W weekendy zazwyczaj robię albo naleśniki, albo omlet (przepis znajdziecie TUTAJ), albo placki z jabłkami. Nie tylko ja przepadam za takimi daniami, ale przede wszystkim mój synek. W tygodniu nie ma czasu na takie śniadanie, musiałabym wstać o nieprzyzwoitej 6 rano, a te dodatkowe 45 minut snu są zbawienne.
Zapraszam Was zatem na weekendowe śniadanie.
Składniki na placki z jabłkami:
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szczypta soli
- ok. 2 szklanki mleka
- 3 jabłka
Sposób przygotowania
Mąkę najlepiej przesiać przez sito, placki wyjdą pulchniejsze. Następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli, jajka i mleko. Te ostatnie stopniowo, by za bardzo nie rozcieńczyć masy. Ma być dość gęsta. Obrane ze skórki jabłka kroimy na cienkie plasterki o średnicy około 1cm : 1cm i dorzucamy do ciasta. Mieszamy łyżką i smażymy na oleju z każdej ze stron aż się ładnie zarumienią.
Podajemy z cukrem pudrem, konfiturą, syropem lub bez niczego – też są pyszne!
Dajcie znać jak Wy robicie takie placki, bo wiem, że są różne ich wersje. A może znacie inne fajne przepisy na smaczne weekendowe śniadanie?
19 komentarzy
Mam zamiar robić takie placuszki :), ale my raczej na podwieczorek zjadamy :)
Placki wyglądają bosko ;)
A wstać o 6 rano to dla mnie zawsze jest wielki bohaterski wyczyn ;)
Ja właśnie wstałem i się zastanawiam co tutaj zjeść, a tutaj takie wpisy… Nieładnie!
Moje ulubione danie w dzieciństwie!
Świetny przepis, szczególnie na tą porę roku i aurę.
Pozdrawiam
ja robię podobnie jak Ty ale dodaję jeszcze pokrojone w plasterki banany. Placuszki są wtedy słodsze i ten aromat!!! Antos uwielbia te placuszki tak więc robię je średnio co cztery dni:)
Ty to mi zawsze jakiś pomysł podrzucisz :) Do następnych dodam też banana.
Mniammm, a próbowałaś placków z serków homogenizowanych?
Nie, z serków homogenizowanych nigdy nie jadłam. Jak się je robi?
Ja mam taki przepis:
2 jaja
2 szklanki mąki
400 gram serka homogenizowanego waniliowego (może być smakowy np. straciatella – polecam!)
100 ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Smażysz na patelni i gotowe.
Placki są bardzo smaczne, a przygotowanie ich zajmuje chwilę.
Dzięki Kinga, na pewno wypróbuję :) Zawsze to jakaś odmiana.
Są naprawdę przepyszne. Ja zazwyczaj robię połowę porcji ( jakieś 3-4 plaski z tego wychodzą).
Kupuje twój przepis w ciemno, choć nie wczytywałem się w niego zbytnio.
Czyż nie jest fajnie mieć w swoim gronie faceta, o wyrazistym słowie! ;)
Fajnie mieć w swoim gronie faceta, nie koniecznie o wyrazistym słowie :)
uwielbiam racuchy :D uwielbiam : a wczoraj dostałam właśnie słoik domowego dżemu od znjajomych :D
mniam :D
Ile ja bym dała za słoik domowego dżemu! Ale w przyszłym roku, zabieram się za słoiki i zapełnianie domowej spiżarni.
Ja dodaję zamiast mleka jogurt z Jogobelli o smaku jabłkowym z cynamonem:) są troszeczkę cięższe ale zaskakują smakiem. Dziś zabieram się za Twój przepis na omlet i placki :)
Dziś zrobiłam pierwszy raz placuszki z jabłkami i wyszły znakomicie.
Przepis sprawdził się w 100%.
Mojemu Synkowi bardzo smakowały.Przepyszne.
Dziekuje za swietny przepis . Wyszly bardzo dobre. Od poltoku siedze w domu po operacji kolana i z nudow spelniam sie w kuchni . Wszyscy sa zachwyceni. Prosze o jakies ciekawe przepisy a napewno sprawdze dziękuje z gory.