fbpx

Prosty przepis na pizzę z pieczarkami

by Dorota Zalepa
29 komentarzy
przepis na pizzę

Lubię pizzę, szczególnie tą z pieczarkami. Najlepiej smakuje przygotowana samodzielnie. No i jest zdecydowanie zdrowsza. Przepis na pizzę z pieczarkami jest w mojej rodzinie już od dawna. Długo zwlekałam z jej zrobieniem , bo wydawało mi się że, jest to trudne danie, szczególnie, że używa się drożdży. Jakże się myliłam! Zawsze wychodzi idealna.

Składniki na ciasto:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • ½ szklanki mleka, ½ szklanki gorącej wody
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cukru

Składniki na farsz:
  • 70 dag pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, oregano
  • 30 dag sera żółtego

Składniki na sos:

  • 3 łyżki koncentratu
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, pół łyżeczki cukru, oregano, bazylia

przepis na pizzę

Sposób przygotowania:

Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej przesiewamy przez sito, dodajemy pokruszone drożdże, jajko, olej, sól i cukier. Do połowy szklanki zimnego mleka dolewamy pół szklanki gorącej wody, tak, że wychodzi szklanka letniego mleka. Dolewamy ją do ciasta i mieszamy najpierw łyżką, a potem wyrabiamy ręcznie. Ciasto zaczyna się bardzo kleić, posypujemy co jakiś czas ręce mąką i dalej wygniatamy, aż ciasto nie będzie takie lepkie. Staramy się nie dosypywać za dużo mąki, ponieważ im więcej jej dosypiemy, tym twardszy wyjdzie spód pizzy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Farsz: pieczarki myjemy wodą używając czystej gąbeczki, następnie szatkujemy na tarce lub kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę  i obsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy do momentu, aż odparuje z nich woda. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i  przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, bazylią, oregano (najlepiej dodawać na wyczucie i próbować).

Sos do pizzy: 3 łyżki koncentratu rozcieńczamy wodą i oliwą, dodajemy odrobinę cukru, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, bazylię, oregano i dokładnie mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy na blacie, przekładamy do płaskiej blachy z piekarnika,wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Smarujemy spód sosem do pizzy, wykładamy równomiernie farsz i posypujemy startym, żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 min.

Składniki do pizzy możemy wybierać dowolnie, ja czasem dodaję jeszcze plasterki salami lub szynki.

Smacznego!

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




29 komentarzy

studio-mody 2 lutego 2013 - 21:10

spróbuję ten przepis na ciasto, bo robiłam już ze 3 razy pizze, ale zawsze wychodzila twarda jak kamien!

Odpowiedz
Dorota 3 lutego 2013 - 11:14

Spróbuj przesiać mąkę przez sito i pamiętaj, by przy rozrabianiu ciasta dodawać jej jak najmniej, wtedy ciasto wyjdzie miękkie i puszyste.

Odpowiedz
Emilka 9 listopada 2013 - 09:34

Najsmaczniejszy przepis na pizze jaki kiedykolwiek widzialam i zrobilam!dziekuje i gratuluje ;)

Odpowiedz
Dorota 9 listopada 2013 - 20:59

Bardzo mi miło i cieszę się, że pizza się udała :)

Odpowiedz
Jak to widzę ja 3 lutego 2013 - 12:59

Wygląda smakowicie, aż nabrałem ochoty na taką domową pizzę. Dawno nie jadłem puszystego ciasta własnej roboty. Zdjęcia wyglądają świetnie!

Odpowiedz
Małgosia 3 lutego 2013 - 15:11

mniam, mniam..dla dbających o zdrowie można wybrać mąkę razową np

Odpowiedz
Dorota 3 lutego 2013 - 17:56

Muszę przyznać, że nigdy nie robiłam spodu z mąki razowej. Jestem ciekawa, czy takie pulchne wychodzi. Generalnie we wszystkim trzeba znać umiar i starać się jeść różnorodnie, by dostarczać do organizmu niezbędnych składników.

Odpowiedz
Małgosia 4 lutego 2013 - 09:28

oczywiscie, ale chyba mąka pszenna nie nalezy ani do produktow najbogatszych w skladniki odzywcze

Odpowiedz
POISON.COM.PL 3 lutego 2013 - 20:14

Zrobiłaś mi frajdę tym postem – uwielbiam pizzę własnej roboty! :) Jemy ją z narzeczonym zdecydowanie za często :)) Nigdy nie dodawałam mleka do ciasta, zaintrygowałaś mnie tym… oczywiście niebawem spróbuję. Piekę też ciut inaczej, rozgrzewam piekarnik do 300 stopni i wstawiam pizzę na ok 5-7 minut.

Odpowiedz
Dorota 3 lutego 2013 - 20:37

5-7 minut? I ciasto jest dopieczone?

Odpowiedz
looqash. 3 lutego 2013 - 22:57

Podoba mi się, bo robię bardzo podobnie :) Przy cienki cieście jakaś konkretna długość pieczenia chyba nie ma większego znaczenia. Ja piekę taką cienką zawsze 'na oko’ – jak się zrobi rumiana to wyciągam i gotowe.

Odpowiedz
Kamila 4 lutego 2013 - 16:30

fajny przepis:) jakoś nigdy nie miałam odwagi zrobić sama pizzę ale teraz musze wygospodarować trochę czasu i spróbować. Sama zrobisz – wiesz co jesz!!!:)

Odpowiedz
Darek 20 kwietnia 2013 - 14:46

jak mi się udało zrobić z tym przepisem i wyszło smacznie według mego syna to już łatwiejszego i lepszego przepisu nie będzie
dzięki za przepis :-)

Odpowiedz
Dorota 20 kwietnia 2013 - 15:20

Bardzo proszę :)

Odpowiedz
arek 30 sierpnia 2013 - 15:38

robie to

Odpowiedz
Małgorzata 13 września 2013 - 18:09

Pizza :) rewelacja :) Córka Anna zrobiła nam niespodziankę. Gdy wróciliśmy z zakupów, głodni, już na progu domu poczuliśmy jej zapach :) a potem była uczta!!!! Serdecznie pozdrawiamy :)

Odpowiedz
Iza 19 września 2013 - 17:35

Robiłam tę pizzę już 4 razy z różnymi dodatkami,nigdy nie jadłam lepszej, nawet w najlepszej pizzerii!! Ciasto jest miękkie, pulchne, pyszne. Pozdrawiam i polecam serdecznie.

P.S. Dziękuję Ci Doroto,że dzięki Tobie znowu zasmakowała mi pizza :)

Odpowiedz
Dorota 19 września 2013 - 20:11

Bardzo się cieszę, że przepis się przydał :) Pozdrawiam!

Odpowiedz
Iza 1 listopada 2013 - 15:10

ale ciasta nie da się rozwałkować żle podałaś kolejność wykonywania rzeczy najpierw powinny wyrosnąć drożdze potem dodaćje do mąki

Odpowiedz
Dorota 1 listopada 2013 - 19:57

Drożdże nie muszą rosnąć oddzielnie. Dodaję je do ciasta wyrabiam, jeśli ciasto jest za rzadkie posypuję je mąką (nie za dużo) i zostawiam do wyrośnięcia na ok 30 minut w ciepłym miejscu. Uwierz mi, że ciasto potraja swoją objętość. Bardzo łatwo się rozwałkowuje.

Odpowiedz
Anonim 17 listopada 2013 - 13:02

SUPER ;-)

Odpowiedz
kinga 20 listopada 2013 - 12:20

witam a ja mam pytanko jak długo może to ciasto leżakować bo moja córeczka usypia koło godziny 13 i wtedy mogłabym je wyrobić ale piec mogłabym dopiero koło 16.30 bo wtedy mąż wraca do domu :) ?

Odpowiedz
dobota 23 listopada 2013 - 16:05

SPOKO STRONKA JEST CO NIE TA PIZZA MI SWIETNIE WYSZL

Odpowiedz
Blanka 25 listopada 2013 - 16:26

Pani Dorotko bardzo dziękuję za ten przepis!!!
Robiłam już z wielu przepisów i nigdy nie byłam zadowolona ta pizza jest przepyszna!!!
Pozdrawiam serdecznie:)

Odpowiedz
Sylwia 29 grudnia 2013 - 17:18

Wyszła przepyszna! :)

Odpowiedz
Aleksandra M.S. 10 stycznia 2014 - 00:42

POLECAM z czystym sercem!
Robiłam Pizze dwa razy i za każdym razem wyszła wyjątkowo pysznie!

Akurat ta porcja na moja blachę wyszła jak na 1 pizzę na grubym cieście lub 2 na cienkim. Zapisuję przepis w przepiśniku pod tytułem: „PIZZA KAMERALNA”

DZIĘKUJĘ! (bo w końcu trafiłam na niezawodny przepis!)

Odpowiedz
Marysieq 3 stycznia 2015 - 16:12

Pizza wyszła świetna :)

Heh..wreszcie jakiś niezawodny przepis ;)

Dziękuje :)

Odpowiedz
monika fiebig 18 stycznia 2015 - 11:02

chciałam zapytać na jaką grubość rozwałkować ciasto??? :) i czy ciasto trzeba nakłuwac widelcem,,,co to w ogóle daje? :)

Odpowiedz
nuśka 7 marca 2015 - 17:30

idealne ciasto, nigdy nie zrobię innego

Odpowiedz

Zostaw komentarz