fbpx

Kanapki na 4 sposoby

by Dorota Zalepa
32 komentarze

Gdy pytam mojego synka, co ma ochotę zjeść na kolację czy śniadanie, odpowiada: Wszystko tylko nie kanapki. Nie dziwię mu się, bo kanapki kojarzą się z najnudniejszym daniem na świecie. Co jemy na szybko przed wyjściem do pracy/szkoły? Oczywiście kanapki! Są one chyba najczęściej spożywaną potrawą w ciągu naszego życia. Zróbmy je tak, by nie były nudne.

Przygotowałam dla Was przepisy na kanapki zupełnie inne niż te codzienne z wędliną i serem. Są smaczne, kolorowe i przede wszystkim zdrowe. Ich podstawą jest pieczywo razowe.

1. Kanapka z awokado i fetą

kanapka_z_awokado

Na kromkę chleba razowego układamy pokrojone w plastry i skropione cytryną awokado. Jest tłuste, więc nie potrzebujemy już masła. Następnie układamy rzodkiewkę, pokruszoną fetę i na koniec posypujemy wszystko szczypiorkiem.

2. Kanapka z masłem orzechowym i bananem

kanapki_maslo_orzechowe

Przekonałam się, że najlepsze masło orzechowe to te zrobione własnoręcznie.

Przepis na masło orzechowe

Garść obranych orzeszków ziemnych wrzucamy do blendera, dodajemy łyżeczkę miodu, łyżeczkę masła i miksujemy na gładką masę.

Kromkę chleba razowego smarujemy masłem orzechowym i układamy talarki banana. Pychota!

maslo_orzechowe_przepis

3. Kanapka z łososiem

kanapka-z-lososiem

Kromkę chleba razowego smarujemy masłem, następnie serkiem śmietankowym (bardzo dobry skład ma serek śmietankowy Łaciaty naturalny), układamy plasterki ogórka, następnie plaster wędzonego łososia skropionego sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem.

4. Kanapka z pastą jajeczną

pasta_jajeczna_przepis

Przepis na pastę jajeczną

Twaróg półtłusty rozdrabniamy widelcem, dodajemy 5 drobno pokrojonych jajek, 2 łyżki śmietany, 1 łyżkę majonezu, szczypiorek, sól i pieprz, wszystko razem mieszamy.

Kanapkę smarujemy masłem, możemy je pominąć, ale ja tego nie robię. Najlepsze masła mają minimum 82 % tłuszczu. Polecam Masło Extra Osełka Górska firmy Sobik . Na kanapkę układamy liść sałaty, smarujemy pastą jajeczną i posypujemy szczypiorkiem. Mód, cud, malina!

 

pasta_jajeczna2

Kanapki smakowały mojemu synkowi, a ma on bardzo wymagające podniebienie i trudno mu dogodzić.

Niedawno tak podsumował mój obiad:

– Wiesz co najbardziej smakuje mi z tego obiadu?

– Co takiego? (odpowiedziałam, czekając na jakiś zachwyt nad daniem)

– Picie.

 

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy

32 komentarze

Kasia 13 maja 2014 - 21:05

Mmm, z łososiem, pycha! Muszę sobie kupić wędzonego łososia :)

Odpowiedz
Martynosia 13 maja 2014 - 21:25

Bardzo ładne te Twoje kanapeczki;) Ale do chleba z bananem chyba sie nie przekonam, choć tu na Wyspach sporo ludzi tak je;)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 13 maja 2014 - 21:31

Zupełnie niedawno zjadłam takie połączenie po raz pierwszy i powiem Ci, że posmakowało mi, tym bardziej, że jestem strasznym łasuchem na słodycze.

Odpowiedz
Agnieszka 13 maja 2014 - 21:33

Haha, dialog z synkiem mnie rozwalił :D

Odpowiedz
Dorota Zalepa 13 maja 2014 - 21:37

Tak, mój synek potrafi docenić moje kulinarne starania ;)

Odpowiedz
Małgosia 13 maja 2014 - 21:49

Propozycja nr 3 jest dla mnie:)

Odpowiedz
Baba Jedna 13 maja 2014 - 22:19

Ja poproszę z awokado ;)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 14 maja 2014 - 08:07

Wybrałaś moją ulubioną :)

Odpowiedz
Daniel 13 maja 2014 - 22:56

Kanapki z łososiem i pastą jajeczną! Też polecam :)

Odpowiedz
MartaAnna 13 maja 2014 - 23:20

Mama mija, ale pyszne!

Odpowiedz
Klaudyna 13 maja 2014 - 23:24

O! Uwielbiam masło orzechowe! Muszę koniecznie spróbować!

Odpowiedz
Dorota Zalepa 14 maja 2014 - 08:09

Robiłam pierwszy raz i wyszło super! Najtrudniejsze jest obieranie orzechów, najlepiej zaangażować do tej czynności całą rodzinę :)

Odpowiedz
KOLORowanka 14 maja 2014 - 08:37

smakowo :D
musisz wpaść na moją pastę jajeczną-podobno wymiatam ;P a do tego mamy własny szczypiorek :D

Odpowiedz
Dorota Zalepa 14 maja 2014 - 08:45

A co do niej dodajesz, oprócz jajek oczywiście :)
Ja też mam własny szczypiorek :)))

Odpowiedz
Kamson 14 maja 2014 - 10:28

Zdecydowanie mnie zainspirowałaś na dzisiejsze śniadanie :)
Pozdrawiam

Odpowiedz
Katarzyna 14 maja 2014 - 10:33

ma synek przyjemne poczucie humoru:) Da sobie radę w życiu, dobrze rokuje;) i zgadzam się, że jeśli się człowiek postara, to zwykłe nudne kanapki można zamienić w coś pysznego, kolorowego i zdrowego. uwielbiam sobie komponować kanapki! najbardziej lubię z awokado, łososiem i zieloną papryką oraz liście sałaty, ale chętnie spróbuję połączyć awokado z fetą;) tego jeszcze nie robiłam:) nie jem masła orzechowego, bo mam uczulenie, ale jak chcę się pokusić na coś słodkiego to nutella banan i maliny wędrują na chleb:)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 14 maja 2014 - 12:20

Nutella z bananem zawsze :)

Odpowiedz
Karolina 14 maja 2014 - 13:30

Pysznym połączeniem jest też kanapka z serkiem chrzanowym + łosoś wędzony skropiony sokiem z cytryny. Można opcjonalnie położyć na niego kilka plasterków ogórka konserwowego. Pyyycha, uwielbiam tę ostrość, która zostaje na języku :)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 14 maja 2014 - 15:12

W tej wersji jeszcze nie jadłam, a lubię kanapki na ostro. Jakiego serka chrzanowego używasz?

Odpowiedz
Karolina 14 maja 2014 - 19:53

Najbardziej smakuje mi almette z chrzanem. Musisz koniecznie spróbować tej kombinacji z łososiem :)

Odpowiedz
Kamila 14 maja 2014 - 15:04

a ja uwielbiam tzw. wiosenne kanapki czyli sałata, rzodkiewka, szczypiorek i jajo gotowane w plastry pokrojone:). a tak poza wiosną to preferuję mięsko na kanapkach!!

Odpowiedz
Dorota Zalepa 14 maja 2014 - 15:16

Wiosenne kanapki, które opisujesz to jedne z moich ulubionych. Dużo zieleniny i jajko. Można dodać szyneczkę.
Do kanapek z pastą jajeczną też dodaję plaster szynki, żeby urozmaicić kolację/śniadanie.

Odpowiedz
Beata 14 maja 2014 - 15:42

Fajne te przepisy. Proste i smaczne. Musze sie na nie skusic. Generalnie probuje podobne rzeczy. uwielbiam kanapki z bananem i maslem orzechowym, ale nie wiedzialam, ze tak prosto mozna je zrobci samodzielnie. Kanapka to najprostszy i calkiem zdrowy podwieczorek dla dziecka po szkole. ja widze te wszystkie mamy ktore przychodza pod szkole z paczkami ciaseczek ociekajacych czekolada i konserwantami. Ale kanapka jest tu rozwiazaniem prostszym, zdrowszym i smaczniejszym i tanszym. Taka z maslem orzechowym i ciemnym pieczywem to dobry nawyk, ktory wyrabiamy u dziecka od najmlodszych lat. Dzieki za przepisy. Pozdrawiam Beata

Odpowiedz
Dorota Zalepa 14 maja 2014 - 18:10

Mój synek ma ograniczone słodycze do minimum. Do szkoły zabiera oczywiście kanapkę i owoc. Kupuję też czekoladę 90 % kakao, której ja za bardzo nie lubię, a on chętnie zjada (pokruszoną np. do jogurtu naturalnego).
Od słodyczy to ja muszę się odzwyczaić, bo jak mnie napadnie, to tabliczka czekolady znika w sekundę!

Odpowiedz
Kreatornia Zmian 14 maja 2014 - 21:10

Wspaniałe dziecko :) Je takie kanapki. Jak dobrze, że rodzice uczą dzieci o nietypowych smakach, o pięknie jakie może być wydobyte z jedzenia. Cudowne są fotografie tych kanapek. :) Pozdrawiam – Kamila

Odpowiedz
Dorota Zalepa 15 maja 2014 - 09:48

Z łososiem miał problem, reszta poszła gładko :) Oczywiście faworytem okazało się masło orzechowe :)

Odpowiedz
Królowa Karo 15 maja 2014 - 15:33

No to masz surowego jurora, niczym w Masterchefie. Mój typ to kanapka nr 3 – z łososiem. Ale muszę koniecznie wypróbować tę z awokado, bo nigdy mi jakoś nie przyszło do głowy, żeby położyć je na kanapki.

Odpowiedz
wenus-lifestyle 15 maja 2014 - 17:59

Fajne śniadanie inspiracje. Dziękuję :)
Synek <3

Odpowiedz
Wiktor Majorkiewicz 15 maja 2014 - 18:09

Uwielbiam kanapki z pastą jajeczną! A masło orzechowe oczywiście próbowałem i było rewelacyjne ;)

Odpowiedz
Dominika 16 maja 2014 - 13:35

Każda kanapka wygląda pięknie i pysznie!

effect-placebo.blogspot.com

Odpowiedz
Kamyczek 21 maja 2014 - 17:05

Od dziecka lubię kanapki :) Ale o kanapkach z bananem to jeszcze nie słyszałam :D Ciekawa jestem jak one smakują.

Odpowiedz
Agnieszka, Czerwona Fasola 21 maja 2014 - 21:41

kanapka z bananem super, ja jeszcze lubię z truskawkami i bitą śmietaną :)

Odpowiedz

Zostaw komentarz