fbpx

Przepisy na szybkie przekąski

by Dorota Zalepa
20 komentarzy
szybkie przekąski

Ile to razy mamy ochotę coś przekąsić w ciągu dnia? Ja zawsze! Od śniadania do obiadu jest tyle czasu, że koniecznie muszę coś zjeść pomiędzy nimi. Dziś poznacie przepisy na pyszne i szybkie przekąski, które często robię.

Mozzarella z pomidorami i bazylią

mozzarella z pomidorami

Odkąd mamy pomidory, które smakują i pachną jak pomidory, często robię sobie taką przekąskę. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, sycąca i rewelacyjnie smakuje. Na przemian układamy plasterek pomidora, listek bazylii, plasterek mozzarelli do wyczerpania składników. Posypujemy solą,  pieprzem i polewamy oliwą z oliwek. Gotowe!

Bagietka z mozzarellą , pomidorami i oliwkami

bagietka z mozzarella

To druga fajna przekąska z wykorzystaniem sera mozzarelli i pomidorów. Przepis na nią znalazłam w mojej książce kucharskiej o kuchni włoskiej. Bagietkę przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku aż się zarumieni. Następnie polewamy oliwą i układamy na przemian plasterek pomidora i plasterek mozzarelli. Posypujemy pokrojonymi oliwkami i listkami bazylii. Możemy przyprawić solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy do momentu rozpuszczenia się sera.

Koktajl truskawkowy

koktajl_truskawkowy

Kolejnym klasykiem, szczególnie latem, jest koktajl. Zimą przeważnie robię koktajl bananowy, przepis znajdziecie TU.  Latem obowiązkowy jest koktajl truskawkowy. Do blendera wrzucamy pokrojone truskawki, 2 jogurty naturalne, pół szklanki mleka i 1 łyżkę miodu. Możemy dodać garść płatków owsianych, namoczonych wcześniej w gorącej wodzie, by zmiękły. Miksujemy i gotowe.

Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewkami

twarożek ze szczypiorkiem

Twaróg półtłusty rozdrabniam widelcem z 2-3 łyżkami śmietany 18% i odrobiną mleka. Mleko sprawia, że twaróg z łatwością rozdrobnimy na dość gładką masę. Dodajemy poszatkowane szczypiorek i rzodkiewki, posypujemy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami lub chlebem razowym.

Bagietka w jajku na słodko

bułka w jajku

Ci, którzy śledzą Fanpage bloga na Facebooku, już znają ten przepis. Jest to bardzo smaczne danie, szczególnie uwielbiane przez dzieci. Bagietkę (najlepiej taką już podeschłą) namaczamy w miksturze jajka, mleka, cukru i cukru waniliowego i smażymy na odrobinie oleju. Posypujemy cukrem pudrem. Uwierzcie mi, to jest PYSZNE!

A jakie są Wasze pomysły na smaczne i szybkie przekąski w ciągu dnia? Chętnie wypróbuję coś nowego!

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy

Close