fbpx

Placki z jabłkami – przepis na weekendowe śniadanie

by Dorota Zalepa
19 komentarzy
placki z jabłkami

W weekendy zazwyczaj robię albo naleśniki, albo omlet (przepis znajdziecie TUTAJ), albo placki z jabłkami. Nie tylko ja przepadam za takimi daniami, ale przede wszystkim mój synek. W tygodniu nie ma czasu na takie śniadanie, musiałabym wstać o nieprzyzwoitej 6 rano, a te dodatkowe 45 minut snu są zbawienne.

Zapraszam Was zatem na weekendowe śniadanie.

Składniki na placki z jabłkami:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • ok. 2 szklanki mleka
  • 3 jabłka

 placki z jabłkami

Sposób przygotowania

Mąkę najlepiej przesiać przez sito, placki wyjdą pulchniejsze. Następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli, jajka i mleko. Te ostatnie stopniowo, by za bardzo nie rozcieńczyć masy. Ma być dość gęsta. Obrane ze skórki jabłka kroimy na cienkie plasterki o średnicy około 1cm : 1cm i dorzucamy do ciasta. Mieszamy łyżką i smażymy na oleju z każdej ze stron aż się ładnie zarumienią.

Podajemy z cukrem pudrem, konfiturą, syropem lub bez niczego – też są pyszne!

Dodatkowa rada: jeśli nie spieszycie się za bardzo możecie białko jajka ubić osobno na sztywną pianę i dodać do masy. Placki wyjdą jeszcze bardziej puszyste.

Dajcie znać jak Wy robicie takie placki, bo wiem, że są różne ich wersje. A może znacie inne fajne przepisy na smaczne weekendowe śniadanie?

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy