fbpx

Przepis na sernik z kruszonką

by Dorota Zalepa
36 komentarzy
sernik z kruszonką

Zbliżają się Święta Wielkiej Nocy, czas pomyśleć o menu. Ciasta piekę od święta, a sernik ostatni raz piekłam jakiś rok temu, a może jeszcze wcześniej. W sumie to robiłam sernik kilka razy w moim życiu. Zapragnęłam go na te święta. Przepis na sernik z kruszonką wygrzebałam z rodzinnych notatek i postanowiłam przeprowadzić próbę generalną, by na święta wszystko było jak należy. Zrobiłam sernik na kruchym cieście i z kruszonką na wierzchu. Wyszedł naprawdę świetny, przepis sprawdzony, przekazuję dalej.

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 kostka masła (lub margaryny)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego (np. Piątnica)
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 jajek
  • ½ kostki masła lub 5 łyżek oleju (ja użyłam olej)

Sposób przygotowania

Ciasto kruche

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i ugniatamy palcami tak, by zrobiły się jak najmniejsze grudki. Gdy jest zbyt mokre i klejące dosypujemy delikatnie mąki i roztrzepujemy ciasto palcami.

ciasto kruche

Masa serowa

Żółtka ucieramy z cukrem. Używam  oczywiście do tego miksera. Dodajemy olej (lub masło), budyń w postaci proszku, łyżeczkę proszku do pieczenia, twaróg i miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Teraz już mieszamy delikatnie łyżką, by masa nie straciła na puszystości.

przepis na sernik z kruszonką

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód posypujemy nasze kruche ciasto, lekko  przyklepujemy, wylewamy równomiernie masę serową, wierzch posypujemy kruchym ciastem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Sprawdzamy patyczkiem drewnianym czy sernik jest już dobrze upieczony. By sernik nie opadł, wyłączamy piekarnik i jeszcze 10-15 minut pozostawiamy w piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i czekamy aż ostygnie. Sernik przechowujemy w lodówce.

przepis na sernik z kruszonką

przepis na sernik z kruszonką

Macie już jakieś pomysły na wielkanocne menu?

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




36 komentarzy

Jak to widzę ja 22 marca 2013 - 18:16

Jadłem, niebo w gębie! :)

Odpowiedz
Anonim 22 marca 2013 - 18:59

Wygląda smakowicie! Musze wypróbować Twój przepis :)

Odpowiedz
Stasia 24 marca 2024 - 18:35

Czy spodu nie trzeba podpiekać?

Odpowiedz
Anonim 22 czerwca 2024 - 20:20

Ja podpiekam????

Odpowiedz
looqash. 22 marca 2013 - 20:50

Przyda się na zaś :)

Odpowiedz
Ania 23 marca 2013 - 22:19

Już uwielbiam!:)

Odpowiedz
Hurghada 24 marca 2013 - 17:38

Sernik wygląda bardzo apetycznie – zresztą to jedno z moich ulubionych ciast:)

Odpowiedz
Dorota 24 marca 2013 - 18:38

A jeszcze lepiej smakował, bo już niestety się skończył. Ale na Wielkanocnym stole się pojawi :)

Odpowiedz
Marta 31 października 2022 - 15:04

Od kilku lat zawsze wyszukuję ten przepis specjalnie -nasz ulubiony sernik😁 W swoim czasie wiele czytałam u Pani treści life stylowych,ostatnio obrała Pani inny kierunek ale i tak to jeden z blogów,które czytam z czystym sumieniem😉

Odpowiedz
Dorota Zalepa 31 października 2022 - 15:07

Dziękuję Marta, bardzo mi miło. Od jakiegoś czasu wracam do większej liczby treści lifestylowych, więc będzie więcej urozmaicenia. :)

Odpowiedz
Małgosia 25 marca 2013 - 08:51

pychotka:)

Odpowiedz
Poison 27 marca 2013 - 11:14

Mmmmm wygląda pysznie :)

Odpowiedz
Dorota 28 marca 2013 - 21:53

Wygląda pięknie, bardzo chętnie wypróbuję bo rodzina domaga się sernika na święta :) Mam pytanie: w wielu przepisach na sernik pojawia się budyń, ale nigdzie nie jest napisane czy przez „dodajemy budyń” mam rozumieć: „dodajemy proszek z torebki nic z nim uprzednio nie robiąc”, czy też: „przygotowujemy budyń wg przepisu na torebce i gotowy dodajemy”? Jako początkująca kucharka nie umiem odgadnąć który wariant jest prawdziwy, będę wdzięczna za objaśnienie :)

Odpowiedz
Dorota 29 marca 2013 - 07:35

Dziękuję, że zwróciłaś na to uwagę :) Wsypujemy proszek z torebki. Dodałam tę informację do przepisu. Powodzenia w przygotowaniach :)

Odpowiedz
Anonim 29 marca 2013 - 07:16

Dorota:
Wygląda pięknie, bardzo chętnie wypróbuję bo rodzina domaga się sernika na święta :) Mam pytanie: w wielu przepisach na sernik pojawia się budyń, ale nigdzie nie jest napisane czy przez „dodajemy budyń” mam rozumieć: „dodajemy proszek z torebki nic z nim uprzednio nie robiąc”, czy też: „przygotowujemy budyń wg przepisu na torebce i gotowy dodajemy”? Jako początkująca kucharka nie umiem odgadnąć który wariant jest prawdziwy, będę wdzięczna za objaśnienie :)

Witaj dodajemy budyń w postaci samego proszku on zagęści masę serową :-)

Odpowiedz
Tadzik 21 czerwca 2023 - 16:30

Mam pytanie dotyczące twarogu. Czy to ser z wiaderka czy w kostkach. Bo ser Piątnica jest w trójkątnym opakowaniu i w wiaderku.

Odpowiedz
wiki 29 marca 2013 - 09:29

zrobiliśmy ten sernik i był przepyszny miał piękny kolor i w środku miał miły smak :-)
zjedliśmy go w dwa dni :)

Odpowiedz
Monika 29 marca 2013 - 19:10

wszystko fajnie ciacho w piekarniku, tylko strasznie mało kruszonki….zobaczymy co wyjdzie :)

Odpowiedz
paulina 30 marca 2013 - 14:01

normalnie nie przepadam za sernikami, ale w tym się zakochałam

Odpowiedz
Dorota 30 marca 2013 - 15:15

Cieszę się, że posmakował :)))

Odpowiedz
Anonim 8 kwietnia 2013 - 14:54

zarąbiste

Odpowiedz
Olaaa 10 czerwca 2013 - 15:11

Czy zamiast kostki masla moze byc kostka margaryny?

Odpowiedz
Dorota 10 czerwca 2013 - 15:14

Może być też margaryna, ja czasem używam Kasi.

Odpowiedz
Justyna 13 września 2013 - 14:27

Ciasto poprostu super. Wlasnie skonczone i wyszlo idealnie.

Odpowiedz
Ewa 1 listopada 2013 - 16:00

Ciasto wygląda super. Bardzo chcę je zrobić ale mam wątpliwość: jaki rozmiar powinna mieć forma, żeby ciasta starczyło na spód i na kruszonkę?

Odpowiedz
Dorota 1 listopada 2013 - 19:54

Blacha tradycyjna 35 cm x 22 cm.

Odpowiedz
Piotr 23 grudnia 2013 - 19:49

Zrobilem sernik wg przepisu, dodalem tylko do kruszonki kakao, a do masy serowej ciut rodzynek (duzych, pokrojonych) oraz laske wanilii (raczej to co sie w niej znajduje). To co wyszlo to istny orgazm. Ciasto jest genialne! Dzieki za super przepis!

Odpowiedz
Dorota 23 grudnia 2013 - 22:17

Cieszę się, że wyszło tak dobre :) Pozdrawiam!

Odpowiedz
Ania 22 czerwca 2016 - 00:56

Rewelacjaaaaa 😘przepyszne, dzis zrobilam drugie tylko do masy serowej dodalam pokrojone w kosteczke brzoskwinie i rodzynki 😊

Odpowiedz
Edka 23 grudnia 2016 - 19:24

Przepis naprawde godny polecenia wyprobowałam osobiscie pychota pycho dziękuje

Odpowiedz
Maria Szymczak 23 lutego 2017 - 11:20

witam, czy można użyć gotowego sera na sernik z wiaderka? niestety nie mam maszynki do mielenia :/

Odpowiedz
Eliza Solibieda 22 grudnia 2020 - 22:02

Czy mrozimy ciadto kruche

Odpowiedz
Patrycja Piątczak 21 lutego 2021 - 06:14

Proszę dodać informacje z ilu białek ubijamy pianę, bo ja ubiłam ze wszystkich i to był błąd. 😂

Odpowiedz
Anonim 7 sierpnia 2022 - 21:21

Niestety, ogolnie sernik wg tego przepisu, jest wielka papą cukru ! Ser nie smakuje jak ser, za duzo cukru…beznadziejny ! Bog Zaplac.

Odpowiedz
Natalia 20 grudnia 2022 - 15:43

Kostka masła lub margaryny to chodzi o 200 g czy 250?

Odpowiedz
Agnieszka 15 czerwca 2024 - 21:38

Witam,sernik wyszedł bardzo smaczny.Podczas pieczenia mocno się podniósł,a po wyłączeniu pielrnika mocno opadł,ale smak i konsystencja bez zarzutu.Po wyłączeniu piekarnika zostawiłam sernik w środku do ostygnięcia tak z 40 min,później uchyliłam drzwiczki na 20 min,a później wyciągnęłam sernik na zewnątrz.Ja musiałam mój sernik wyłączyć 10 min przed podanym czasem,bo był już dobrze upieczony,ale myślę,że to jest kwestia piekarnika.W sumie polecam przepis.Szybko i sprawnie idzie wykonanie.

Odpowiedz

Zostaw komentarz