Dzisiaj podrzucam Wam absolutnie genialny, prosty i niezawodny przepis na pierniczki. Robię je już od wielu lat, ciastka wychodzą przepyszne i znikają błyskawicznie. Część zostawiam, by udekorować nimi choinkę.
Przepis na pierniczki
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę składników, pamiętajmy by masło było miękkie. Lepiej wyjąć je wcześniej. Zagniatamy ciasto, formujemy kule i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Rozwałkowujemy je na grubość ok 4-5 mm, podsypujemy wałek i blat mąką, by ciasto się nie kleiło. Wycinamy kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, uważając by się nie przypaliły.
Jak dekorować pierniczki świąteczne
Przygotowujemy lukier z białka kurzego i cukru pudru. Pamiętajmy by jajko uprzednio umyć w ciepłej wodzie. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy tyle cukru pudru, by otrzymać gęstą masę (wychodzi mniej więcej 1 szklanka cukru). Dekorujemy pierniczki przy pomocy szprycy lub strzykawki cukierniczej.
Jak już wystygną, przechowuję je w pojemniku, by nie zrobiły się twarde.
Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu i pyszne, aromatyczne pierniczki zagoszczą na Waszych stołach. Dajcie znać jak Wy je robicie, bo z tego co wiem, jest mnóstwo różnych przepisów.
56 komentarzy
W końcu doczekałam się u kogoś na blogu tego przepisu. Uwielbiam pierniczki, nie tylko jeść, ale i ozdabiać, masa zabawy przy tym. Tylko ja miałam jakiś wybrakowany przepis i jak kamień potrafiły wyjść, tym razem myślę, że będzie lepiej ;)
Początkowo pierniczki są twarde, dlatego należy je odstawić na kilka dni do pojemnika i wtedy miękną, chłonąć wilgoć z powietrza.
Dziś próbowałem. Rewelacyjne! :)
Dzięki :)
U mnie nie grozi im zepsucie, tylko zjedzenie …
Może jednak zaryzykuję ;)
Aaaa ja właśnie będę piec w weekend :) Sprawdzę Twój przepis, chociaż planowałam z myślą o pierniczkach na choinkę :)
Ja też planuję parę sztuk powiesić na choince, o ile dotrwają. Jeśli nie, zrobię drugą partię :)
Z takiego ciasta to ja rozumiem takie kształty:)
Pychota, choć i tak pewnie będę sobie odmawiac słodyczy w Święta, bo i tak jedzenia jest aż za dużo;D
Przynajmniej takie ciasteczka nie są ciężkie. Można zrezygnować z cukru, ja i tak dodaję nierafinowanego trzcinowego, i dodać o jedną łyżkę więcej miodu. Albo powiesić na choince :)
Na choinkę- super sprawa:)
A jaki ten miód?;)
Ja dodałam miodu lipowego, ważne by był w miarę płynny. Inny gatunek też powinien pasować :)
Już dałam radę, ciasto w lodówce, zaraz wycinanie:)
Pierniczki już zrobione! Pierwszy raz! Ale bez lukru, bo nie przepadamy ;)
Przed chwilą upiekłam, dodatkowo dałam mielonego imbiru i kardamonu. Wyszły pyszne – boję się, że do świąt nie dotrwają i będę musiała nowe upiec. PYCHA!!!! Dzięki za świetny przepis:)
Bardzo się cieszę, że się udały. Moje do Świąt nie przetrwały, niestety. Ale to tylko dowód na to, że smakowały :)
My właśnie zagniotłyśmy z córeczką ciasto i za godzinkę wycinamy i pieczemy :-)
Witaj serdecznie dziekuje za przepis zaraz go wypróbuję , Pozdrawiam serdecznie
Mam pytanie. Ile wychodzi pierniczków z takiej porcji??
Nie liczyłam, ale prawie 3 płaskie blachy z tej ilości upiekłam.
Piekłam pierniczki przedwczoraj, cudowny zapach unosił się w całym mieszkaniu. Moi domownicy zjedli pierniczki jeszcze tego samego dnia… dziś znów zrobię. Polecam przepis, jest prosty i tani a do tego sprawdzony. Pychota!!!
Dziękuję i bardzo się cieszę, że się udały i smakowały :)
ile sztuk wyjdzie z tego przepisu
Właśnie zrobiłem :) tylko musiałem dodać odrobinę wody i śmietany xd
Ja wlasnie w trakcie ciasto w lodowie mam nadzieje ze wyjda takie jak z opini:)
No i wyszly cudowne tylko polecam przed pieczeniem posmarowac bialkiem beda sie ladnie swiecily:)
Super :)
Ja dzisiaj zamierzam wypróbować przepis. Mam nadzieję że wyjdą równie wspaniałe jak Twoje. Pozdrawiam
Pierniczki uoieczone – pycha. Ciekawe tylko czy dotrwaja do swiatnw pudelkach. Znajac moja rodzinke mam powazne watpliwosci;)
Witamy…
Dziękujemy za przepis. Za chwilę zabieramy się za pieczenie tych pychotek… Napiszemy co z tego wyniknie…
Babcia, Dziadek i Julka nasza wnuczka
To trzymam kciuki, żeby się udały :) I czekam na wieści :)
SĄ PRZEPYSZNE DZISIAJ PIEKŁAM,CHYBA ZROBIE JESZCZE JEDNĄ PORCJĘ.
POPROSZĘ JAKIS DOBRY PRZEPIS NA UDEKOROWANIA NAJLEPIEJ NA LUKIER :)
Wyszły wspaniałe
Właśnie robie z mamą pierniczki bo musze do szkoly ale se zostawie dzięki za super przepis :)
Tez będę robić pierniczki jeszcze raz :) nawet nie doczekały
Się drugiego dnia :) wszystkim smakowały. Dzisiaj zrobię 2 porcje :p
A musi być brązowy cukier czy niekoniecznie? Pozdrawiam :)
jak.dlugi mogę je przechowywać ?
Ja dałam normalny cukier,dzisiaj piekę drugą porcję :)
Pyszota:)
Właśnie robię te pierniczki, zobaczymy co z tego wyjdzie ;) ciasto właśnie leniuchuje w lodówce.
Pierniczki są pyyszne :D
Jestem pod wrażeniem pierniczków ;) PYCHOTA- musiałam je schować, żeby dotrwały do Świąt ;) A jutro będę piec czekoladowe ;) Mam nadzieję, ze efekt będzie tak samo „pyszny” jak przy pierniczkach ;)
Czekoladowe też pyszne :) Polecam!
Czekoladowe już na stałe zagościły w domu- weekend bez ich upieczenia jest weekendem straconym ;)
Wspaniały przepis, tak prosty, że nawet mój maż by sobie poradził. Dekorowanie z dzieckiem to świetna zabawa. Ja posmarowałam je białkiem tak jak ktoś tu wcześniej podpowiedział a później to już dekorowanie dekorowanie dekorowanie aż się dziecko znudziło i zostawiło mnie z tą zabawą samą. Ale są pyszne.mniam. Muszę przejrzeć resztę przepisów. Pozdrawiam.
Witam…
Pierwsze nie bardzo się udały… Przypalone, popękane, ale to co z nich zostało… pyszne. Za chwile pieczemy trzecią, największą partię. Są przepyszne, a zapach roznosi się po całym domu…
Z najlepszymi życzeniami…
… niech ten wyjątkowy czas Świąt Bożego Narodzenia obfituje w dobrą energię, a nadchodzący Nowy Rok 2014 przyniesie wiele sukcesów, pozytywnych zmian i niezapomnianych wrażeń.
Babcia, Dziadek i Julka nasza wnuczka
Dzisiaj zrobiłam,wyszły przepyszne :) Wesołych świąt!
Wesołych świąt :)
Witam, pierniczki piekłam przed świętami, wyszły rewelacyjne, zaraz zabieram się za pieczenie nowych. Muszę przyznać, że na początku miałam mały problem z ciastem, bo strasznie się kleiło, wtedy myślałam, że już nic z tego nie będzie, zaczęłam jednak podsypywać więcej mąki pod ciasto i jakoś udało się je rozwałkować i wyciąć pierniczki. Po upieczeniu nie mogłam uwierzyć, że są takie pyszne, w święta zniknęły w oka mgnieniu :) A co do ciasta podejrzewam, że mogła być moja wina, bo dałam całą kostkę masła. Pozdrawiam
Robiłam w ubiegłym roku z dziećmi, ale zaginął mi przepis;-( Wykorzystam Twój, bo właśnie zamierzam na dniach upiec;-)
Super! Mam nadzieję, że wyjdą pyszne!
kiedyś mi nie wyszło coś z pierniczkami, bo choć leżały długi czas to na święta nadal były twarde i od tamtej pory nie robiłam :( ale chyba wypróbuję ten przepis, mam nadzieje, że tym razem się uda :D jakieś pomocne rady? ;d
Pierniczki z Pani przepisu robiłam już rok temu. Zapisałam sobie w zakładkach adres strony ale w ciągu roku laptop mi padł i przepis zaginął. Dzisiaj przeszukałam całe internety dla tego przepisu! Wesołych! :)
Super! A to ten typ pierniczków, które są miękkie, czy raczej twarde? I mogą troszkę dłużej poleżeć? (uwielbiam się nimi zajadać również po świętach :D)
Już sama wzmianka o pierniczkach mi wystarcza, żeby poczuć klimat świat… <3 A nic mi się bardziej nie kojarzy niż ten zapach unoszący się po domu :D Wypróbuję Twój przepis!
mi pierniki zawsze wychodzą tak twarde, że można by je używać zamiast młotka :) jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić miękkich :)