fbpx

Przepis na sernik z kruszonką

by Dorota Zalepa
29 komentarzy
sernik z kruszonką

Zbliżają się Święta Wielkiej Nocy, czas pomyśleć o menu. Ciasta piekę od święta, a sernik ostatni raz piekłam jakiś rok temu, a może jeszcze wcześniej. W sumie to robiłam sernik kilka razy w moim życiu. Zapragnęłam go na te święta. Przepis na sernik z kruszonką wygrzebałam z rodzinnych notatek i postanowiłam przeprowadzić próbę generalną, by na święta wszystko było jak należy. Zrobiłam sernik na kruchym cieście i z kruszonką na wierzchu. Wyszedł naprawdę świetny, przepis sprawdzony, przekazuję dalej.

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 kostka masła (lub margaryny)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego (np. Piątnica)
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 jajek
  • ½ kostki masła lub 5 łyżek oleju (ja użyłam olej)

Sposób przygotowania

Ciasto kruche

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i ugniatamy palcami tak, by zrobiły się jak najmniejsze grudki. Gdy jest zbyt mokre i klejące dosypujemy delikatnie mąki i roztrzepujemy ciasto palcami.

ciasto kruche

Masa serowa

Żółtka ucieramy z cukrem. Używam  oczywiście do tego miksera. Dodajemy olej (lub masło), budyń w postaci proszku, łyżeczkę proszku do pieczenia, twaróg i miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Teraz już mieszamy delikatnie łyżką, by masa nie straciła na puszystości.

przepis na sernik z kruszonką

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód posypujemy nasze kruche ciasto, lekko  przyklepujemy, wylewamy równomiernie masę serową, wierzch posypujemy kruchym ciastem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Sprawdzamy patyczkiem drewnianym czy sernik jest już dobrze upieczony. By sernik nie opadł, wyłączamy piekarnik i jeszcze 10-15 minut pozostawiamy w piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i czekamy aż ostygnie. Sernik przechowujemy w lodówce.

przepis na sernik z kruszonką

przepis na sernik z kruszonką

Macie już jakieś pomysły na wielkanocne menu?

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




29 komentarzy

Jak to widzę ja 22 marca 2013 - 18:16

Jadłem, niebo w gębie! :)

Odpowiedz
Anonim 22 marca 2013 - 18:59

Wygląda smakowicie! Musze wypróbować Twój przepis :)

Odpowiedz
looqash. 22 marca 2013 - 20:50

Przyda się na zaś :)

Odpowiedz
Ania 23 marca 2013 - 22:19

Już uwielbiam!:)

Odpowiedz
Hurghada 24 marca 2013 - 17:38

Sernik wygląda bardzo apetycznie – zresztą to jedno z moich ulubionych ciast:)

Odpowiedz
Dorota 24 marca 2013 - 18:38

A jeszcze lepiej smakował, bo już niestety się skończył. Ale na Wielkanocnym stole się pojawi :)

Odpowiedz
Małgosia 25 marca 2013 - 08:51

pychotka:)

Odpowiedz
Poison 27 marca 2013 - 11:14

Mmmmm wygląda pysznie :)

Odpowiedz
Dorota 28 marca 2013 - 21:53

Wygląda pięknie, bardzo chętnie wypróbuję bo rodzina domaga się sernika na święta :) Mam pytanie: w wielu przepisach na sernik pojawia się budyń, ale nigdzie nie jest napisane czy przez „dodajemy budyń” mam rozumieć: „dodajemy proszek z torebki nic z nim uprzednio nie robiąc”, czy też: „przygotowujemy budyń wg przepisu na torebce i gotowy dodajemy”? Jako początkująca kucharka nie umiem odgadnąć który wariant jest prawdziwy, będę wdzięczna za objaśnienie :)

Odpowiedz
Dorota 29 marca 2013 - 07:35

Dziękuję, że zwróciłaś na to uwagę :) Wsypujemy proszek z torebki. Dodałam tę informację do przepisu. Powodzenia w przygotowaniach :)

Odpowiedz
Anonim 29 marca 2013 - 07:16

Dorota:
Wygląda pięknie, bardzo chętnie wypróbuję bo rodzina domaga się sernika na święta :) Mam pytanie: w wielu przepisach na sernik pojawia się budyń, ale nigdzie nie jest napisane czy przez „dodajemy budyń” mam rozumieć: „dodajemy proszek z torebki nic z nim uprzednio nie robiąc”, czy też: „przygotowujemy budyń wg przepisu na torebce i gotowy dodajemy”? Jako początkująca kucharka nie umiem odgadnąć który wariant jest prawdziwy, będę wdzięczna za objaśnienie :)

Witaj dodajemy budyń w postaci samego proszku on zagęści masę serową :-)

Odpowiedz
wiki 29 marca 2013 - 09:29

zrobiliśmy ten sernik i był przepyszny miał piękny kolor i w środku miał miły smak :-)
zjedliśmy go w dwa dni :)

Odpowiedz
Monika 29 marca 2013 - 19:10

wszystko fajnie ciacho w piekarniku, tylko strasznie mało kruszonki….zobaczymy co wyjdzie :)

Odpowiedz
paulina 30 marca 2013 - 14:01

normalnie nie przepadam za sernikami, ale w tym się zakochałam

Odpowiedz
Dorota 30 marca 2013 - 15:15

Cieszę się, że posmakował :)))

Odpowiedz
Anonim 8 kwietnia 2013 - 14:54

zarąbiste

Odpowiedz
Olaaa 10 czerwca 2013 - 15:11

Czy zamiast kostki masla moze byc kostka margaryny?

Odpowiedz
Dorota 10 czerwca 2013 - 15:14

Może być też margaryna, ja czasem używam Kasi.

Odpowiedz
Justyna 13 września 2013 - 14:27

Ciasto poprostu super. Wlasnie skonczone i wyszlo idealnie.

Odpowiedz
Ewa 1 listopada 2013 - 16:00

Ciasto wygląda super. Bardzo chcę je zrobić ale mam wątpliwość: jaki rozmiar powinna mieć forma, żeby ciasta starczyło na spód i na kruszonkę?

Odpowiedz
Dorota 1 listopada 2013 - 19:54

Blacha tradycyjna 35 cm x 22 cm.

Odpowiedz
Piotr 23 grudnia 2013 - 19:49

Zrobilem sernik wg przepisu, dodalem tylko do kruszonki kakao, a do masy serowej ciut rodzynek (duzych, pokrojonych) oraz laske wanilii (raczej to co sie w niej znajduje). To co wyszlo to istny orgazm. Ciasto jest genialne! Dzieki za super przepis!

Odpowiedz
Dorota 23 grudnia 2013 - 22:17

Cieszę się, że wyszło tak dobre :) Pozdrawiam!

Odpowiedz
Ania 22 czerwca 2016 - 00:56

Rewelacjaaaaa 😘przepyszne, dzis zrobilam drugie tylko do masy serowej dodalam pokrojone w kosteczke brzoskwinie i rodzynki 😊

Odpowiedz
Edka 23 grudnia 2016 - 19:24

Przepis naprawde godny polecenia wyprobowałam osobiscie pychota pycho dziękuje

Odpowiedz
Maria Szymczak 23 lutego 2017 - 11:20

witam, czy można użyć gotowego sera na sernik z wiaderka? niestety nie mam maszynki do mielenia :/

Odpowiedz
Eliza Solibieda 22 grudnia 2020 - 22:02

Czy mrozimy ciadto kruche

Odpowiedz
Patrycja Piątczak 21 lutego 2021 - 06:14

Proszę dodać informacje z ilu białek ubijamy pianę, bo ja ubiłam ze wszystkich i to był błąd. 😂

Odpowiedz
Anonim 7 sierpnia 2022 - 21:21

Niestety, ogolnie sernik wg tego przepisu, jest wielka papą cukru ! Ser nie smakuje jak ser, za duzo cukru…beznadziejny ! Bog Zaplac.

Odpowiedz

Zostaw komentarz