fbpx

Przepisy na szybkie przekąski

by Dorota Zalepa
20 komentarzy
szybkie przekąski

Ile to razy mamy ochotę coś przekąsić w ciągu dnia? Ja zawsze! Od śniadania do obiadu jest tyle czasu, że koniecznie muszę coś zjeść pomiędzy nimi. Dziś poznacie przepisy na pyszne i szybkie przekąski, które często robię.

Mozzarella z pomidorami i bazylią

mozzarella z pomidorami

Odkąd mamy pomidory, które smakują i pachną jak pomidory, często robię sobie taką przekąskę. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, sycąca i rewelacyjnie smakuje. Na przemian układamy plasterek pomidora, listek bazylii, plasterek mozzarelli do wyczerpania składników. Posypujemy solą,  pieprzem i polewamy oliwą z oliwek. Gotowe!

Bagietka z mozzarellą , pomidorami i oliwkami

bagietka z mozzarella

To druga fajna przekąska z wykorzystaniem sera mozzarelli i pomidorów. Przepis na nią znalazłam w mojej książce kucharskiej o kuchni włoskiej. Bagietkę przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku aż się zarumieni. Następnie polewamy oliwą i układamy na przemian plasterek pomidora i plasterek mozzarelli. Posypujemy pokrojonymi oliwkami i listkami bazylii. Możemy przyprawić solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy do momentu rozpuszczenia się sera.

Koktajl truskawkowy

koktajl_truskawkowy

Kolejnym klasykiem, szczególnie latem, jest koktajl. Zimą przeważnie robię koktajl bananowy, przepis znajdziecie TU.  Latem obowiązkowy jest koktajl truskawkowy. Do blendera wrzucamy pokrojone truskawki, 2 jogurty naturalne, pół szklanki mleka i 1 łyżkę miodu. Możemy dodać garść płatków owsianych, namoczonych wcześniej w gorącej wodzie, by zmiękły. Miksujemy i gotowe.

Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewkami

twarożek ze szczypiorkiem

Twaróg półtłusty rozdrabniam widelcem z 2-3 łyżkami śmietany 18% i odrobiną mleka. Mleko sprawia, że twaróg z łatwością rozdrobnimy na dość gładką masę. Dodajemy poszatkowane szczypiorek i rzodkiewki, posypujemy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami lub chlebem razowym.

Bagietka w jajku na słodko

bułka w jajku

Ci, którzy śledzą Fanpage bloga na Facebooku, już znają ten przepis. Jest to bardzo smaczne danie, szczególnie uwielbiane przez dzieci. Bagietkę (najlepiej taką już podeschłą) namaczamy w miksturze jajka, mleka, cukru i cukru waniliowego i smażymy na odrobinie oleju. Posypujemy cukrem pudrem. Uwierzcie mi, to jest PYSZNE!

A jakie są Wasze pomysły na smaczne i szybkie przekąski w ciągu dnia? Chętnie wypróbuję coś nowego!

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




20 komentarzy

KOLORowanka 22 czerwca 2013 - 07:52

na taką bagietkę zrobiłaś mi smaka :D
no i wiem teraz co na śniadanko zrobię :)
Z resztą wszystkie potrawy widać, że lekkie ale i smaczne :)

a ten twarożek z rzodkiewką :)wspomnienie lata u babci :)

Odpowiedz
Małgosia 22 czerwca 2013 - 10:35

Dostałam ostatnio od mamy blender, więc koktajle na stałe będą gościć na moim stole;)

Odpowiedz
Dorota 22 czerwca 2013 - 13:17

To liczę na jakiś fajny przepis na koktajl! Jaki blender masz i za ile?

Odpowiedz
Małgosia 22 czerwca 2013 - 15:41

Blender dostałam, ale zapytam mamy za ile, kupiony w Olsztynie akurat.

Odpowiedz
Jak to widzę ja 22 czerwca 2013 - 13:41

Ajj koktajlu to bym się napił. Najlepiej jakieś owoce leśne ;)

Odpowiedz
Kamila 22 czerwca 2013 - 18:05

Super przekąska, robi furę u mnie zawsze:): bagietkę pokrojoną i posmarowaną masłem posypujemy czosnkiem drobniutko pokrojonym (nie wyciśniętym przez praske bo marnujemy co najcenniejsze), solimy, pieprzymy i układamy plaster mozarelli, wkładamy do piekarnika na okolo 10-15 min w 160 stopni. Po wyjęciu nakładamy na każda kromkę plasterek świeżego pomidora i na to pokrojoną drobniutka świeżą bazylię!! Super na ciepło , szybkie danie. Pasuje do sałatek ale i smakuje super saute!

Odpowiedz
Dorota 22 czerwca 2013 - 18:25

Brzmi pysznie! Uwielbiam takie połączenia, wyprobuję na pewno :-) Dzięki!

Odpowiedz
Dorota Zalepa 25 czerwca 2013 - 19:33

Zrobiłam, zjedliśmy, było pyszne! Oj coś czuję, że Twoja przekąska zagości na stałe w moim domu :)

Odpowiedz
Kamila 26 czerwca 2013 - 09:25

dość często to robię bo mój Piotruś lubi- sukces to dać sporo czosnku, nieważne że potem capi się na kilometr ale co tam!:)
P.S. a dostałaś mojego maila z przepisem na rogale, dość dawno Ci wyslaalm i nic nie odpowiedzialaś??

Odpowiedz
Dorota Zalepa 26 czerwca 2013 - 11:12

Tak, dostałam :) Jeszcze nie próbowałam, ale na pewno zrobię. Dzięki!

Odpowiedz
Agnieszka 23 czerwca 2013 - 19:32

Ciekawe przepisy, polecam także mozzarellę w karocy, przepyszna. Mała bagietka pokrojona w kromki, do tego mozzarella w plasterki i wkładamy mozzarellę pomiędzy dwie kromeczki tak, żeby leżała na środku a boki smarujemy roztrzepanym jajkiem i mocno przygniatamy, żeby się skleiły. Następnie całą powstałą karocę panierujemy w jajku i mące i smażymy, aż się zarumieni. Do tego łyżeczka kwaśnej śmietany… :)

Odpowiedz
Dorota 23 czerwca 2013 - 22:28

Próbowałam kiedyś takiej wersji i z tego co pamiętam, kromki nie chciały mi się skleić, ale ich od wewnątrz nie smarowałam jajkiem, więc może w tym tkwił problem.

Odpowiedz
Kasia D. 24 czerwca 2013 - 21:56

francuską grzankę uwielbiam!!! :):):)

http://islandofflove.blogspot.com/

Odpowiedz
Asia z http://ilikemyself-asiar.blogspot.com/ 25 czerwca 2013 - 19:28

oprócz bagietki w jajku na słodko przepisy znam i wykorzystuje :D

Odpowiedz
Poison 25 czerwca 2013 - 21:06

Dorota adoptuj mnie please!!!! :DDD

Odpowiedz
Dorota Zalepa 25 czerwca 2013 - 21:11

Chętnie :)

Odpowiedz
anoriell 2 lipca 2013 - 13:51

Super! Takie przekąski zawsze świetnie się sprawdzają przy okazji zapraszania znajomych na małą domówkę ;)

Odpowiedz
Ania 29 sierpnia 2014 - 12:49

Pomidory z mozarellą uwielbiam! :) Opcja zapiekana na bagietce też jest bardzo kusząca:) Koktajl truskawkowy robię tak samo i też strasznie żałuję, że truskawki tak szybko się kończą… A co do ostatniej propozycji to ja robię tak na słono i częściej chleb niż bagietka ;) Do tego ketchup, albo w zdrowszej wersji pomidory i jest pysznie :)

Odpowiedz
Martynosia 29 sierpnia 2014 - 12:51

Moja ulubiona przekaska sa tortille z roznymi nadzieniami, najszybciej to np. serek Philadelphia z sosem sweet-chili, albo z pasta z tunczyka, serka i sweet-chilli, lub salatka tunczyk-kukurydza, lub kukurydza-seler konserwowy – rewelacja! Polecam wyprobowac :) to takie ktore mozna zrobic najlatwiej i najszybciej;) dobrym dodatekim sa rowniez suszone pomidory ;)

Odpowiedz
Jak ona to robi 29 sierpnia 2014 - 13:13

Przypomniałaś mi,że dawno już nie jadłam bagietki w jajku.

Odpowiedz

Zostaw komentarz