Ile to razy mamy ochotę coś przekąsić w ciągu dnia? Ja zawsze! Od śniadania do obiadu jest tyle czasu, że koniecznie muszę coś zjeść pomiędzy nimi. Dziś poznacie przepisy na pyszne i szybkie przekąski, które często robię.
Mozzarella z pomidorami i bazylią
Odkąd mamy pomidory, które smakują i pachną jak pomidory, często robię sobie taką przekąskę. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, sycąca i rewelacyjnie smakuje. Na przemian układamy plasterek pomidora, listek bazylii, plasterek mozzarelli do wyczerpania składników. Posypujemy solą, pieprzem i polewamy oliwą z oliwek. Gotowe!
Bagietka z mozzarellą , pomidorami i oliwkami
To druga fajna przekąska z wykorzystaniem sera mozzarelli i pomidorów. Przepis na nią znalazłam w mojej książce kucharskiej o kuchni włoskiej. Bagietkę przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku aż się zarumieni. Następnie polewamy oliwą i układamy na przemian plasterek pomidora i plasterek mozzarelli. Posypujemy pokrojonymi oliwkami i listkami bazylii. Możemy przyprawić solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy do momentu rozpuszczenia się sera.
Koktajl truskawkowy
Kolejnym klasykiem, szczególnie latem, jest koktajl. Zimą przeważnie robię koktajl bananowy, przepis znajdziecie TU. Latem obowiązkowy jest koktajl truskawkowy. Do blendera wrzucamy pokrojone truskawki, 2 jogurty naturalne, pół szklanki mleka i 1 łyżkę miodu. Możemy dodać garść płatków owsianych, namoczonych wcześniej w gorącej wodzie, by zmiękły. Miksujemy i gotowe.
Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewkami
Twaróg półtłusty rozdrabniam widelcem z 2-3 łyżkami śmietany 18% i odrobiną mleka. Mleko sprawia, że twaróg z łatwością rozdrobnimy na dość gładką masę. Dodajemy poszatkowane szczypiorek i rzodkiewki, posypujemy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami lub chlebem razowym.
Bagietka w jajku na słodko
Ci, którzy śledzą Fanpage bloga na Facebooku, już znają ten przepis. Jest to bardzo smaczne danie, szczególnie uwielbiane przez dzieci. Bagietkę (najlepiej taką już podeschłą) namaczamy w miksturze jajka, mleka, cukru i cukru waniliowego i smażymy na odrobinie oleju. Posypujemy cukrem pudrem. Uwierzcie mi, to jest PYSZNE!
A jakie są Wasze pomysły na smaczne i szybkie przekąski w ciągu dnia? Chętnie wypróbuję coś nowego!
20 komentarzy
na taką bagietkę zrobiłaś mi smaka :D
no i wiem teraz co na śniadanko zrobię :)
Z resztą wszystkie potrawy widać, że lekkie ale i smaczne :)
a ten twarożek z rzodkiewką :)wspomnienie lata u babci :)
Dostałam ostatnio od mamy blender, więc koktajle na stałe będą gościć na moim stole;)
To liczę na jakiś fajny przepis na koktajl! Jaki blender masz i za ile?
Blender dostałam, ale zapytam mamy za ile, kupiony w Olsztynie akurat.
Ajj koktajlu to bym się napił. Najlepiej jakieś owoce leśne ;)
Super przekąska, robi furę u mnie zawsze:): bagietkę pokrojoną i posmarowaną masłem posypujemy czosnkiem drobniutko pokrojonym (nie wyciśniętym przez praske bo marnujemy co najcenniejsze), solimy, pieprzymy i układamy plaster mozarelli, wkładamy do piekarnika na okolo 10-15 min w 160 stopni. Po wyjęciu nakładamy na każda kromkę plasterek świeżego pomidora i na to pokrojoną drobniutka świeżą bazylię!! Super na ciepło , szybkie danie. Pasuje do sałatek ale i smakuje super saute!
Brzmi pysznie! Uwielbiam takie połączenia, wyprobuję na pewno :-) Dzięki!
Zrobiłam, zjedliśmy, było pyszne! Oj coś czuję, że Twoja przekąska zagości na stałe w moim domu :)
dość często to robię bo mój Piotruś lubi- sukces to dać sporo czosnku, nieważne że potem capi się na kilometr ale co tam!:)
P.S. a dostałaś mojego maila z przepisem na rogale, dość dawno Ci wyslaalm i nic nie odpowiedzialaś??
Tak, dostałam :) Jeszcze nie próbowałam, ale na pewno zrobię. Dzięki!
Ciekawe przepisy, polecam także mozzarellę w karocy, przepyszna. Mała bagietka pokrojona w kromki, do tego mozzarella w plasterki i wkładamy mozzarellę pomiędzy dwie kromeczki tak, żeby leżała na środku a boki smarujemy roztrzepanym jajkiem i mocno przygniatamy, żeby się skleiły. Następnie całą powstałą karocę panierujemy w jajku i mące i smażymy, aż się zarumieni. Do tego łyżeczka kwaśnej śmietany… :)
Próbowałam kiedyś takiej wersji i z tego co pamiętam, kromki nie chciały mi się skleić, ale ich od wewnątrz nie smarowałam jajkiem, więc może w tym tkwił problem.
francuską grzankę uwielbiam!!! :):):)
http://islandofflove.blogspot.com/
oprócz bagietki w jajku na słodko przepisy znam i wykorzystuje :D
Dorota adoptuj mnie please!!!! :DDD
Chętnie :)
Super! Takie przekąski zawsze świetnie się sprawdzają przy okazji zapraszania znajomych na małą domówkę ;)
Pomidory z mozarellą uwielbiam! :) Opcja zapiekana na bagietce też jest bardzo kusząca:) Koktajl truskawkowy robię tak samo i też strasznie żałuję, że truskawki tak szybko się kończą… A co do ostatniej propozycji to ja robię tak na słono i częściej chleb niż bagietka ;) Do tego ketchup, albo w zdrowszej wersji pomidory i jest pysznie :)
Moja ulubiona przekaska sa tortille z roznymi nadzieniami, najszybciej to np. serek Philadelphia z sosem sweet-chili, albo z pasta z tunczyka, serka i sweet-chilli, lub salatka tunczyk-kukurydza, lub kukurydza-seler konserwowy – rewelacja! Polecam wyprobowac :) to takie ktore mozna zrobic najlatwiej i najszybciej;) dobrym dodatekim sa rowniez suszone pomidory ;)
Przypomniałaś mi,że dawno już nie jadłam bagietki w jajku.