fbpx

Makaron z rukolą i pomidorkami koktajlowymi

by Dorota Zalepa
20 komentarzy

Dawno nie gotowałam na blogu. Zdradziłam Wam ostatnio, że najbardziej romantyczną kuchnią świata, jest kuchnia włoska. Przewertowałam książkę kucharską – Kuchnia włoska, klasyczne i nowoczesne dania i znalazłam szybkie i smaczne danie.

W oryginale brzmi pasta tricolore,  ale to nic innego jak makaron z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

ksiazka_kucharska

Składniki

  • makaron typu kokardki – użyłam Lubelli z pełnego ziarna
  • oliwa z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 100 g rukoli (1 opakowanie)
  • 500 g pomidorków koktajlowych (1 opakowanie)
  • ser do posypania (użyłam goudy)
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Do wysokiej patelni (lub garnka) wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy pomidorki i dusimy przez 2-3 minuty, wrzucamy rukolę i dusimy przez następne 2 minuty. Na koniec dokładamy makaron i mieszamy. Posypujemy startym żółtym serem. Ja użyłam goudy, ale świetnie sprawdzi się też parmezan.

przepis na makaron

Uwielbiam takie makaronowe dania. A Wy? Jak przyrządzacie makaron?

Smacznego!

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




20 komentarzy

Małgosia 17 lutego 2014 - 17:57

Wygląda pysznie:) Choć makaronu raczej unikam, z korzyścią dla kaszy jaglanej, ryżu brązowego.

Odpowiedz
Dorota Zalepa 17 lutego 2014 - 18:01

Ja uwielbiam makarony. Ostatnio częściej używam tych z pełnego ziarna.

Odpowiedz
Zaciesz 17 lutego 2014 - 19:22

Uwielbiam takie proste, makaronowe przepisy. Do tego te kolorki, smakowicie! Już wiem co juto mam na obiad!

Odpowiedz
Agnieszka 17 lutego 2014 - 19:29

Ja uwielbiam makarony i uwielbiam takie proste dania. Takiego jeszcze nie robiłam, więc przy najbliższej okazji wypróbuję :).

Pisałam już na instagramie, ale dodam też tutaj – bardzo ładne zdjęcia :) a to pierwsze jest perfekcyjne :)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 17 lutego 2014 - 21:56

Dzięki Agnieszka :)

Odpowiedz
Kamson.pl 17 lutego 2014 - 22:00

Wygląda bardzo apetycznie, a i nie jest trudne w zrobieniu :) Super!

Odpowiedz
Dorota Zalepa 17 lutego 2014 - 22:06

Dzięki! Niestety nie zawiera mięsa, co często przeszkadza mężczyznom, przynajmniej tym w moim otoczeniu. Jak mawiają, obiad bez mięsa to nie obiad.

Odpowiedz
Wiktor Majorkiewicz 18 lutego 2014 - 20:22

Otóż to! :)

Odpowiedz
Kamson.pl 18 lutego 2014 - 21:54

Byłem wegetarianinem, więc bez mięsa przeżyję :)

Odpowiedz
25+ 20 lutego 2014 - 15:24

Ja to chyba jestem jak facet, dnia bez mięsa nie przeżyję ;))

Odpowiedz
Dorota Zalepa 20 lutego 2014 - 18:56

Ja od zawsze mięsa nie lubię i w sumie mogłabym żyć bez niego. Ale wiem, że dieta musi być zróżnicowana i mięso powinno się w niej znajdować, więc jem.

Odpowiedz
Anonim 27 marca 2014 - 08:32

Mięso wcale nie musi się znajdować w diecie :) Proszę trochę poczytać o tym, jestem wegetarianką od 4 lat i jestem zdrowa jak ryba, a znam takich co są wege od urodzenia i jeszcze lepiej się mają. Dieta zróżnicowana to jedno, jedzenie mięsa to drugie :)
Mięso można łatwo zastąpić roślinami strączkowymi + zbożami.
http://www.zostanwege.pl/zostan-wege-na-30-dni/ polecam dołączyć się do akcji chociaż na 30 dni, spróbować :)

Mary 17 lutego 2014 - 23:04

Jak pysznie i jak po Włosku!

Odpowiedz
Królowa Karo 18 lutego 2014 - 13:01

Uwielbiam makaron pod każdą postacią. Ten przepis z pewnością wypróbuję z jeszcze jednego powodu – uwielbiam rukolę w sałatkach, więc chętnie przekonam się, jak smakuje w takim połączeniu.

Odpowiedz
KOLORowanka 18 lutego 2014 - 18:23

wczoraj zakupiłam parę rodzajów makaronu i twój przepis będzie pięknie się z nimi komponował. Smacznego kochana :*

Odpowiedz
Dorota 18 lutego 2014 - 18:34

O, to jestem ciekawa, co z nich wykombinujesz :)

Odpowiedz
donciababe 18 lutego 2014 - 19:11

Prawdziwie włoskie wydanie! Wygląda pysznie;)

Odpowiedz
Joanka 19 lutego 2014 - 09:07

Tak się zastanawiam jak to jest z tą oliwą dodawaną do gotowania makaronu, niektórzy podnoszą głos, kto to wymyślił! Inni mówią dodawać! w tej książce polecają dodawać oliwę, czy w każdym przepisie? od czego to zależy?

Odpowiedz
Dorota Zalepa 19 lutego 2014 - 09:32

Dokładnie mam te same przemyślenia, bo słyszałam różne opinie. W tej książce dodają oliwy do gotującego się makaronu w każdym przepisie.

Odpowiedz
Kamyczek 20 lutego 2014 - 13:03

Lubię makarony i dziś u mnie też makaron ale ze szpinakiem :))

Odpowiedz

Zostaw komentarz