fbpx

Kameralne śniadanie – hummus paprykowy plus garść inspiracji

by Dorota Zalepa
11 komentarzy
hummus paprykowy

Dziś w Kameralnym Śniadaniu mam dla Was coś absolutnie pysznego – przepis na hummus paprykowy! Dla fanów zdrowych past kanapkowych oraz dla tych, którym hummus w jego podstawowej wersji nieco się znudził i szukają urozmaicenia.

Zacznę od tego, że uwielbiam wszelkie pasty kanapkowe i robię je dość często, bo są szybką i zdrową przekąską w ciągu dnia. Obiecałam sobie przygotować wpis na temat past i zebrać dla Was kilka fajnych przepisów, ale zanim to nastąpi poznajcie przepis na hummus paprykowy, czyli pastę z ciecierzycy z pieczoną papryką, która jest niezwykle wyrazista, aksamitna i świetnie komponuje się z pełnoziarnistym pieczywem lub jako dodatek do warzyw.

 

Przepis na hummus paprykowy

 

hummus paprykowy

 

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 250 g ciecierzycy do namoczenia lub z puszki/słoika
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki pasty tahini
  • Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kmin rzymski

 

Sposób przygotowania

Jeżeli kupujemy suchą ciecierzycę trzeba ją uprzednio namoczyć w zimnej wodzie. Zostawiam ją tak na całą noc (12h). Następnie gotuję około godziny. Możemy użyć ciecierzycy z puszki.

Paprykę myję, przekrawam na pół i usuwam z niej gniazda nasienne. Następnie kroję na mniejsze części i piekę w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez ok. 30 minut przewracając kawałki co jakiś czas. Skórka może robić się czarna.

Wszystkie składniki tj. ciecierzycę, paprykę, czosnek, sok z cytryny, oliwę i pastę tahini wraz z przyprawami wrzucam do pojemnika i blenduję na gładką masę.

hummus paprykowy

przepis na hummus paprykowy

przepis na hummus paprykowy

 

Garść inspiracji do śniadania

 

Do śniadania podrzucam garść inspiracji z sieci:

 

♥ Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście jaki odkurzacz, smartfon, laptop, czy lustrzankę kupić, to strona – JakDobrzeKupić.pl może okazać się bardzo pomocna. Odpowiada na najbardziej nurtujące pytania dotyczące różnych sprzętów i pomaga podjąć świadomą decyzję zakupową. Ja chętnie sprawdziłam jaki wózek wybrać dla dziecka i na co zwrócić uwagę podczas zakupu fotelika dziecięcego.

 

♥ Uwielbiam piękne wnętrza i mogłabym przeglądać katalogi wnętrz godzinami. Na blogu Cupcakes and Cashmere pojawił się wpis, na którym autorka pokazuje swój urządzony ze smakiem dom.

 

♥ U Kasi kolejna odsłona Vintage Shopping Tour, tym razem z Paryża. Ciekawie jest podejrzeć jak wyglądają paryskie second handy. Jest też edycja z Katowic, a w planach mają pojawić się kolejne miasta.

 

♥ Świetny blog o urządzaniu wnętrz w stylu skandynawskim. Można się inspirować godzinami. Polecam też profil na Instagramie.

 

♥ Pytaliście mnie o zdjęcia typu flat lay, wpis jest w przygotowaniu, ale zanim pojawi się na blogu, zajrzycie to tego poradnika.

 

♥ Dla fanów zdrowego odżywiania i słodkości, przepis na ciasto daktylowo-owsiane. Może się przydać przed zbliżającymi się świętami.

 

♥ Jeśli tak jak ja szukacie ciążowych inspiracji stylizacyjnych, koniecznie zajrzyjcie do przewodnika na temat tego jak stworzyć szafę kapsułkową w ciąży.

 

♥ I drugi wpis o tym co nosić będąc w ciąży, jeśli nie chcemy kupować odzieży ciążowej. To coś dla mnie, bo do tej pory pojawiły się u mnie 3 rzeczy ciążowe, pozostałe chciałabym kupić ze standardowych kolekcji.

 

♥ Najnowsze odkrycie muzyczne – Nina Simone. To jazz połączony z soulem, ciepłe i nastrojowe klimaty.

 

To tyle na dziś. Jeśli coś ciekawego wpadło Wam w oko, dajcie znać. Wypróbujcie przepis na hummus paprykowy, gwarantuję, że nie pożałujecie. Przepisy na inne zdrowe pasty mile widziane.

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




11 komentarzy

matkapolka89 23 marca 2018 - 14:09

Ja hummus jadłam kupny i nawet ten bardzo mi smakował, ale Twój przepis jest całkiem apetyczny :)

Odpowiedz
Ania Kalemba 24 marca 2018 - 08:15

dzięki za świetny przepis! :) ostatnio w weekendy staram się jeść bardziej kreatywnie :))

Odpowiedz
An 24 marca 2018 - 09:54

Wpis w sam raz do poczytania przy śniadaniu :)

Odpowiedz
Martyna 26 marca 2018 - 15:05

Apetycznie wygląda!

Odpowiedz
Marta 2 maja 2018 - 17:48

Czy zamiast papryki można użyć np. suszonych pomidorów?

Odpowiedz
Dorota Zalepa 2 maja 2018 - 20:37

Takiej wersji nie próbowałam, smak będzie inny, ale do hummusu dodaje się różne warzywa. :-)

Odpowiedz
Celestyna Skrętna 14 października 2018 - 17:46

To będzie mój pierwszy hummus w życiu. Czy paprykę należy obrać ze skórki? Czy po zblendowaniu nie będzie wyczuwalna?

Odpowiedz
Dorota Zalepa 14 października 2018 - 18:59

Nie trzeba obierać.

Odpowiedz
Vegetanie 12 marca 2019 - 15:04

Fajny i prosty przepis :) Hummus napewno smakuje wyśmienicie. Jeśli znajdziesz chwilę, zapraszam do nas po inspiracje kulinarne. Pozdrawiamy Vegetanie

Odpowiedz
maarta_czy 2 kwietnia 2019 - 23:22

przepyszny! jak jeden się kończy, to automatycznie robię następny z tego samego przepisu :) najbardziej lubię z domową tortillą, mieszanką sałat i pomidorkami koktajlowymi

Odpowiedz
Marcin 12 stycznia 2020 - 16:57

Czy taki hummus można zamrozić?

Odpowiedz

Zostaw komentarz