Dawno nie gotowałam na blogu. Zdradziłam Wam ostatnio, że najbardziej romantyczną kuchnią świata, jest kuchnia włoska. Przewertowałam książkę kucharską – Kuchnia włoska, klasyczne i nowoczesne dania i znalazłam szybkie i smaczne danie.
W oryginale brzmi pasta tricolore, ale to nic innego jak makaron z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Składniki
- makaron typu kokardki – użyłam Lubelli z pełnego ziarna
- oliwa z oliwek
- 1-2 ząbki czosnku
- 100 g rukoli (1 opakowanie)
- 500 g pomidorków koktajlowych (1 opakowanie)
- ser do posypania (użyłam goudy)
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Do wysokiej patelni (lub garnka) wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy pomidorki i dusimy przez 2-3 minuty, wrzucamy rukolę i dusimy przez następne 2 minuty. Na koniec dokładamy makaron i mieszamy. Posypujemy startym żółtym serem. Ja użyłam goudy, ale świetnie sprawdzi się też parmezan.
Uwielbiam takie makaronowe dania. A Wy? Jak przyrządzacie makaron?
Smacznego!
20 komentarzy
Wygląda pysznie:) Choć makaronu raczej unikam, z korzyścią dla kaszy jaglanej, ryżu brązowego.
Ja uwielbiam makarony. Ostatnio częściej używam tych z pełnego ziarna.
Uwielbiam takie proste, makaronowe przepisy. Do tego te kolorki, smakowicie! Już wiem co juto mam na obiad!
Ja uwielbiam makarony i uwielbiam takie proste dania. Takiego jeszcze nie robiłam, więc przy najbliższej okazji wypróbuję :).
Pisałam już na instagramie, ale dodam też tutaj – bardzo ładne zdjęcia :) a to pierwsze jest perfekcyjne :)
Dzięki Agnieszka :)
Wygląda bardzo apetycznie, a i nie jest trudne w zrobieniu :) Super!
Dzięki! Niestety nie zawiera mięsa, co często przeszkadza mężczyznom, przynajmniej tym w moim otoczeniu. Jak mawiają, obiad bez mięsa to nie obiad.
Otóż to! :)
Byłem wegetarianinem, więc bez mięsa przeżyję :)
Ja to chyba jestem jak facet, dnia bez mięsa nie przeżyję ;))
Ja od zawsze mięsa nie lubię i w sumie mogłabym żyć bez niego. Ale wiem, że dieta musi być zróżnicowana i mięso powinno się w niej znajdować, więc jem.
Mięso wcale nie musi się znajdować w diecie :) Proszę trochę poczytać o tym, jestem wegetarianką od 4 lat i jestem zdrowa jak ryba, a znam takich co są wege od urodzenia i jeszcze lepiej się mają. Dieta zróżnicowana to jedno, jedzenie mięsa to drugie :)
Mięso można łatwo zastąpić roślinami strączkowymi + zbożami.
http://www.zostanwege.pl/zostan-wege-na-30-dni/ polecam dołączyć się do akcji chociaż na 30 dni, spróbować :)
Jak pysznie i jak po Włosku!
Uwielbiam makaron pod każdą postacią. Ten przepis z pewnością wypróbuję z jeszcze jednego powodu – uwielbiam rukolę w sałatkach, więc chętnie przekonam się, jak smakuje w takim połączeniu.
wczoraj zakupiłam parę rodzajów makaronu i twój przepis będzie pięknie się z nimi komponował. Smacznego kochana :*
O, to jestem ciekawa, co z nich wykombinujesz :)
Prawdziwie włoskie wydanie! Wygląda pysznie;)
Tak się zastanawiam jak to jest z tą oliwą dodawaną do gotowania makaronu, niektórzy podnoszą głos, kto to wymyślił! Inni mówią dodawać! w tej książce polecają dodawać oliwę, czy w każdym przepisie? od czego to zależy?
Dokładnie mam te same przemyślenia, bo słyszałam różne opinie. W tej książce dodają oliwy do gotującego się makaronu w każdym przepisie.
Lubię makarony i dziś u mnie też makaron ale ze szpinakiem :))