fbpx

Pomysł na obiad – babka ziemniaczana z pieczarkami

by Dorota Zalepa
9 komentarzy
babka_ziemniaczana

Odkąd mam litewską maszynę do tarcia ziemniaków, często na moim stole gości babka ziemniaczana. Robię ją na dwa sposoby, albo z podsmażoną kiełbaską i cebulą, albo z cebulą i pieczarkami. Muszę przyznać, że taka maszyna bardzo ułatwia życie. Nie dość, że znacznie skraca czas przygotowania, to jeszcze oszczędza palce, które nieraz ucierpiały podczas tarcia ziemniaków na zwykłej tarce.
Przepis na babkę jest prosty i sprawdzony.

Składniki na całą blachę:

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 60 dag pieczarek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka

skladniki

Sposób przygotowania

Pieczarki myjemy gąbeczką, nie obieramy. Cebulę i pieczarki drobno siekamy i podsmażamy na oleju, tak długo, aż całkowicie odparuje z nich woda. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.

Ziemniaki obieramy i trzemy na miazgę. Następnie dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajka i przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Na koniec wrzucamy podsmażone pieczarki z cebulą i wszystko dokładnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Można też posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

babka ziemniaczana

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 80 minut. Po wyjęciu należy odczekać jeszcze 15-20 minut, by babka ostygła i bardziej stężała. Można podawać ją ze śmietaną.  Najlepiej smakuje drugiego dnia, podsmażona na rumiano na patelni.

Jeśli chcemy zrobić babkę w wersji z kiełbaską to zamiast pieczarek podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Smacznego!

babka ziemniaczana

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




9 komentarzy

Damin 9 grudnia 2012 - 16:11

Mniam! Wygląda pysznie, polecam dodawanie boczku. Ciekaw jestem co to za tajemnicza maszyna z Litwy :D

Odpowiedz
Marzena 9 grudnia 2012 - 16:55

Super przepis! Na pewno sprobuje…To jakas inna odmiana plackow ziemniaczanych:-) A co to za litewska maszyna? Ja mam robota, ktory wszystko sciera, to chyba sie nada do tego przepisu? Pozdrawiam!

Odpowiedz
Dorota 9 grudnia 2012 - 17:28

To jest elektryczna tarka do ziemniaków. Litewska, nie do zdarcia, trze, aż wióry lecą :) Zanim kupiłam tę tarkę, słyszałam dużo pozytywnych opinii na jej temat. Wiem, że maszynka do mięsa Zelmer też ma opcję do tarkowania ziemniaków.

Odpowiedz
Miecia 8 grudnia 2023 - 22:28

Też ją mam, podobno może przetrzeć prawie 200 kg /h

Odpowiedz
Mazur 7 października 2024 - 15:49

Ja również od niedawna posiadam maszynę do tarcia ziemniaków z tym że nie litewską a ukraińską, ma na imię Sofija, jest uniwersalna i niezastąpiona w mojej kuchni jak i sypialni ;)

Odpowiedz
Małgosia 10 grudnia 2012 - 13:20

mniam, mniam:) wygląda smacznie:))

Odpowiedz
zuzanna.lipka@onet.eu 9 września 2017 - 20:14

Super przepis;-) Zrobiłam do babki sos grzybowy ze śmietaną.Hit spotkania;-)

Odpowiedz
Aśka 24 października 2022 - 17:39

Świetny przepis! Babka wyszła pyszna. Do tego sos grzybowy i uczta gotowa:)

Odpowiedz
Mazur 7 października 2024 - 15:48

Dziękuję za przepis
Ja również od niedawna posiadam maszynę do tarcia ziemniaków z tym że nie litewską a ukraińską, ma na imię Sofija, jest uniwersalna i niezastąpiona w mojej kuchni jak i sypialni ;)

Odpowiedz

Zostaw komentarz