zdrowe odzywianie

8 listopada przypada Światowy Dzień Zdrowego Śniadania. Wiedzieliście o tym? Ja nie. Ale dobrze się składa, bo przygotowałam dla Was kolejny wpis z cyklu– ZDROWE ODŻYWIANIE.

Duży udział w całym przedsięwzięciu miała książka Julity Bator Zamień chemię na jedzenie. Wiem, wiem, powtarzam się, ale tak właśnie było.

W związku z powyższym mam dla Was 3 przepisy na zdrowe śniadanie. Wszystkie są smaczne, mają wiele witamin,  składników mineralnych i są przyrządzone z dobrych produktów (takich, które mają jak najbardziej naturalny skład).

Owsianka bananowa

owsianka bananowa

Składniki

  • mleko
  • płatki owsiane górskie
  • banan
  • suszone owoce (rodzynki, morele, żurawina)
  • pestki: słonecznik, dynia, sezam

Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy, wsypujemy kilka łyżek płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych) i gotujemy parę minut mieszając co jakiś czas, by się nie przypaliły. Wyłączamy palnik i odstawiamy jeszcze na parę minut. W międzyczasie banana kroimy w talarki, słonecznik podprażamy na suchej patelni aż się zarumieni. Owsiankę wykładamy do miseczki, dodajemy banana, posypujemy słonecznikiem i rodzynkami.

Kasza jaglana z owocami

kasza jaglana z owocami

Składniki  (na 3-4 osoby)

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • owoce (gruszki, jabłka, kiwi, śliwki, mandarynki)
  • pestki (słonecznik, dynia, sezam)
  • łyżka masła (opcjonalnie)
  • przyprawy: cynamon, kardamon, goździki, imbir

Kaszę jaglaną płuczę na sitku pod kranem, następnie wrzucam do suchego garnka i podprażam parę minut cały czas mieszając. W ten sposób kasza traci gorzkawy posmak i wzmacnia swoje rozgrzewające właściwości. W tym czasie w garnku lub czajniku gotuję 3 szklanki wody, następnie wlewam ją do garnka z kaszą i dodaję odrobinę soli. ( 1 szklanka kaszy wystarczy dla 3-4 osób, jeśli chcemy zrobić mniejszą ilość po prostu użyjmy 0,5 szklanki kaszy jaglanej i 1,5 szklanki wody  ).

Uwaga! Kaszę gotujemy 30 minut na bardzo małym ogniu i nie mieszamy, wtedy kasza będzie bardziej sypka. Jeśli zaczniemy ją mieszać wyjdzie papkowata.

Parę minut przed końcem wrzucamy pokrojone w kostkę owoce. Mogą to być gruszki, jabłka, kiwi, banany, śliwki i przyprawiamy tak jak lubimy. Możemy dodać szczyptę cynamonu i kardamonu lub tartego imbiru i goździków, możemy dodać tylko łyżkę masła. Wykładamy kaszę do miseczki i posypujemy pestkami słonecznika i suszonymi owocami.

Inspiracja [ekomama.pl, Julita Bator „Zamień chemię na jedzenie”]

Jogurt naturalny z musli i owocami

jogurt z musli

Na koniec bardzo szybki przepis na zdrowe śniadanie. Wystarczy dowolne płatki (owsiane, jęczmienne, żytnie) zalać jogurtem naturalnym, dodać dowolne owoce (ja dodałam banana), posypać suszonymi owocami, pestkami i – jeśli lubicie słodszą wersję – polać łyżką płynnego, naturalnego miodu. Pyszne i zdrowe!

Jeśli szukacie innych inspiracji śniadaniowych, możecie zajrzeć:

Jestem ciekawa jak wygląda u Was śniadanie. Czy jest obfite i zdrowe, czy raczej łapiecie coś w biegu? Może macie jakieś swoje ulubione przepisy na zdrowe (lub mniej zdrowe) śniadanie? Koniecznie podajcie w komentarzach :)