Jesień kojarzy mi się z ciepłym kakao, kocykiem, świeczkami i dobrą lekturą. Długie jesienne wieczory mogą uprzyjemniać nam także pyszne potrawy, a że trwa sezon na jabłka, których w naszym kraju nie brakuje, ostatnio upichciłam pyszną szarlotkę z jabłkami z naszej działki. Wyszła pyszna, a zapach wypełnił całe mieszkanie. Co przy takiej pogodzie od razu poprawiało wszystkim humor.
Przepis na szarlotkę pochodzi z bloga Make Cooking Easier, zmieniłam nieco proporcje do formy o średnicy 30 cm.
Przepis na szarlotkę z kratką
Składniki na ciasto do formy o średnicy 30 cm:
- 400 g mąki pszennej
- 50 g cukru (3-4 łyżki stołowe)
- 1 jajko
- 250 g schłodzonego masła
Składniki na farsz:
- 1,5-2 kg jabłek
- 100 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- 1-2 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania
1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy cukier z cynamonem, dodajemy jabłka i smażymy na małym ogniu do momentu aż staną się brązowe i zaczną się delikatnie rozpadać – ok. 20 min. Dodajemy szczyptę kardamonu.
2. Mąkę, cukier, jajko i masło zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
3. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (u mnie jest to masło klarowane). Spód nakłuwamy widelcem posypujemy bułką tartą i wykładamy farszem.
4. Resztę ciasta rozwałkowujemy i wykrawamy paski, które układamy na wierzchu tworząc kratkę. Boki zlepiamy ze sobą.
5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 35 minut. Szarlotkę posypujemy cukrem pudrem, lub podajemy na ciepło z lodami i bitą śmietaną.
[fb_button]
Jeśli narobiłam Wam smaku, nie czekajcie, tylko zabierajcie się do pieczenia. Gwarantuję Wam, że przygotowanie ciasta jest proste, a jego smak zrekompensuje Wam włożony wysiłek. To idealny towarzysz jesiennych wieczorów. Smacznego!
Zapraszam Cię także na mój Fan Page na Facebooku oraz Instagram, gdzie wrzucam różne anegdotki z życia i niepublikowane wcześniej zdjęcia :)
15 komentarzy
Gdzie kupiłaś taka formę ? Tiger ?;)
Dobre pytanie! :)
Duka. :-)
zrobiłam dziś – wyszła pycha
Super! Moja rozeszła się w oka mgnieniu. :-)
o mniam! Uwielbiam!
Moje najpiękniejsze talerze :-)
Takie smażone jabłka mogłabym jeść przez całą zimę xD
Uwielbiam! Nic tak nie smakuje jesienią jak szarlotka pachnąca cynamonem.
Ach, uwielbiam :) Dla mnie synonimem jesieni jest właśnie szarlotka :) Sama ją robię dość często, ostatnio nawet z dodatkiem solonego karmelu, ale prawda jest taka, że to ciasto jest idealne pod każdą postacią :)
Uwielbiamy ciastka z jabłkami, a taka aromatyczna szarlotka pachnąca z cynamonem chyba będzie nam się dziś śniła w nocy. Koniecznie musimy ją przygotować w weekend!
Piekłam szarlotkę w ostatni weekend, była pyszna na ciepło z lodami :D Ale Twoja wygląda niezwykle apetycznie :)
Mniam, uwielbiam szarlotkę! Twoja prezentuje się rewelacyjnie :)
Wygląda pysznie !
Po raz pierwszy zrobiłam szarlotkę, dzięki Pani przepisowi. Wyszła świetna, jak na pierwszy raz! Zeszła praktycznie w jeden dzień. :D Robiłam jeszcze kilkukrotnie ją na jesieni, ale lekko modyfikowałam, bo zarzekali, że za mało jabłek w środku. :D