fbpx

Rozgrzewająca zupa z dyni pieczonej – przepis

by Dorota Zalepa
11 komentarzy
zupa z dyni

Zupa z dyni to jedna z najlepszych zup na świecie. Jest pyszna, sycąca i cudownie rozgrzewa. Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na pyszną zupę-krem z dyni.

 

Uwielbiam ciepłe i słoneczne miesiące, ale staram się dostrzegać pozytywne strony w każdej porze roku. Jesień kocham za kolory, za to, że potrafi być polska i złota, za świece, kocyki i aromatyczne herbaty, za długie wieczory z książką i za zupę dyniową!

zupa z dyni

 

Dynia jest niskokaloryczna i bogata w witaminy z grupy B, witaminę A, C, K, E, składniki mineralne takie jak fosfor, wapń i potas. Posiada spore ilości beta-karotenu, który działa antyoksydacyjnie. Warto też zwrócić uwagę na pestki dyni, które mają mnóstwo dobroczynnych dla naszego organizmu składników – witamin i minerałów, w tym cynku, fitosteroli, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozytywnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci, wspomagają układ krążenia i odporność organizmu.

 

 

Zupa z dyni – przepis

 

Składniki

  • dynia hokkaido ok 2 kg
  • 2,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pół puszki krojonych pomidorów (opcjonalnie)
  • 250 ml mleka kokosowego

Sposób przygotowania

1. Zaczynam od nastawienia bulionu drobiowego lub warzywnego. Do 2,5 litra wody dodaję ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w kulkach (po parę sztuk), następnie wrzucam pokrojoną włoszczyznę i drób jeśli robię zupę na mięsie.

2. Gdy bulion się gotuje obieram dynię, ziemniaki i kroję je w kostkę. Obieram cebulę i czosnek. Cebulę kroję w ćwiartki. Wszystkie warzywa zapiekam w piekarniku przez około 30 minut na 180 stopni. Sprawdzajcie czy warzywa są miękkie.

3. Upieczone warzywa wraz z pomidorami  z puszki dodaję do mojego bulionu, pozwalam by pogotowały się jeszcze parę minut.

4. Przyprawiam zupę solą, pieprzem, kurkumą, ostrą papryką, gałką muszkatołową. Wszystkie składniki blęnduję na gładką masę, następnie dolewam małe opakowanie (250 ml) mleka kokosowego i gotuję jeszcze parę minut, by wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Krem z dyni podaję z kroplą jogurtu greckiego. Możemy posypać go prażonymi pestkami dyni. Smacznego!

zupa krem z dyni

zupa z dyni

zupa krem z dyni

zupa krem z dyni

 

Zupa z dyni jest tak popularna i smaczna, że każdy ma na nią swój sposób. Jestem ciekawa jak Wy ją robicie. Czy dodajecie inne składniki, przyprawy? Co jeszcze można zrobić z dyni?

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




11 komentarzy

Anna Jędrzejewska 29 września 2017 - 15:22

Z pieczoną dynią i warzywami nie próbowałam, ale może być ciekawie. Ja kroiłam dynię i ziemniaki w kostkę, gotowałam w malej ilości wody do miękkości, dolewałam trochę bulionu i blendowałam. Na wierzch sypałam zielonej pietruszki. Czasami dodawałam też ostrej papryczki chili – też wychodziła pysznie :) W zeszłym roku robiłam dwa podejścia do pieczonej dyni – raz z ziołami, drugi raz ze słodką papryką, ale ta wersja nie znalazła uznania u moich domowników, więc nadal szukam innych pomysłów na dynię ;)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 29 września 2017 - 17:16

Pieczone warzywa są bardziej aromatyczna, spróbuj takiej wersji. Polecam! :-)

Odpowiedz
Anna Eupraxia 30 września 2017 - 14:48

Ja polecam ciasto dyniowe i chleb dyniowy. Nie mam jeszcze jednego super przepisu, bo co roku coś innego testuję. Ale jest pysznie! Polecam dyniowe eksperymenty:)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 2 października 2017 - 07:20

Dziękuję Anna, ciasta i chleba dyniowego jeszcze nie robiłam, ale zamierzam poeksperymentować z dynią w tym roku. :)

Odpowiedz
Ania Kalemba 30 września 2017 - 17:40

Cudowny przepis! Uwielbiam zupę z dyni! :)

Odpowiedz
Zofia 1 października 2017 - 21:58

na przyszłość – nie musisz obierać hokkaido – ona się świetnie piecze i gotuje ze skórką ;)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 2 października 2017 - 07:19

Natknęłam się właśnie na takie przepisy, ale nigdy jakoś nie odważyłam się blendować dyni ze skórką. Choć przecież cukinii też nie obieram. Dzięki Zofia! :)

Odpowiedz
Paulina Górska 2 października 2017 - 09:42

Przyznaję, że chyba od początku września planuję zrobić zupę krem z dyni i cały czas odkładam to na później. ALE w końcu kupiłam główne warzywo (dynię) i w środę chcę się za to zabrać. :)

Odpowiedz
Greta 2 października 2017 - 10:46

Ja Hokkaido (jeśli ma brzydką skórkę) kroję na pół, wyciągam gniazdo nasienne i zapiekam w piekarniku. Potem tylko łyżką wyciągam miąższ i wrzucam do garnka:). Jak wspomniała Zofia można też nie obierać i tak najczęściej robię zupę – mówię na to „na lenia”:)

Odpowiedz
Karolina 6 października 2017 - 08:27

Ja uwielbiam zupy-kremy. Moja ukochana to marokański krem z dyni z przepisu, który kilka lat temu znalazłam na blogu Jadłonomia – http://www.jadlonomia.com/przepisy/marokanski-krem-dyniowy-z-daktylami/

Dynia piżmowa to mój ulubiony gatunek dyni, zwłaszcza upieczona jest przepyszna, słodka, maślana. Pycha! A z tego upieczonego puree z dyni można upiec pyszne ciasto czekoladowe. Polecam! :)

Odpowiedz
Katarzyna Kamińska 19 października 2017 - 14:25

wygląda bardzo apetycznie, już wiem co sobie przyrządzę dzisiaj.

Odpowiedz

Zostaw komentarz