Moje menu wielkanocne przeważnie jest dosyć skromne i skoncentrowane głównie na śniadaniach. Zazwyczaj święta spędzamy u rodziców. Na wielkanocnym stole nie może jednak zabraknąć faszerowanych jaj, sałatki jarzynowej, czy pieczonego schabu. Jeśli chodzi o ciasta to zazwyczaj piekę sernik z kruszonką, natomiast w tym roku mam w planach babkę. Jeśli znacie jakieś fajne przepisy na babkę wielkanocną to podrzućcie.
Dziś mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis na jajka faszerowane.
Składniki
- 6 jaj (lub więcej, jak kto woli)
- 1 opakowanie serka śmietankowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 szczypiorek
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Jaja gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół. Wydrążamy żółtka, rozdrabniamy widelcem i mieszamy z serkiem śmietankowym i łyżką majonezu na gładką masę. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę i szczypiorek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy łyżeczką do otworów po żółtkach. Posypujemy szczypiorkiem.
Jajka faszerowane można robić na przeróżne sposoby, często robię je z pieczarkami. Dajcie znać jakie są Wasze? Chętnie skorzystam z Waszych przepisów :)
8 komentarzy
Jedna z moich ulubionych przekąsek. Łatwa i szybka w przyrządzeniu. Ze stołu znika bardzo szybko, a na naszym z pewnością też jej nie zabraknie. Zdarzyło mi się przygotowywać na imprezy, ale smarowałem majonezem i posypywałem szczypiorkiem. Faszerowana wersja to już dla mnie level zbyt high :)
No ta wersja jest już tak prosta, że z pewnością byś sobie poradził :)
Często robię sobie takie na śniadanie i mojej rodzinie, Zajadają się aż miło. Szybki i sprawdzony przepis, to co lubię najbardziej.
Czasem dziwią mnie przepisy w których składniki są takie, że pierwszy raz słyszę, ale że ja to nic, nawet panie ekspedientki czasem patrzą na mnie jak na kosmitkę. Hihi A tutaj szybko, schludnie i zrozumiale dla każdego. Tylko palce lizać.
Z tymi dziwnymi nazwami mam podobnie. Niedawno pytałam o ser grana padano i rzeczywiście ekspedientka na dziale z serami nie wiedziała za bardzo co to za ser. Oczywiście ja się jej wcale nie dziwię, bo gdyby nie to, że wyczytałam o nim w książce kucharskiej, nie miałabym pojęcia o jego istnieniu.
Uwielbiam jajka faszerowane, w ogóle jajka. Przepis łatwy, szybki i przyjemny, wypróbuję myślę, że jeszcze przed świętami :)
O u Ciebie rządzi już Wielkanoc. Przepis niesamowity, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam
ten serek to np. almette???
Tak, almette, łaciaty lub inny śmietankowy.