Dziś w Kameralnym Śniadaniu mam dla Was coś absolutnie pysznego – przepis na hummus paprykowy! Dla fanów zdrowych past kanapkowych oraz dla tych, którym hummus w jego podstawowej wersji nieco się znudził i szukają urozmaicenia.
Zacznę od tego, że uwielbiam wszelkie pasty kanapkowe i robię je dość często, bo są szybką i zdrową przekąską w ciągu dnia. Obiecałam sobie przygotować wpis na temat past i zebrać dla Was kilka fajnych przepisów, ale zanim to nastąpi poznajcie przepis na hummus paprykowy, czyli pastę z ciecierzycy z pieczoną papryką, która jest niezwykle wyrazista, aksamitna i świetnie komponuje się z pełnoziarnistym pieczywem lub jako dodatek do warzyw.
Przepis na hummus paprykowy
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 250 g ciecierzycy do namoczenia lub z puszki/słoika
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki pasty tahini
- Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, kmin rzymski
Sposób przygotowania
Jeżeli kupujemy suchą ciecierzycę trzeba ją uprzednio namoczyć w zimnej wodzie. Zostawiam ją tak na całą noc (12h). Następnie gotuję około godziny. Możemy użyć ciecierzycy z puszki.
Paprykę myję, przekrawam na pół i usuwam z niej gniazda nasienne. Następnie kroję na mniejsze części i piekę w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez ok. 30 minut przewracając kawałki co jakiś czas. Skórka może robić się czarna.
Wszystkie składniki tj. ciecierzycę, paprykę, czosnek, sok z cytryny, oliwę i pastę tahini wraz z przyprawami wrzucam do pojemnika i blenduję na gładką masę.
Garść inspiracji do śniadania
Do śniadania podrzucam garść inspiracji z sieci:
♥ Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście jaki odkurzacz, smartfon, laptop, czy lustrzankę kupić, to strona – JakDobrzeKupić.pl może okazać się bardzo pomocna. Odpowiada na najbardziej nurtujące pytania dotyczące różnych sprzętów i pomaga podjąć świadomą decyzję zakupową. Ja chętnie sprawdziłam jaki wózek wybrać dla dziecka i na co zwrócić uwagę podczas zakupu fotelika dziecięcego.
♥ Uwielbiam piękne wnętrza i mogłabym przeglądać katalogi wnętrz godzinami. Na blogu Cupcakes and Cashmere pojawił się wpis, na którym autorka pokazuje swój urządzony ze smakiem dom.
♥ U Kasi kolejna odsłona Vintage Shopping Tour, tym razem z Paryża. Ciekawie jest podejrzeć jak wyglądają paryskie second handy. Jest też edycja z Katowic, a w planach mają pojawić się kolejne miasta.
♥ Świetny blog o urządzaniu wnętrz w stylu skandynawskim. Można się inspirować godzinami. Polecam też profil na Instagramie.
♥ Pytaliście mnie o zdjęcia typu flat lay, wpis jest w przygotowaniu, ale zanim pojawi się na blogu, zajrzycie to tego poradnika.
♥ Dla fanów zdrowego odżywiania i słodkości, przepis na ciasto daktylowo-owsiane. Może się przydać przed zbliżającymi się świętami.
♥ Jeśli tak jak ja szukacie ciążowych inspiracji stylizacyjnych, koniecznie zajrzyjcie do przewodnika na temat tego jak stworzyć szafę kapsułkową w ciąży.
♥ I drugi wpis o tym co nosić będąc w ciąży, jeśli nie chcemy kupować odzieży ciążowej. To coś dla mnie, bo do tej pory pojawiły się u mnie 3 rzeczy ciążowe, pozostałe chciałabym kupić ze standardowych kolekcji.
♥ Najnowsze odkrycie muzyczne – Nina Simone. To jazz połączony z soulem, ciepłe i nastrojowe klimaty.
To tyle na dziś. Jeśli coś ciekawego wpadło Wam w oko, dajcie znać. Wypróbujcie przepis na hummus paprykowy, gwarantuję, że nie pożałujecie. Przepisy na inne zdrowe pasty mile widziane.
11 komentarzy
Ja hummus jadłam kupny i nawet ten bardzo mi smakował, ale Twój przepis jest całkiem apetyczny :)
dzięki za świetny przepis! :) ostatnio w weekendy staram się jeść bardziej kreatywnie :))
Wpis w sam raz do poczytania przy śniadaniu :)
Apetycznie wygląda!
Czy zamiast papryki można użyć np. suszonych pomidorów?
Takiej wersji nie próbowałam, smak będzie inny, ale do hummusu dodaje się różne warzywa. :-)
To będzie mój pierwszy hummus w życiu. Czy paprykę należy obrać ze skórki? Czy po zblendowaniu nie będzie wyczuwalna?
Nie trzeba obierać.
Fajny i prosty przepis :) Hummus napewno smakuje wyśmienicie. Jeśli znajdziesz chwilę, zapraszam do nas po inspiracje kulinarne. Pozdrawiamy Vegetanie
przepyszny! jak jeden się kończy, to automatycznie robię następny z tego samego przepisu :) najbardziej lubię z domową tortillą, mieszanką sałat i pomidorkami koktajlowymi
Czy taki hummus można zamrozić?