fbpx

Przepis na szarlotkę – świetny poprawiacz humoru jesienią

by Dorota Zalepa
15 komentarzy

Jesień kojarzy mi się z ciepłym kakao, kocykiem, świeczkami i dobrą lekturą. Długie jesienne wieczory mogą uprzyjemniać nam także pyszne potrawy, a że trwa sezon na jabłka, których w naszym kraju nie brakuje, ostatnio upichciłam pyszną szarlotkę z jabłkami z naszej działki. Wyszła pyszna, a zapach wypełnił całe mieszkanie. Co przy takiej pogodzie od razu poprawiało wszystkim humor.

 

Przepis na szarlotkę pochodzi z bloga Make Cooking Easier, zmieniłam nieco proporcje do formy o średnicy 30 cm.

 

Przepis na szarlotkę z kratką

 

Składniki na ciasto do formy o średnicy 30 cm:

  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g cukru (3-4 łyżki stołowe)
  • 1 jajko
  • 250 g schłodzonego masła

 

Składniki na farsz:

  • 1,5-2 kg jabłek
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1-2 łyżki bułki tartej

przepis na szarlotkę

Sposób wykonania

1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy cukier z cynamonem, dodajemy jabłka i smażymy na małym ogniu do momentu aż staną się brązowe i zaczną się delikatnie rozpadać – ok. 20 min. Dodajemy szczyptę kardamonu.

2. Mąkę, cukier, jajko i masło zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.

3. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (u mnie jest to masło klarowane). Spód nakłuwamy widelcem posypujemy bułką tartą i wykładamy farszem.

4. Resztę ciasta rozwałkowujemy i wykrawamy paski, które układamy na wierzchu tworząc kratkę. Boki zlepiamy ze sobą.

5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 35 minut. Szarlotkę posypujemy cukrem pudrem, lub podajemy na ciepło z lodami i bitą śmietaną.

przepis na szarlotkę

przepis na szarlotkę

szarlotka przepis

przepis na szarlotkę

przepis na szarlotkę

przepis-na-szarlotke3

[fb_button]

Jeśli narobiłam Wam smaku, nie czekajcie, tylko zabierajcie się do pieczenia. Gwarantuję Wam, że przygotowanie ciasta jest proste, a jego smak zrekompensuje Wam włożony wysiłek. To idealny towarzysz jesiennych wieczorów. Smacznego!

 

 

Zapisz się na Kameralny Newsletter i zyskaj dostęp do dodatkowych materiałów i treści.

Zapraszam Cię także na mój Fan Page na Facebooku oraz Instagram, gdzie wrzucam różne anegdotki z życia i niepublikowane wcześniej zdjęcia :)

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




15 komentarzy

dobrzewydane.pl 7 października 2016 - 15:09

Gdzie kupiłaś taka formę ? Tiger ?;)

Odpowiedz
u Marudy i Leniucha 7 października 2016 - 15:42

Dobre pytanie! :)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 7 października 2016 - 19:02

Duka. :-)

Odpowiedz
Lucy eS 7 października 2016 - 21:11

zrobiłam dziś – wyszła pycha

Odpowiedz
Dorota Zalepa 7 października 2016 - 21:52

Super! Moja rozeszła się w oka mgnieniu. :-)

Odpowiedz
Ania Kalemba 8 października 2016 - 18:29

o mniam! Uwielbiam!

Odpowiedz
grhheen 9 października 2016 - 09:58

Moje najpiękniejsze talerze :-)

Odpowiedz
Yasminella 9 października 2016 - 14:22

Takie smażone jabłka mogłabym jeść przez całą zimę xD

Odpowiedz
Królowa Karo 9 października 2016 - 17:21

Uwielbiam! Nic tak nie smakuje jesienią jak szarlotka pachnąca cynamonem.

Odpowiedz
by.rosann 10 października 2016 - 12:57

Ach, uwielbiam :) Dla mnie synonimem jesieni jest właśnie szarlotka :) Sama ją robię dość często, ostatnio nawet z dodatkiem solonego karmelu, ale prawda jest taka, że to ciasto jest idealne pod każdą postacią :)

Odpowiedz
Sisters92 13 października 2016 - 23:08

Uwielbiamy ciastka z jabłkami, a taka aromatyczna szarlotka pachnąca z cynamonem chyba będzie nam się dziś śniła w nocy. Koniecznie musimy ją przygotować w weekend!

Odpowiedz
Anna Jędrzejewska 14 października 2016 - 09:39

Piekłam szarlotkę w ostatni weekend, była pyszna na ciepło z lodami :D Ale Twoja wygląda niezwykle apetycznie :)

Odpowiedz
Część Mnie 17 października 2016 - 18:37

Mniam, uwielbiam szarlotkę! Twoja prezentuje się rewelacyjnie :)

Odpowiedz
Eternal Moments 25 stycznia 2017 - 18:20

Wygląda pysznie !

Odpowiedz
lcharbuz 4 lipca 2017 - 15:15

Po raz pierwszy zrobiłam szarlotkę, dzięki Pani przepisowi. Wyszła świetna, jak na pierwszy raz! Zeszła praktycznie w jeden dzień. :D Robiłam jeszcze kilkukrotnie ją na jesieni, ale lekko modyfikowałam, bo zarzekali, że za mało jabłek w środku. :D

Odpowiedz

Zostaw komentarz