Dzisiaj podrzucam Wam absolutnie genialny, prosty i niezawodny przepis na pierniczki. Robię je już od wielu lat, ciastka wychodzą przepyszne i znikają błyskawicznie. Część zostawiam, by udekorować nimi choinkę.
Przepis na pierniczki
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki kakao
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę składników, pamiętajmy by masło było miękkie. Lepiej wyjąć je wcześniej. Zagniatamy ciasto, formujemy kule i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Rozwałkowujemy je na grubość ok 4-5 mm, podsypujemy wałek i blat mąką, by ciasto się nie kleiło. Wycinamy kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 10 minut, uważając by się nie przypaliły.
Jak dekorować pierniczki świąteczne
Przygotowujemy lukier z białka kurzego i cukru pudru. Pamiętajmy by jajko uprzednio umyć w ciepłej wodzie. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy tyle cukru pudru, by otrzymać gęstą masę (wychodzi mniej więcej 1 szklanka cukru). Dekorujemy pierniczki przy pomocy szprycy lub strzykawki cukierniczej.
Jak już wystygną, przechowuję je w pojemniku, by nie zrobiły się twarde.
Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu i pyszne, aromatyczne pierniczki zagoszczą na Waszych stołach. Dajcie znać jak Wy je robicie, bo z tego co wiem, jest mnóstwo różnych przepisów.