omlet na słodko

Puszysty omlet na słodko towarzyszy mi od dzieciństwa. Przygotowywała mi go moja mama, teraz ja według jej przepisu, przygotowuję go mojemu synkowi, który go uwielbia. A jeszcze jak posmaruję nutellą, mógłby nie żywić się niczym innym. No ale wiadomo, co za dużo to niezdrowo!

Omlet robi się bardzo szybko.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki mleka

 przepis na omlet

Sposób przygotowania:

Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno (koniecznie!). Do żółtek dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz odrobinę mleka. Mieszamy, by uzyskać jednolitą dość gęstą masę. Ciasto musi być gęstsze niż naleśnikowe. Do ubitej piany dolewamy naszą masę i bardzo powoli i delikatnie mieszamy łyżką, tak by utrzymać puszystość ciasta. Smażymy na odrobinie oleju, ostrożnie przekładamy na drugą stronę, ja używam do tego drewnianej łopatki.

Omlet na słodko świetnie smakuje z dżemem, nutellą, miodem, cukrem pudrem. Można też dodać owoce (np. truskawki, maliny, banany) i bitą śmietanę. Rewelacyjny poprawiacz nastroju :)

Smacznego!

A może macie ochotę na placki z jabłkami?   >>>KLIK<<<