fbpx

Przetwory z truskawek, czyli jak cieszyć się truskawkami zimą

by Dorota Zalepa
27 komentarzy

Sezon truskawkowy trwa zdecydowanie za krótko, ale może dzięki temu tak lubimy truskawki. Gdyby były dostępne na co dzień, jak jabłka, spowszedniałyby, a my nie mielibyśmy na co czekać wiosną. Uwielbiam truskawki w każdej postaci, czy to będzie tarta z truskawkami, dżem, czy kompot.

 

W tym roku postanowiłam przygotować się do zimy, z pewnością ze smakiem lata będzie mniej surowa. Dlatego od paru dni przygotowuję przetwory z truskawek.

Jak cieszyć się truskawkami zimą?

przetwory z truskawek

Ja przygotowuję:

  • dżemy i konfitury
  • kompoty
  • mrożone truskawki

Przepisy są sprawdzane co roku przez moją rodzinę, więc śmiało możecie z nich korzystać.

1. Kompot truskawkowy

kompot truskawkowy

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Truskawki myję, usuwam szypułki i napełniam nimi wyparzone litrowe słoiki. Mniej więcej do połowy. Zasypuję 4 łyżkami cukru i zalewam wrzątkiem. Potrząsam delikatnie, by cukier się rozpuścił. Następnie pasteryzuję gotując je w garnku z wodą przez około 20 min. Kompot truskawkowy gotowy.

2. Mrożone truskawki

przetwory z truskawek

Truskawki myję i usuwam szypułki. Pamiętajcie o tej kolejności, inaczej naciągną za dużo wody. Im mniej są mokre, tym lepiej. Układam na tacce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by się nie stykały i wkładam do zamrażalnika. Następnego dnia przesypuję do woreczków. Zimą cieszę się koktajlem truskawkowym i ciastem z truskawkami.

3. Dżem truskawkowy

dzemtruskawkowy

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 300 gram cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

Truskawki myję i usuwam szypułki. Wrzucam do dużego garnka, zasypuję cukrem i odstawiam na 1-2 godziny, by puściły sok. Następnie gotuję w garnku na wolnym ogniu przez około 3 godziny, w trakcie zdejmuję utworzoną pianę. Dodaję także sok z cytryny. Generalnie gotuję do momentu, aż syrop zgęstnieje. Miksuję za pomocą blendera, jeśli chcę by dżem miał bardziej gładką konsystencję lub zostawiam całe owoce. Możemy sobie regulować długość gotowania i tym samym gęstość syropu, jeśli będzie rzadszy powstanie konfitura, z gęstszego zrobimy dżem.

Czasem gotowanie truskawek rozkładam na dwa dni i gotuję po półtorej godziny dziennie.

Przelewam dżem do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcam suchymi nakrętkami, odwracam do góry dnem i owijam ręcznikiem na całą dobę.

dżem z truskawek

dżem z truskawek

 

Złota rada mojej mamy
Na przetwory najlepiej kupować truskawki, gdy sezon się kończy, są wtedy najsłodsze. Dobrze jest też pilnować by zakup poprzedzony był słonecznymi dniami, nie deszczem. Truskawki nie będą nasiąknięte wodą.

Kliknij by poznać → 5 przepisów na truskawki

 

To są moje sposoby na przetwory z truskawek. Zdradźcie jakie są Wasze i czy w ogóle je robicie?

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy