem winnym. Trzeba namówić małżonkę by spróbowała takiej składanki.

Odpowiedz
Dorota 16 lutego 2013 - 21:15

Muszę też spróbować tego przepisu, ale niestety, z jesiennych przetworów mam tylko ogórki i kompoty.

Odpowiedz
Waldek 14 marca 2013 - 10:27

Robię je dziś już po raz drugi w ciągu dwóch tygodni. Pychotka, palce lizać, gęba w niebie :). Dzięki za wspaniały przepis.

Odpowiedz
Dorota 14 marca 2013 - 13:28

Super! Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :)

Odpowiedz
Kate 16 marca 2013 - 22:20

Dziekuje bardzo pani Dorotko za pyszny przepis. Maz byl w siodmym niebie a prosze wierzyc, ciezko mu dogodzic;)

Odpowiedz
Dorota 17 marca 2013 - 15:58

Bardzo proszę, cieszę się, że moje przepisy komuś się przydają i w dodatku smakują :)

Odpowiedz
Angel Face 26 marca 2013 - 15:12

Przepis wygląda całkiem apetycznie. Mam tylko wątpliwości, co do tej sałaty na gorąco, smakuje dobrze? :)
Pozdrawiam

Odpowiedz
Dorota 26 marca 2013 - 15:18

Sałata nie nabiera temperatury, naleśniki z wierzchu są gorące, środek jest letni. Zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera (parę minut). Smakują bardzo dobrze :) Pozdrawiam

Odpowiedz
milenasy 18 sierpnia 2013 - 18:17

własnie je zajadam, dobre, ale spodziewałam sie czegos lepszego! osobiście bardziej mi smakuja nalesniki z kurczakiem, ostrym sosem pomidorowym i kukurudzą

Odpowiedz

Zostaw komentarz