fbpx

Pomysł na obiad – babka ziemniaczana z pieczarkami

by Dorota Zalepa
5 komentarzy
babka_ziemniaczana

Odkąd mam litewską maszynę do tarcia ziemniaków, często na moim stole gości babka ziemniaczana. Robię ją na dwa sposoby, albo z podsmażoną kiełbaską i cebulą, albo z cebulą i pieczarkami. Muszę przyznać, że taka maszyna bardzo ułatwia życie. Nie dość, że znacznie skraca czas przygotowania, to jeszcze oszczędza palce, które nieraz ucierpiały podczas tarcia ziemniaków na zwykłej tarce.
Przepis na babkę jest prosty i sprawdzony.

Składniki na całą blachę:

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 60 dag pieczarek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka

skladniki

Sposób przygotowania

Pieczarki myjemy gąbeczką, nie obieramy. Cebulę i pieczarki drobno siekamy i podsmażamy na oleju, tak długo, aż całkowicie odparuje z nich woda. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

Ziemniaki obieramy i trzemy na miazgę. Następnie dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajka i przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Na koniec wrzucamy podsmażone pieczarki z cebulą i wszystko dokładnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Można też posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

babka ziemniaczana

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 80 minut. Po wyjęciu należy odczekać jeszcze 15-20 minut, by babka ostygła i bardziej stężała. Można podawać ją ze śmietaną.  Najlepiej smakuje drugiego dnia, podsmażona na rumiano na patelni.

Jeśli chcemy zrobić babkę w wersji z kiełbaską to zamiast pieczarek podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Smacznego!

babka ziemniaczana

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy