fbpx

Przepis na świąteczne pierniczki – mega prosty i szybki

by Dorota Zalepa
56 komentarzy
przepis na pierczniczki

Dzisiaj podrzucam Wam absolutnie genialny, prosty i niezawodny przepis na pierniczki. Robię je już od wielu lat, ciastka wychodzą przepyszne i znikają błyskawicznie. Część zostawiam, by udekorować nimi choinkę.

 

Przepis na pierniczki

 

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę składników, pamiętajmy by masło było miękkie. Lepiej wyjąć je wcześniej. Zagniatamy ciasto, formujemy kule i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Rozwałkowujemy je na grubość ok 4-5 mm, podsypujemy wałek i blat mąką, by ciasto się nie kleiło. Wycinamy kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, uważając by się nie przypaliły.

przepis na pierniczki

Jak dekorować pierniczki świąteczne

Przygotowujemy lukier z białka kurzego i cukru pudru. Pamiętajmy by jajko uprzednio umyć w ciepłej wodzie. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy tyle cukru pudru, by otrzymać gęstą masę (wychodzi mniej więcej 1 szklanka cukru). Dekorujemy pierniczki przy pomocy szprycy lub strzykawki cukierniczej.

Jak już wystygną, przechowuję je w pojemniku, by nie zrobiły się twarde.

przepis na pierniczkiprzepis na pierniczki

Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu i pyszne, aromatyczne pierniczki zagoszczą na Waszych stołach. Dajcie znać jak Wy je robicie, bo z tego co wiem, jest mnóstwo różnych przepisów.

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




56 komentarzy

Zaciesz 12 grudnia 2013 - 17:53

W końcu doczekałam się u kogoś na blogu tego przepisu. Uwielbiam pierniczki, nie tylko jeść, ale i ozdabiać, masa zabawy przy tym. Tylko ja miałam jakiś wybrakowany przepis i jak kamień potrafiły wyjść, tym razem myślę, że będzie lepiej ;)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 13 grudnia 2013 - 07:49

Początkowo pierniczki są twarde, dlatego należy je odstawić na kilka dni do pojemnika i wtedy miękną, chłonąć wilgoć z powietrza.

Odpowiedz
Wiktor Majorkiewicz 12 grudnia 2013 - 19:43

Dziś próbowałem. Rewelacyjne! :)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 13 grudnia 2013 - 07:50

Dzięki :)

Odpowiedz
Baba Jedna 12 grudnia 2013 - 20:36

U mnie nie grozi im zepsucie, tylko zjedzenie …
Może jednak zaryzykuję ;)

Odpowiedz
Just Lovely 12 grudnia 2013 - 22:28

Aaaa ja właśnie będę piec w weekend :) Sprawdzę Twój przepis, chociaż planowałam z myślą o pierniczkach na choinkę :)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 13 grudnia 2013 - 07:51

Ja też planuję parę sztuk powiesić na choince, o ile dotrwają. Jeśli nie, zrobię drugą partię :)

Odpowiedz
Zochy 12 grudnia 2013 - 23:17

Z takiego ciasta to ja rozumiem takie kształty:)

Odpowiedz
Małgosia 13 grudnia 2013 - 11:34

Pychota, choć i tak pewnie będę sobie odmawiac słodyczy w Święta, bo i tak jedzenia jest aż za dużo;D

Odpowiedz
Dorota 13 grudnia 2013 - 11:48

Przynajmniej takie ciasteczka nie są ciężkie. Można zrezygnować z cukru, ja i tak dodaję nierafinowanego trzcinowego, i dodać o jedną łyżkę więcej miodu. Albo powiesić na choince :)

Odpowiedz
Małgosia 13 grudnia 2013 - 12:44

Na choinkę- super sprawa:)

Odpowiedz
ruda żaba 13 grudnia 2013 - 17:32

A jaki ten miód?;)

Odpowiedz
Dorota 13 grudnia 2013 - 17:40

Ja dodałam miodu lipowego, ważne by był w miarę płynny. Inny gatunek też powinien pasować :)

Odpowiedz
Ruda Żaba 13 grudnia 2013 - 19:33

Już dałam radę, ciasto w lodówce, zaraz wycinanie:)

Odpowiedz
Actually, you can! 13 grudnia 2013 - 18:11

Pierniczki już zrobione! Pierwszy raz! Ale bez lukru, bo nie przepadamy ;)

Odpowiedz
Agata 14 grudnia 2013 - 19:34

Przed chwilą upiekłam, dodatkowo dałam mielonego imbiru i kardamonu. Wyszły pyszne – boję się, że do świąt nie dotrwają i będę musiała nowe upiec. PYCHA!!!! Dzięki za świetny przepis:)

Odpowiedz
Dorota 14 grudnia 2013 - 19:49

Bardzo się cieszę, że się udały. Moje do Świąt nie przetrwały, niestety. Ale to tylko dowód na to, że smakowały :)

Odpowiedz
Igulka 15 grudnia 2013 - 09:02

My właśnie zagniotłyśmy z córeczką ciasto i za godzinkę wycinamy i pieczemy :-)

Odpowiedz
Ela 15 grudnia 2013 - 19:06

Witaj serdecznie dziekuje za przepis zaraz go wypróbuję , Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
marta 16 grudnia 2013 - 13:49

Mam pytanie. Ile wychodzi pierniczków z takiej porcji??

Odpowiedz
Dorota 16 grudnia 2013 - 14:01

Nie liczyłam, ale prawie 3 płaskie blachy z tej ilości upiekłam.

Odpowiedz
Ola 16 grudnia 2013 - 14:37

Piekłam pierniczki przedwczoraj, cudowny zapach unosił się w całym mieszkaniu. Moi domownicy zjedli pierniczki jeszcze tego samego dnia… dziś znów zrobię. Polecam przepis, jest prosty i tani a do tego sprawdzony. Pychota!!!

Odpowiedz
Dorota 16 grudnia 2013 - 14:50

Dziękuję i bardzo się cieszę, że się udały i smakowały :)

Odpowiedz
marcin 16 grudnia 2013 - 16:02

ile sztuk wyjdzie z tego przepisu

Odpowiedz
Poper 17 grudnia 2013 - 23:20

Właśnie zrobiłem :) tylko musiałem dodać odrobinę wody i śmietany xd

Odpowiedz
Anonim 17 grudnia 2013 - 23:37

Ja wlasnie w trakcie ciasto w lodowie mam nadzieje ze wyjda takie jak z opini:)

Odpowiedz
Anonim 18 grudnia 2013 - 02:44

No i wyszly cudowne tylko polecam przed pieczeniem posmarowac bialkiem beda sie ladnie swiecily:)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 18 grudnia 2013 - 10:05

Super :)

Odpowiedz
Asia 18 grudnia 2013 - 12:23

Ja dzisiaj zamierzam wypróbować przepis. Mam nadzieję że wyjdą równie wspaniałe jak Twoje. Pozdrawiam

Odpowiedz
marta 18 grudnia 2013 - 13:50

Pierniczki uoieczone – pycha. Ciekawe tylko czy dotrwaja do swiatnw pudelkach. Znajac moja rodzinke mam powazne watpliwosci;)

Odpowiedz
Wojciech 19 grudnia 2013 - 11:28

Witamy…

Dziękujemy za przepis. Za chwilę zabieramy się za pieczenie tych pychotek… Napiszemy co z tego wyniknie…

Babcia, Dziadek i Julka nasza wnuczka

Odpowiedz
Dorota 19 grudnia 2013 - 11:36

To trzymam kciuki, żeby się udały :) I czekam na wieści :)

Odpowiedz
Anuśka 19 grudnia 2013 - 18:37

SĄ PRZEPYSZNE DZISIAJ PIEKŁAM,CHYBA ZROBIE JESZCZE JEDNĄ PORCJĘ.
POPROSZĘ JAKIS DOBRY PRZEPIS NA UDEKOROWANIA NAJLEPIEJ NA LUKIER :)

Odpowiedz
Asia 19 grudnia 2013 - 19:03

Wyszły wspaniałe

Odpowiedz
WIktor 19 grudnia 2013 - 21:15

Właśnie robie z mamą pierniczki bo musze do szkoly ale se zostawie dzięki za super przepis :)

Odpowiedz
marta 20 grudnia 2013 - 09:08

Tez będę robić pierniczki jeszcze raz :) nawet nie doczekały
Się drugiego dnia :) wszystkim smakowały. Dzisiaj zrobię 2 porcje :p

Odpowiedz
Wiki 20 grudnia 2013 - 15:14

A musi być brązowy cukier czy niekoniecznie? Pozdrawiam :)

Odpowiedz
Katarzyna 16 grudnia 2022 - 18:44

jak.dlugi mogę je przechowywać ?

Odpowiedz
Anuśka 21 grudnia 2013 - 10:05

Ja dałam normalny cukier,dzisiaj piekę drugą porcję :)
Pyszota:)

Odpowiedz
Daria 21 grudnia 2013 - 13:44

Właśnie robię te pierniczki, zobaczymy co z tego wyjdzie ;) ciasto właśnie leniuchuje w lodówce.

Odpowiedz
Daria 21 grudnia 2013 - 15:43

Pierniczki są pyyszne :D

Odpowiedz
Kinga 21 grudnia 2013 - 17:28

Jestem pod wrażeniem pierniczków ;) PYCHOTA- musiałam je schować, żeby dotrwały do Świąt ;) A jutro będę piec czekoladowe ;) Mam nadzieję, ze efekt będzie tak samo „pyszny” jak przy pierniczkach ;)

Odpowiedz
Dorota 21 grudnia 2013 - 18:54

Czekoladowe też pyszne :) Polecam!

Odpowiedz
Kinga 8 stycznia 2014 - 11:19

Czekoladowe już na stałe zagościły w domu- weekend bez ich upieczenia jest weekendem straconym ;)

Odpowiedz
Ania 22 grudnia 2013 - 09:03

Wspaniały przepis, tak prosty, że nawet mój maż by sobie poradził. Dekorowanie z dzieckiem to świetna zabawa. Ja posmarowałam je białkiem tak jak ktoś tu wcześniej podpowiedział a później to już dekorowanie dekorowanie dekorowanie aż się dziecko znudziło i zostawiło mnie z tą zabawą samą. Ale są pyszne.mniam. Muszę przejrzeć resztę przepisów. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Wojciech 22 grudnia 2013 - 13:13

Witam…

Pierwsze nie bardzo się udały… Przypalone, popękane, ale to co z nich zostało… pyszne. Za chwile pieczemy trzecią, największą partię. Są przepyszne, a zapach roznosi się po całym domu…

Z najlepszymi życzeniami…

… niech ten wyjątkowy czas Świąt Bożego Narodzenia obfituje w dobrą energię, a nadchodzący Nowy Rok 2014 przyniesie wiele sukcesów, pozytywnych zmian i niezapomnianych wrażeń.

Babcia, Dziadek i Julka nasza wnuczka

Odpowiedz
Julia 23 grudnia 2013 - 20:02

Dzisiaj zrobiłam,wyszły przepyszne :) Wesołych świąt!

Odpowiedz
Dorota 23 grudnia 2013 - 22:15

Wesołych świąt :)

Odpowiedz
Aneta 4 stycznia 2014 - 19:41

Witam, pierniczki piekłam przed świętami, wyszły rewelacyjne, zaraz zabieram się za pieczenie nowych. Muszę przyznać, że na początku miałam mały problem z ciastem, bo strasznie się kleiło, wtedy myślałam, że już nic z tego nie będzie, zaczęłam jednak podsypywać więcej mąki pod ciasto i jakoś udało się je rozwałkować i wyciąć pierniczki. Po upieczeniu nie mogłam uwierzyć, że są takie pyszne, w święta zniknęły w oka mgnieniu :) A co do ciasta podejrzewam, że mogła być moja wina, bo dałam całą kostkę masła. Pozdrawiam

Odpowiedz
Katarzyna Grzebyk 25 listopada 2015 - 10:42

Robiłam w ubiegłym roku z dziećmi, ale zaginął mi przepis;-( Wykorzystam Twój, bo właśnie zamierzam na dniach upiec;-)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 25 listopada 2015 - 17:05

Super! Mam nadzieję, że wyjdą pyszne!

Odpowiedz
Karolina Urbaniak 25 listopada 2015 - 19:02

kiedyś mi nie wyszło coś z pierniczkami, bo choć leżały długi czas to na święta nadal były twarde i od tamtej pory nie robiłam :( ale chyba wypróbuję ten przepis, mam nadzieje, że tym razem się uda :D jakieś pomocne rady? ;d

Odpowiedz
mejbe e 19 grudnia 2015 - 16:50

Pierniczki z Pani przepisu robiłam już rok temu. Zapisałam sobie w zakładkach adres strony ale w ciągu roku laptop mi padł i przepis zaginął. Dzisiaj przeszukałam całe internety dla tego przepisu! Wesołych! :)

Odpowiedz
Kornelia 18 grudnia 2020 - 01:02

Super! A to ten typ pierniczków, które są miękkie, czy raczej twarde? I mogą troszkę dłużej poleżeć? (uwielbiam się nimi zajadać również po świętach :D)

Odpowiedz
Martyna 18 grudnia 2020 - 01:36

Już sama wzmianka o pierniczkach mi wystarcza, żeby poczuć klimat świat… <3 A nic mi się bardziej nie kojarzy niż ten zapach unoszący się po domu :D Wypróbuję Twój przepis!

Odpowiedz
Aleksandra 4 stycznia 2021 - 22:57

mi pierniki zawsze wychodzą tak twarde, że można by je używać zamiast młotka :) jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić miękkich :)

Odpowiedz

Zostaw komentarz