Zbliżają się Święta Wielkiej Nocy, czas pomyśleć o menu. Ciasta piekę od święta, a sernik ostatni raz piekłam jakiś rok temu, a może jeszcze wcześniej. W sumie to robiłam sernik kilka razy w moim życiu. Zapragnęłam go na te święta. Przepis na sernik z kruszonką wygrzebałam z rodzinnych notatek i postanowiłam przeprowadzić próbę generalną, by na święta wszystko było jak należy. Zrobiłam sernik na kruchym cieście i z kruszonką na wierzchu. Wyszedł naprawdę świetny, przepis sprawdzony, przekazuję dalej.
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 1 kostka masła (lub margaryny)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 5 żółtek
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego (np. Piątnica)
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 7 jajek
- ½ kostki masła lub 5 łyżek oleju (ja użyłam olej)
Sposób przygotowania
Ciasto kruche
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i ugniatamy palcami tak, by zrobiły się jak najmniejsze grudki. Gdy jest zbyt mokre i klejące dosypujemy delikatnie mąki i roztrzepujemy ciasto palcami.
Masa serowa
Żółtka ucieramy z cukrem. Używam oczywiście do tego miksera. Dodajemy olej (lub masło), budyń w postaci proszku, łyżeczkę proszku do pieczenia, twaróg i miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Teraz już mieszamy delikatnie łyżką, by masa nie straciła na puszystości.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód posypujemy nasze kruche ciasto, lekko przyklepujemy, wylewamy równomiernie masę serową, wierzch posypujemy kruchym ciastem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Sprawdzamy patyczkiem drewnianym czy sernik jest już dobrze upieczony. By sernik nie opadł, wyłączamy piekarnik i jeszcze 10-15 minut pozostawiamy w piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i czekamy aż ostygnie. Sernik przechowujemy w lodówce.
Macie już jakieś pomysły na wielkanocne menu?
36 komentarzy
Jadłem, niebo w gębie! :)
Wygląda smakowicie! Musze wypróbować Twój przepis :)
Czy spodu nie trzeba podpiekać?
Ja podpiekam????
Przyda się na zaś :)
Już uwielbiam!:)
Sernik wygląda bardzo apetycznie – zresztą to jedno z moich ulubionych ciast:)
A jeszcze lepiej smakował, bo już niestety się skończył. Ale na Wielkanocnym stole się pojawi :)
Od kilku lat zawsze wyszukuję ten przepis specjalnie -nasz ulubiony sernik😁 W swoim czasie wiele czytałam u Pani treści life stylowych,ostatnio obrała Pani inny kierunek ale i tak to jeden z blogów,które czytam z czystym sumieniem😉
Dziękuję Marta, bardzo mi miło. Od jakiegoś czasu wracam do większej liczby treści lifestylowych, więc będzie więcej urozmaicenia. :)
pychotka:)
Mmmmm wygląda pysznie :)
Wygląda pięknie, bardzo chętnie wypróbuję bo rodzina domaga się sernika na święta :) Mam pytanie: w wielu przepisach na sernik pojawia się budyń, ale nigdzie nie jest napisane czy przez „dodajemy budyń” mam rozumieć: „dodajemy proszek z torebki nic z nim uprzednio nie robiąc”, czy też: „przygotowujemy budyń wg przepisu na torebce i gotowy dodajemy”? Jako początkująca kucharka nie umiem odgadnąć który wariant jest prawdziwy, będę wdzięczna za objaśnienie :)
Dziękuję, że zwróciłaś na to uwagę :) Wsypujemy proszek z torebki. Dodałam tę informację do przepisu. Powodzenia w przygotowaniach :)
Witaj dodajemy budyń w postaci samego proszku on zagęści masę serową :-)
Mam pytanie dotyczące twarogu. Czy to ser z wiaderka czy w kostkach. Bo ser Piątnica jest w trójkątnym opakowaniu i w wiaderku.
zrobiliśmy ten sernik i był przepyszny miał piękny kolor i w środku miał miły smak :-)
zjedliśmy go w dwa dni :)
wszystko fajnie ciacho w piekarniku, tylko strasznie mało kruszonki….zobaczymy co wyjdzie :)
normalnie nie przepadam za sernikami, ale w tym się zakochałam
Cieszę się, że posmakował :)))
zarąbiste
Czy zamiast kostki masla moze byc kostka margaryny?
Może być też margaryna, ja czasem używam Kasi.
Ciasto poprostu super. Wlasnie skonczone i wyszlo idealnie.
Ciasto wygląda super. Bardzo chcę je zrobić ale mam wątpliwość: jaki rozmiar powinna mieć forma, żeby ciasta starczyło na spód i na kruszonkę?
Blacha tradycyjna 35 cm x 22 cm.
Zrobilem sernik wg przepisu, dodalem tylko do kruszonki kakao, a do masy serowej ciut rodzynek (duzych, pokrojonych) oraz laske wanilii (raczej to co sie w niej znajduje). To co wyszlo to istny orgazm. Ciasto jest genialne! Dzieki za super przepis!
Cieszę się, że wyszło tak dobre :) Pozdrawiam!
Rewelacjaaaaa 😘przepyszne, dzis zrobilam drugie tylko do masy serowej dodalam pokrojone w kosteczke brzoskwinie i rodzynki 😊
Przepis naprawde godny polecenia wyprobowałam osobiscie pychota pycho dziękuje
witam, czy można użyć gotowego sera na sernik z wiaderka? niestety nie mam maszynki do mielenia :/
Czy mrozimy ciadto kruche
Proszę dodać informacje z ilu białek ubijamy pianę, bo ja ubiłam ze wszystkich i to był błąd. 😂
Niestety, ogolnie sernik wg tego przepisu, jest wielka papą cukru ! Ser nie smakuje jak ser, za duzo cukru…beznadziejny ! Bog Zaplac.
Kostka masła lub margaryny to chodzi o 200 g czy 250?
Witam,sernik wyszedł bardzo smaczny.Podczas pieczenia mocno się podniósł,a po wyłączeniu pielrnika mocno opadł,ale smak i konsystencja bez zarzutu.Po wyłączeniu piekarnika zostawiłam sernik w środku do ostygnięcia tak z 40 min,później uchyliłam drzwiczki na 20 min,a później wyciągnęłam sernik na zewnątrz.Ja musiałam mój sernik wyłączyć 10 min przed podanym czasem,bo był już dobrze upieczony,ale myślę,że to jest kwestia piekarnika.W sumie polecam przepis.Szybko i sprawnie idzie wykonanie.