Sezon truskawkowy trwa zdecydowanie za krótko, ale może dzięki temu tak lubimy truskawki. Gdyby były dostępne na co dzień, jak jabłka, spowszedniałyby, a my nie mielibyśmy na co czekać wiosną. Uwielbiam truskawki w każdej postaci, czy to będzie tarta z truskawkami, dżem, czy kompot.
W tym roku postanowiłam przygotować się do zimy, z pewnością ze smakiem lata będzie mniej surowa. Dlatego od paru dni przygotowuję przetwory z truskawek.
Jak cieszyć się truskawkami zimą?
Ja przygotowuję:
- dżemy i konfitury
- kompoty
- mrożone truskawki
Przepisy są sprawdzane co roku przez moją rodzinę, więc śmiało możecie z nich korzystać.
1. Kompot truskawkowy
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Truskawki myję, usuwam szypułki i napełniam nimi wyparzone litrowe słoiki. Mniej więcej do połowy. Zasypuję 4 łyżkami cukru i zalewam wrzątkiem. Potrząsam delikatnie, by cukier się rozpuścił. Następnie pasteryzuję gotując je w garnku z wodą przez około 20 min. Kompot truskawkowy gotowy.
2. Mrożone truskawki
Truskawki myję i usuwam szypułki. Pamiętajcie o tej kolejności, inaczej naciągną za dużo wody. Im mniej są mokre, tym lepiej. Układam na tacce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by się nie stykały i wkładam do zamrażalnika. Następnego dnia przesypuję do woreczków. Zimą cieszę się koktajlem truskawkowym i ciastem z truskawkami.
3. Dżem truskawkowy
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 300 gram cukru
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
Truskawki myję i usuwam szypułki. Wrzucam do dużego garnka, zasypuję cukrem i odstawiam na 1-2 godziny, by puściły sok. Następnie gotuję w garnku na wolnym ogniu przez około 3 godziny, w trakcie zdejmuję utworzoną pianę. Dodaję także sok z cytryny. Generalnie gotuję do momentu, aż syrop zgęstnieje. Miksuję za pomocą blendera, jeśli chcę by dżem miał bardziej gładką konsystencję lub zostawiam całe owoce. Możemy sobie regulować długość gotowania i tym samym gęstość syropu, jeśli będzie rzadszy powstanie konfitura, z gęstszego zrobimy dżem.
Czasem gotowanie truskawek rozkładam na dwa dni i gotuję po półtorej godziny dziennie.
Przelewam dżem do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcam suchymi nakrętkami, odwracam do góry dnem i owijam ręcznikiem na całą dobę.
Kliknij by poznać → 5 przepisów na truskawki
To są moje sposoby na przetwory z truskawek. Zdradźcie jakie są Wasze i czy w ogóle je robicie?