pizza z pieczarkamiLubię pizzę, szczególnie tą z pieczarkami. Najlepiej smakuje przygotowana samodzielnie. No i jest zdecydowanie zdrowsza. Przepis na pizzę z pieczarkami jest w mojej rodzinie już od dawna. Długo zwlekałam z jej zrobieniem , bo wydawało mi się że, jest to trudne danie, szczególnie, że używa się drożdży. Jakże się myliłam! Zawsze wychodzi idealna.

Składniki na ciasto:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • ½ szklanki mleka, ½ szklanki gorącej wody
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cukru

Składniki na farsz:
  • 70 dag pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, oregano
  • 30 dag sera żółtego

Składniki na sos:

  • 3 łyżki koncentratu
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, pół łyżeczki cukru, oregano, bazylia

przepis na pizzę

Sposób przygotowania:

Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej przesiewamy przez sito, dodajemy pokruszone drożdże, jajko, olej, sól i cukier. Do połowy szklanki zimnego mleka dolewamy pół szklanki gorącej wody, tak, że wychodzi szklanka letniego mleka. Dolewamy ją do ciasta i mieszamy najpierw łyżką, a potem wyrabiamy ręcznie. Ciasto zaczyna się bardzo kleić, posypujemy co jakiś czas ręce mąką i dalej wygniatamy, aż ciasto nie będzie takie lepkie. Staramy się nie dosypywać za dużo mąki, ponieważ im więcej jej dosypiemy, tym twardszy wyjdzie spód pizzy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Farsz: pieczarki myjemy wodą używając czystej gąbeczki, następnie szatkujemy na tarce lub kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę  i obsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy do momentu, aż odparuje z nich woda. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i  przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, bazylią, oregano (najlepiej dodawać na wyczucie i próbować).

Sos do pizzy: 3 łyżki koncentratu rozcieńczamy wodą i oliwą, dodajemy odrobinę cukru, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, bazylię, oregano i dokładnie mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy na blacie, przekładamy do płaskiej blachy z piekarnika,wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Smarujemy spód sosem do pizzy, wykładamy równomiernie farsz i posypujemy startym, żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 min.

Składniki do pizzy możemy wybierać dowolnie, ja czasem dodaję jeszcze plasterki salami lub szynki.

Smacznego!