Zanim jeszcze zabierzemy się do przygotowywania potraw wigilijnych, zróbmy pierogi leniwe. Musiałam sprawdzić jaka jest różnica między kopytkami a leniwymi, bo przeważnie mówię na jedne i drugie tak samo. Otóż główna różnica jest taka, że leniwe robimy z twarogu, a kopytka z ziemniaków. Jak już mogliście zauważyć, lubię przepisy proste i szybkie. Staram się jednak robić z naturalnych składników, nie kupuję gotowców (no bardzo rzadko mi się to zdarza).
Składniki na leniwe dla 4-5 osób
- 2 kostki twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- bułka tarta
Sposób przygotowania
Twaróg rozgniatamy najpierw widelcem, dodajemy 2 jajka, sól, cukier i 1 ½ szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto ręką. Podsypujemy mąką jeśli za mocno się klei. Im mniej mąki dodamy tym leniwe będą bardziej puszyste.
Na posypany mąką blat wykładamy kawałki ciasta i formujemy z nich wałek. Następnie go spłaszczamy i kroimy nożem na ukośne kawałki.
Wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową.
Pierogi leniwe podajemy polane zasmażką z masła i bułki tartej lub śmietaną i cukrem. Pycha!
Smacznego!
19 komentarzy
super, ze i synka angażujesz do domowych zajeć:) dla dzieci to zazwyczaj ogromna frajda, a przy wspolne spędzanie czasu:)
No czasem te angażowanie daje więcej pracy i nerwów, gdy nagle miska z mąką spadnie na ziemię. Ale mimo wszystko korzyść ze wspólnej pracy (zabawy) jest większa!
;) szczególnie jak pociecha jest bardzo energiczna:)
Robisz bardzo fajne zdjęcia potraw. Wyglądają jak z jakiegoś profesjonalnego portalu kulinarnego. Zgadzam się z Małgosią co do angażowania syna. Fajnie jest widzieć rodziców ze swoimi dziećmi przyrządzających potrawy. Czekam na relacje z wigilijnego stołu. Na pewno będzie smacznie :).
[…] naleśniki, pierogi leniwe to są moje ulubione dania. Ponieważ jest sezon na cukinię i trafiła mi się spora sztuka, […]
Przepis prosty,już zabieram się do pracy.Niestety,corka dorosła i rzadko przygotowuje coś do jedzenia w domu. Robi karierę zawodową poza krajem,ale w dzieciństwie często mi pomagała w kuchni.Teraz krązy między Frankfurtem,Londynem i Nowym Yorkiem. Nie jestem zachwycona jej sposobem żywienia,ale pierogi,naleśniki bardzo lubi. Leniwe będa miłą niespodzianka.Dziękujęza przepis dla każdego !!!
To tak jak ja! Uwielbiam placki, naleśniki, pierogi… Mam nadzieję, że będą smakowały :)
Pierogi polane samym masłem roztopionym także dobrze smakują. W moim wypadku jest to konieczne; bułka tarta, chrupiąca, drażni w dziąsła pod dolną protezą. Zwykle pierogi wychodziły mi zbyt twarde, zanim domyśliłam się w czym rzecz. Będąc początkującą gospodynią zwykle dawałam zbyt dużo mąki. Chętnie korzystam z doświadczeń innych. Do Pani Doroty będę częściej zaglądać.
To jest przepis bez ziemniaków?
Pyszne wyszły, same świeżutkie składniki, właśnie własnoręcznie zrobiłem i zjadłem. Nawet dzieciom smakowały. Co ważne przepis jest prosty, bez wymyślnych kombinacji. Nawet twaróg ten sam, bo byłem w Spomleku i skorzystałem z ich sklepu firmowego:)
Bardzo się cieszę :) U mnie znajdziesz same proste i sprawdzone przepisy. Ja też nie lubię takich, w których występują obcobrzmiące składniki, których nie znajdę w pobliskim sklepie.
Mam 2 lewe ręce jeśli chodzi o gotowanie. Dzieci bardzo lubią pierogi ale jako samotna matka nie mam czasu tyle godzin siedzieć w kuchni wiec próbuje dziś ten przepis. Właśnie sie gotują i zaraz napisze czy sie udały czy nie. Popełniłam mały błąd bo córki mi pomagały i nie zauważyłam ze dały mąkę krupczatke. Mam nadzieje ze nie bedzie to aż tak źle.
No i wyciągam ….,a jednak nie są jeszcze gotowe… Gotują się dalej….
I juz. Nie są złe. Bardzo puszyste wyszły. Takie mają być?
Następnym razem dam normalna mąkę. :)
Kopytka i leniwe to są kluski,a pierogi to jest zupełnie inne ciasto i pierogi są lepione a nie krojone z ciasta w wałek. Pozdrawiam.
Oj Zosia aleś Ty mądra hahhaha. Taka jest nazwa tego dania, po prostu, po co te mądrości Twe.
??
Wyglądają bosko :) Ja zrobiłam ostatnio – z uwagi na sezon truskawkowy – z truskawkami właśnie :) I o dziwo byłam mile zaskoczona kombinacją smaków – pychotka, polecam! :) Do obejrzenia na moim blogu ;)
W innych wersjach bialko oddziela sie od zoltka i ubija. Jak jest najlepiej?
ja zawsze oddzielam białko od żółtka. Ostatnio dodałam nowości mlekovity twarog sypki – naprawdę super !! polecam
co zrobić jak mam tylko 1jajko w domu,niedziela nie jest
handlowa
Zrób z jednym, tez wyjdą.