fbpx

Przepis na świąteczne pierniczki – mega prosty i szybki

by Dorota Zalepa
55 komentarzy
przepis na pierczniczki

Dzisiaj podrzucam Wam absolutnie genialny, prosty i niezawodny przepis na pierniczki. Robię je już od wielu lat, ciastka wychodzą przepyszne i znikają błyskawicznie. Część zostawiam, by udekorować nimi choinkę.

 

Przepis na pierniczki

 

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę składników, pamiętajmy by masło było miękkie. Lepiej wyjąć je wcześniej. Zagniatamy ciasto, formujemy kule i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Rozwałkowujemy je na grubość ok 4-5 mm, podsypujemy wałek i blat mąką, by ciasto się nie kleiło. Wycinamy kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, uważając by się nie przypaliły.

przepis na pierniczki

Jak dekorować pierniczki świąteczne

Przygotowujemy lukier z białka kurzego i cukru pudru. Pamiętajmy by jajko uprzednio umyć w ciepłej wodzie. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy tyle cukru pudru, by otrzymać gęstą masę (wychodzi mniej więcej 1 szklanka cukru). Dekorujemy pierniczki przy pomocy szprycy lub strzykawki cukierniczej.

Jak już wystygną, przechowuję je w pojemniku, by nie zrobiły się twarde.

przepis na pierniczkiprzepis na pierniczki

Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu i pyszne, aromatyczne pierniczki zagoszczą na Waszych stołach. Dajcie znać jak Wy je robicie, bo z tego co wiem, jest mnóstwo różnych przepisów.

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy