Lubię pizzę, szczególnie tą z pieczarkami. Najlepiej smakuje przygotowana samodzielnie. No i jest zdecydowanie zdrowsza. Przepis na pizzę z pieczarkami jest w mojej rodzinie już od dawna. Długo zwlekałam z jej zrobieniem , bo wydawało mi się że, jest to trudne danie, szczególnie, że używa się drożdży. Jakże się myliłam! Zawsze wychodzi idealna.
Składniki na ciasto:
- 5 dag świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- ½ szklanki mleka, ½ szklanki gorącej wody
- szczypta soli
- płaska łyżeczka cukru
- 70 dag pieczarek
- 2 średnie cebule
- 1 czerwona papryka
- sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, oregano
- 30 dag sera żółtego
- 3 łyżki koncentratu
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, pół łyżeczki cukru, oregano, bazylia
Sposób przygotowania:
Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej przesiewamy przez sito, dodajemy pokruszone drożdże, jajko, olej, sól i cukier. Do połowy szklanki zimnego mleka dolewamy pół szklanki gorącej wody, tak, że wychodzi szklanka letniego mleka. Dolewamy ją do ciasta i mieszamy najpierw łyżką, a potem wyrabiamy ręcznie. Ciasto zaczyna się bardzo kleić, posypujemy co jakiś czas ręce mąką i dalej wygniatamy, aż ciasto nie będzie takie lepkie. Staramy się nie dosypywać za dużo mąki, ponieważ im więcej jej dosypiemy, tym twardszy wyjdzie spód pizzy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Farsz: pieczarki myjemy wodą używając czystej gąbeczki, następnie szatkujemy na tarce lub kroimy na plasterki. Cebule kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i smażymy do momentu, aż odparuje z nich woda. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, bazylią, oregano (najlepiej dodawać na wyczucie i próbować).
Sos do pizzy: 3 łyżki koncentratu rozcieńczamy wodą i oliwą, dodajemy odrobinę cukru, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, bazylię, oregano i dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na blacie, przekładamy do płaskiej blachy z piekarnika,wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Smarujemy spód sosem do pizzy, wykładamy równomiernie farsz i posypujemy startym, żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 min.
Składniki do pizzy możemy wybierać dowolnie, ja czasem dodaję jeszcze plasterki salami lub szynki.
Smacznego!
29 komentarzy
spróbuję ten przepis na ciasto, bo robiłam już ze 3 razy pizze, ale zawsze wychodzila twarda jak kamien!
Spróbuj przesiać mąkę przez sito i pamiętaj, by przy rozrabianiu ciasta dodawać jej jak najmniej, wtedy ciasto wyjdzie miękkie i puszyste.
Najsmaczniejszy przepis na pizze jaki kiedykolwiek widzialam i zrobilam!dziekuje i gratuluje ;)
Bardzo mi miło i cieszę się, że pizza się udała :)
Wygląda smakowicie, aż nabrałem ochoty na taką domową pizzę. Dawno nie jadłem puszystego ciasta własnej roboty. Zdjęcia wyglądają świetnie!
mniam, mniam..dla dbających o zdrowie można wybrać mąkę razową np
Muszę przyznać, że nigdy nie robiłam spodu z mąki razowej. Jestem ciekawa, czy takie pulchne wychodzi. Generalnie we wszystkim trzeba znać umiar i starać się jeść różnorodnie, by dostarczać do organizmu niezbędnych składników.
oczywiscie, ale chyba mąka pszenna nie nalezy ani do produktow najbogatszych w skladniki odzywcze
Zrobiłaś mi frajdę tym postem – uwielbiam pizzę własnej roboty! :) Jemy ją z narzeczonym zdecydowanie za często :)) Nigdy nie dodawałam mleka do ciasta, zaintrygowałaś mnie tym… oczywiście niebawem spróbuję. Piekę też ciut inaczej, rozgrzewam piekarnik do 300 stopni i wstawiam pizzę na ok 5-7 minut.
5-7 minut? I ciasto jest dopieczone?
Podoba mi się, bo robię bardzo podobnie :) Przy cienki cieście jakaś konkretna długość pieczenia chyba nie ma większego znaczenia. Ja piekę taką cienką zawsze 'na oko’ – jak się zrobi rumiana to wyciągam i gotowe.
fajny przepis:) jakoś nigdy nie miałam odwagi zrobić sama pizzę ale teraz musze wygospodarować trochę czasu i spróbować. Sama zrobisz – wiesz co jesz!!!:)
jak mi się udało zrobić z tym przepisem i wyszło smacznie według mego syna to już łatwiejszego i lepszego przepisu nie będzie
dzięki za przepis :-)
Bardzo proszę :)
robie to
Pizza :) rewelacja :) Córka Anna zrobiła nam niespodziankę. Gdy wróciliśmy z zakupów, głodni, już na progu domu poczuliśmy jej zapach :) a potem była uczta!!!! Serdecznie pozdrawiamy :)
Robiłam tę pizzę już 4 razy z różnymi dodatkami,nigdy nie jadłam lepszej, nawet w najlepszej pizzerii!! Ciasto jest miękkie, pulchne, pyszne. Pozdrawiam i polecam serdecznie.
P.S. Dziękuję Ci Doroto,że dzięki Tobie znowu zasmakowała mi pizza :)
Bardzo się cieszę, że przepis się przydał :) Pozdrawiam!
ale ciasta nie da się rozwałkować żle podałaś kolejność wykonywania rzeczy najpierw powinny wyrosnąć drożdze potem dodaćje do mąki
Drożdże nie muszą rosnąć oddzielnie. Dodaję je do ciasta wyrabiam, jeśli ciasto jest za rzadkie posypuję je mąką (nie za dużo) i zostawiam do wyrośnięcia na ok 30 minut w ciepłym miejscu. Uwierz mi, że ciasto potraja swoją objętość. Bardzo łatwo się rozwałkowuje.
SUPER ;-)
witam a ja mam pytanko jak długo może to ciasto leżakować bo moja córeczka usypia koło godziny 13 i wtedy mogłabym je wyrobić ale piec mogłabym dopiero koło 16.30 bo wtedy mąż wraca do domu :) ?
SPOKO STRONKA JEST CO NIE TA PIZZA MI SWIETNIE WYSZL
Pani Dorotko bardzo dziękuję za ten przepis!!!
Robiłam już z wielu przepisów i nigdy nie byłam zadowolona ta pizza jest przepyszna!!!
Pozdrawiam serdecznie:)
Wyszła przepyszna! :)
POLECAM z czystym sercem!
Robiłam Pizze dwa razy i za każdym razem wyszła wyjątkowo pysznie!
Akurat ta porcja na moja blachę wyszła jak na 1 pizzę na grubym cieście lub 2 na cienkim. Zapisuję przepis w przepiśniku pod tytułem: „PIZZA KAMERALNA”
DZIĘKUJĘ! (bo w końcu trafiłam na niezawodny przepis!)
Pizza wyszła świetna :)
Heh..wreszcie jakiś niezawodny przepis ;)
Dziękuje :)
chciałam zapytać na jaką grubość rozwałkować ciasto??? :) i czy ciasto trzeba nakłuwac widelcem,,,co to w ogóle daje? :)
idealne ciasto, nigdy nie zrobię innego