Dla mnie idealna kuchnia to taka, w której przygotowuję potrawy z przyjemnością. Jest przestronna, jasna, zaprojektowana tak, by sprawnie, bez zbędnej krzątaniny, przygotować nawet najbardziej wykwintne potrawy. W takiej kuchni wszelkie sprzęty są umiejscowione w sposób intuicyjny, a i samo AGD spełnia najśmielsze marzenia domowego kucharza.
Nieraz wyobrażałam sobie, że wyjmę z piekarnika chrupiącą z wierzchu i soczystą w środku pieczeń, ale rzeczywistość okazywała się zgoła odmienna. Puszyste ciasto jogurtowe, zapiekane warzywa i różnego rodzaju zapiekanki to dania, które kochamy całą rodziną, ale nie zawsze wychodzą tak, jakbym sobie tego życzyła. Czasami pieczeń jest sucha w środku, zapiekanka zbyt mocno przypieczona na wierzchu, a ciasto nie urosło tak, jak powinno, co powoduje, że rodzinny obiad już nie jest tak efektowny.
Znacie to? Niby nie to jest najważniejsze, bo liczy się czas spędzony z bliskimi, ale przecież wkładamy serce w przygotowania i chcemy, by rezultat był taki, jaki sobie wymarzyliśmy.
Inteligentna kuchnia Haier zrobi to za Ciebie!
Miałam przyjemność gotować w kuchni, w której problemy z ustawieniem temperatury, czasu pieczenia i trybu rozwiązują się same. Piekarnik Haier to połączenie nowoczesności z tradycyjną formą. To zupełnie inny komfort pracy, bez szukania przepisu w zeszycie, czy dzwonienia do mamy, by dopytać o temperaturę. Wszystkie informacje są dostępne w jednym miejscu.
Obudowa przypomina tradycyjny piekarnik, ale w środku skrywa się inteligentne urządzenie, które wspomoże pracę każdej gospodyni i każdego gospodarza. Upieczone w nim potrawy będą smakowały jak z wykwintnej restauracji.

Zapisywanie i zapamiętywanie ustawień piekarnika to już przeszłość. Piekarnik Haier sam dobiera odpowiednią temperaturę, długość pieczenia i tryb pracy, by potrawa wyszła idealna.
Moje ulubione funkcje piekarnika Haier
-
- Wbudowana książka kucharska z przepisami (piekarniki i-Touch), opracowanymi przez najlepszych szefów kuchni na świecie. Panel z dotykowym wyświetlaczem przeprowadzi nas przez proces przygotowania potrawy krok po kroku.
- Przy pomocy termosondy możemy sprawdzić temperaturę potrawy wewnątrz dania, na przykład pieczeni i odpowiednio ją dostosować.
- Funkcja pary (piekarniki i-Message Steam), która sprawia, że potrawy są chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i soczyste w środku.
- Dedykowana aplikacja hOn umożliwia ustawienie odpowiednich parametrów pieczenia, bez wstawania z kanapy. W aplikacji znajduje się bardzo dużo przepisów i filmów, także jest w czym wybierać.
- Dzięki połączeniu dwóch różnych funkcji gotowania i dwóch różnych prędkości wentylatora możemy upiec wszystko, co wymaga perfekcji, w tym ciasta, chleb, bajgle, rogaliki.
- Czyszczenie piekarnika nigdy nie było prostsze. Pyroliza pozwala usunąć nawet najtrudniejszy osad z tłuszczu, spalając go w temperaturze 430 stopni. Hydroliza z kolei polega na wypełnieniu przeznaczonej do tego przestrzeni wodą i nastawieniu odpowiedniego programu na 30 minut. Po tym czasie wystarczy przetrzeć piekarnik ściereczką i gotowe. Piekarnik lśni!



Płyta indukcyjna Haier
Kolejnym urządzeniem do zadań specjalnych, które miałam przyjemność testować, była płyta indukcyjna. Z wyglądu jest prosta i minimalistyczna, wpisze się więc w każde wnętrze. Wewnątrz jednak kryje w sobie całą masę udogodnień, które dostępne są na dotykowym wyświetlaczu.
- Płyta indukcyjna Haier jest wyposażona w dwie powierzchnie Multizone, dzięki czemu możemy postawić na niej naczynia różnej wielkość (na przykład brytfannę), a ciepło będzie równomiernie rozprowadzone po całej powierzchni.
- Funkcja VaryCook umożliwia zmianę temperatury podczas przesuwania patelni lub garnka w górę, lub w dół.
- Istnieje również możliwość dostosowania pracy urządzenia w aplikacji hOn, w której znajdziemy kilkadziesiąt przepisów na pyszne dania z użyciem płyty.
- Przydatne funkcje to: pauza, timer, booster oraz innowacyjna łopatka z sondą, która wskazuje temperaturę wewnątrz potrawy.
- Płyta może być połączona z okapem, który dostosowuje swoją moc do poziomu pracy płyty. Nie musimy nic klikać ani ustawiać – okap sam zacznie pracować, jak tylko zarejestruje jakiś zapach.




Przepis na faszerowane papryki
W inteligentnej kuchni Haier postanowiłam przygotować jedno z ulubionych dań całej mojej rodziny, czyli nadziewane papryki.
Farsz możemy dobierać według własnych upodobań, ale my lubimy wersję z kaszą jaglaną, cukinią, pomidorami i serem feta. To danie nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także efektownie wygląda. Warto więc je podać, gdy zapraszamy gości na domowy obiad. Nadziewane papryki mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do mięs i ryb.
Składniki:
- 4 papryki (1 papryka do farszu)
- ½ cukinii
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomidor lub ½ puszki krojonych pomidorów
- ser feta
- przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, bazylia, oregano

Sposób przygotowania
Papryki przekrawam na pół i oczyszczam z gniazd nasiennych. Podsmażam drobno posiekane cebulę i czosnek, następnie dodaję czerwoną paprykę i cukinię pokrojone w drobną kostkę. Smażę do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodaję pokrojonego w kostkę pomidora lub pół puszki krojonych pomidorów i podsmażam farsz jeszcze przez kilka minut.
Kaszę jaglaną gotuję w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:3. Gdy jest już gotowa, dodaję ją do farszu. Farsz doprawiam solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, suszoną bazylią, oregano. Taką mieszanką wypełniam papryki, dodaję do farszu kostki sera feta, całość zapiekam przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni. Danie jest pyszne także na drugi dzień.





Jeśli szukacie innych sprzętów do zabudowy kuchennej, zajrzyjcie na stronę haier-europe.com/pl_PL/urzadzenia-do-zabudowy, gdzie znajdziecie także inteligentne:
- okapy,
- lodówki,
- zmywarki,
- mikrofalówki z funkcją grilla.
Urządzenia charakteryzują się najwyższą jakością, co mnie zupełnie nie dziwi, bo marka Haier jest największym producentem sprzętu AGD na świecie już 13. rok z rzędu.
Nadziewane papryki wyszły przepyszne, soczyste i pełne wyrazistego smaku. Moje dzieci je uwielbiają. Polecam Wam przepis – jest prosty, szybki, a danie smakuje i prezentuje się wyśmienicie.
Wpis jest elementem współpracy reklamowej z marką Haier.

