fbpx

Pierogi leniwe – prosty i sprawdzony przepis

by Dorota Zalepa
19 komentarzy
pierogi leniwe

Zanim jeszcze zabierzemy się do przygotowywania potraw wigilijnych, zróbmy pierogi leniwe. Musiałam sprawdzić jaka jest różnica między kopytkami a leniwymi, bo przeważnie mówię na jedne i drugie tak samo. Otóż główna różnica jest taka, że leniwe robimy z twarogu, a kopytka z ziemniaków. Jak już mogliście zauważyć, lubię przepisy proste i szybkie. Staram się jednak robić z naturalnych składników, nie kupuję gotowców (no bardzo rzadko mi się to zdarza).

skladniki na leniwe

Składniki na leniwe dla 4-5 osób

  • 2 kostki twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta

Sposób przygotowania

Twaróg rozgniatamy najpierw widelcem, dodajemy 2 jajka, sól, cukier i 1  ½ szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto ręką. Podsypujemy mąką jeśli za mocno się klei. Im mniej mąki dodamy tym leniwe będą bardziej puszyste.

pierogi leniwe - przygotowanie

Jak widać te małe rączki świetnie sobie radzą z rozgniataniem twarogu :)

Na posypany mąką blat wykładamy kawałki ciasta i formujemy z nich wałek. Następnie go spłaszczamy i kroimy nożem na ukośne kawałki.

pierogi leniwe

Wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową.
Pierogi leniwe podajemy polane zasmażką z masła i bułki tartej lub śmietaną i cukrem. Pycha!

Smacznego!

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




19 komentarzy

Małgosia 18 grudnia 2012 - 10:42

super, ze i synka angażujesz do domowych zajeć:) dla dzieci to zazwyczaj ogromna frajda, a przy wspolne spędzanie czasu:)

Odpowiedz
Dorota 18 grudnia 2012 - 10:47

No czasem te angażowanie daje więcej pracy i nerwów, gdy nagle miska z mąką spadnie na ziemię. Ale mimo wszystko korzyść ze wspólnej pracy (zabawy) jest większa!

Odpowiedz
Małgosia 18 grudnia 2012 - 11:08

;) szczególnie jak pociecha jest bardzo energiczna:)

Odpowiedz
Wiktor 18 grudnia 2012 - 20:16

Robisz bardzo fajne zdjęcia potraw. Wyglądają jak z jakiegoś profesjonalnego portalu kulinarnego. Zgadzam się z Małgosią co do angażowania syna. Fajnie jest widzieć rodziców ze swoimi dziećmi przyrządzających potrawy. Czekam na relacje z wigilijnego stołu. Na pewno będzie smacznie :).

Odpowiedz
Przepis na placki z cukinii | Kameralna 12 sierpnia 2013 - 18:44

[…] naleśniki, pierogi leniwe to są moje ulubione dania. Ponieważ jest sezon na cukinię i trafiła mi się spora sztuka, […]

Odpowiedz
Elżbieta 4 września 2013 - 10:21

Przepis prosty,już zabieram się do pracy.Niestety,corka dorosła i rzadko przygotowuje coś do jedzenia w domu. Robi karierę zawodową poza krajem,ale w dzieciństwie często mi pomagała w kuchni.Teraz krązy między Frankfurtem,Londynem i Nowym Yorkiem. Nie jestem zachwycona jej sposobem żywienia,ale pierogi,naleśniki bardzo lubi. Leniwe będa miłą niespodzianka.Dziękujęza przepis dla każdego !!!

Odpowiedz
Dorota 4 września 2013 - 12:00

To tak jak ja! Uwielbiam placki, naleśniki, pierogi… Mam nadzieję, że będą smakowały :)

Odpowiedz
Maria 28 stycznia 2014 - 08:06

Pierogi polane samym masłem roztopionym także dobrze smakują. W moim wypadku jest to konieczne; bułka tarta, chrupiąca, drażni w dziąsła pod dolną protezą. Zwykle pierogi wychodziły mi zbyt twarde, zanim domyśliłam się w czym rzecz. Będąc początkującą gospodynią zwykle dawałam zbyt dużo mąki. Chętnie korzystam z doświadczeń innych. Do Pani Doroty będę częściej zaglądać.

Odpowiedz
Magda 6 lutego 2014 - 09:40

To jest przepis bez ziemniaków?

Odpowiedz
Daban 14 lutego 2014 - 14:57

Pyszne wyszły, same świeżutkie składniki, właśnie własnoręcznie zrobiłem i zjadłem. Nawet dzieciom smakowały. Co ważne przepis jest prosty, bez wymyślnych kombinacji. Nawet twaróg ten sam, bo byłem w Spomleku i skorzystałem z ich sklepu firmowego:)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 14 lutego 2014 - 18:32

Bardzo się cieszę :) U mnie znajdziesz same proste i sprawdzone przepisy. Ja też nie lubię takich, w których występują obcobrzmiące składniki, których nie znajdę w pobliskim sklepie.

Odpowiedz
Kasia 19 maja 2014 - 19:03

Mam 2 lewe ręce jeśli chodzi o gotowanie. Dzieci bardzo lubią pierogi ale jako samotna matka nie mam czasu tyle godzin siedzieć w kuchni wiec próbuje dziś ten przepis. Właśnie sie gotują i zaraz napisze czy sie udały czy nie. Popełniłam mały błąd bo córki mi pomagały i nie zauważyłam ze dały mąkę krupczatke. Mam nadzieje ze nie bedzie to aż tak źle.

No i wyciągam ….,a jednak nie są jeszcze gotowe… Gotują się dalej….

I juz. Nie są złe. Bardzo puszyste wyszły. Takie mają być?

Następnym razem dam normalna mąkę. :)

Odpowiedz
Zosia 25 czerwca 2014 - 13:48

Kopytka i leniwe to są kluski,a pierogi to jest zupełnie inne ciasto i pierogi są lepione a nie krojone z ciasta w wałek. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Gosia 19 sierpnia 2019 - 10:08

Oj Zosia aleś Ty mądra hahhaha. Taka jest nazwa tego dania, po prostu, po co te mądrości Twe.
??

Odpowiedz
Zmiksowana.pl 27 czerwca 2014 - 11:08

Wyglądają bosko :) Ja zrobiłam ostatnio – z uwagi na sezon truskawkowy – z truskawkami właśnie :) I o dziwo byłam mile zaskoczona kombinacją smaków – pychotka, polecam! :) Do obejrzenia na moim blogu ;)

Odpowiedz
Magnes 1 lipca 2014 - 18:47

W innych wersjach bialko oddziela sie od zoltka i ubija. Jak jest najlepiej?

Odpowiedz
Marta Woźniak 25 stycznia 2016 - 10:57

ja zawsze oddzielam białko od żółtka. Ostatnio dodałam nowości mlekovity twarog sypki – naprawdę super !! polecam

Odpowiedz
barbara kotońska 7 lipca 2019 - 20:04

co zrobić jak mam tylko 1jajko w domu,niedziela nie jest
handlowa

Odpowiedz
Gosia 19 sierpnia 2019 - 10:08

Zrób z jednym, tez wyjdą.

Odpowiedz

Zostaw komentarz