Dawno nie gotowałam na blogu. Zdradziłam Wam ostatnio, że najbardziej romantyczną kuchnią świata, jest kuchnia włoska. Przewertowałam książkę kucharską – Kuchnia włoska, klasyczne i nowoczesne dania i znalazłam szybkie i smaczne danie.
W oryginale brzmi pasta tricolore, ale to nic innego jak makaron z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Składniki
- makaron typu kokardki – użyłam Lubelli z pełnego ziarna
- oliwa z oliwek
- 1-2 ząbki czosnku
- 100 g rukoli (1 opakowanie)
- 500 g pomidorków koktajlowych (1 opakowanie)
- ser do posypania (użyłam goudy)
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Do wysokiej patelni (lub garnka) wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy pomidorki i dusimy przez 2-3 minuty, wrzucamy rukolę i dusimy przez następne 2 minuty. Na koniec dokładamy makaron i mieszamy. Posypujemy startym żółtym serem. Ja użyłam goudy, ale świetnie sprawdzi się też parmezan.
Uwielbiam takie makaronowe dania. A Wy? Jak przyrządzacie makaron?
Smacznego!