fbpx

Makaron z rukolą i pomidorkami koktajlowymi

by Dorota Zalepa
20 komentarzy

Dawno nie gotowałam na blogu. Zdradziłam Wam ostatnio, że najbardziej romantyczną kuchnią świata, jest kuchnia włoska. Przewertowałam książkę kucharską – Kuchnia włoska, klasyczne i nowoczesne dania i znalazłam szybkie i smaczne danie.

W oryginale brzmi pasta tricolore,  ale to nic innego jak makaron z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

ksiazka_kucharska

Składniki

  • makaron typu kokardki – użyłam Lubelli z pełnego ziarna
  • oliwa z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 100 g rukoli (1 opakowanie)
  • 500 g pomidorków koktajlowych (1 opakowanie)
  • ser do posypania (użyłam goudy)
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Do wysokiej patelni (lub garnka) wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy pomidorki i dusimy przez 2-3 minuty, wrzucamy rukolę i dusimy przez następne 2 minuty. Na koniec dokładamy makaron i mieszamy. Posypujemy startym żółtym serem. Ja użyłam goudy, ale świetnie sprawdzi się też parmezan.

przepis na makaron

Uwielbiam takie makaronowe dania. A Wy? Jak przyrządzacie makaron?

Smacznego!

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy