fbpx

Pierogi leniwe – prosty i sprawdzony przepis

by Dorota Zalepa
19 komentarzy
pierogi leniwe

Zanim jeszcze zabierzemy się do przygotowywania potraw wigilijnych, zróbmy pierogi leniwe. Musiałam sprawdzić jaka jest różnica między kopytkami a leniwymi, bo przeważnie mówię na jedne i drugie tak samo. Otóż główna różnica jest taka, że leniwe robimy z twarogu, a kopytka z ziemniaków. Jak już mogliście zauważyć, lubię przepisy proste i szybkie. Staram się jednak robić z naturalnych składników, nie kupuję gotowców (no bardzo rzadko mi się to zdarza).

skladniki na leniwe

Składniki na leniwe dla 4-5 osób

  • 2 kostki twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta

Sposób przygotowania

Twaróg rozgniatamy najpierw widelcem, dodajemy 2 jajka, sól, cukier i 1  ½ szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto ręką. Podsypujemy mąką jeśli za mocno się klei. Im mniej mąki dodamy tym leniwe będą bardziej puszyste.

pierogi leniwe - przygotowanie

Jak widać te małe rączki świetnie sobie radzą z rozgniataniem twarogu :)

Na posypany mąką blat wykładamy kawałki ciasta i formujemy z nich wałek. Następnie go spłaszczamy i kroimy nożem na ukośne kawałki.

pierogi leniwe

Wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową.
Pierogi leniwe podajemy polane zasmażką z masła i bułki tartej lub śmietaną i cukrem. Pycha!

Smacznego!

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)