fbpx

Przepis na jajka faszerowane z serkiem śmietankowym

by Dorota Zalepa
8 komentarzy

Moje menu wielkanocne przeważnie jest dosyć skromne i skoncentrowane głównie na śniadaniach. Zazwyczaj święta spędzamy u rodziców. Na wielkanocnym stole nie może jednak zabraknąć faszerowanych jaj, sałatki jarzynowej, czy pieczonego schabu. Jeśli chodzi o ciasta to zazwyczaj piekę sernik z kruszonką, natomiast w tym roku mam w planach babkę. Jeśli znacie jakieś fajne przepisy na babkę wielkanocną to podrzućcie.
Dziś mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis na jajka faszerowane.

Składniki

  • 6 jaj (lub więcej, jak kto woli)
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 szczypiorek
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Jaja gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół. Wydrążamy żółtka, rozdrabniamy widelcem i mieszamy z serkiem śmietankowym i łyżką majonezu na gładką masę. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę i szczypiorek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy łyżeczką do otworów po żółtkach. Posypujemy szczypiorkiem.

jajka_faszerowane

 

Jajka faszerowane można robić na przeróżne sposoby, często robię je z pieczarkami. Dajcie znać jakie są Wasze? Chętnie skorzystam z Waszych przepisów :)

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




8 komentarzy

Wiktor Majorkiewicz 14 kwietnia 2014 - 11:19

Jedna z moich ulubionych przekąsek. Łatwa i szybka w przyrządzeniu. Ze stołu znika bardzo szybko, a na naszym z pewnością też jej nie zabraknie. Zdarzyło mi się przygotowywać na imprezy, ale smarowałem majonezem i posypywałem szczypiorkiem. Faszerowana wersja to już dla mnie level zbyt high :)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 14 kwietnia 2014 - 11:23

No ta wersja jest już tak prosta, że z pewnością byś sobie poradził :)

Odpowiedz
Alicja 14 kwietnia 2014 - 11:42

Często robię sobie takie na śniadanie i mojej rodzinie, Zajadają się aż miło. Szybki i sprawdzony przepis, to co lubię najbardziej.

Czasem dziwią mnie przepisy w których składniki są takie, że pierwszy raz słyszę, ale że ja to nic, nawet panie ekspedientki czasem patrzą na mnie jak na kosmitkę. Hihi A tutaj szybko, schludnie i zrozumiale dla każdego. Tylko palce lizać.

Odpowiedz
Dorota Zalepa 14 kwietnia 2014 - 13:38

Z tymi dziwnymi nazwami mam podobnie. Niedawno pytałam o ser grana padano i rzeczywiście ekspedientka na dziale z serami nie wiedziała za bardzo co to za ser. Oczywiście ja się jej wcale nie dziwię, bo gdyby nie to, że wyczytałam o nim w książce kucharskiej, nie miałabym pojęcia o jego istnieniu.

Odpowiedz
Paula 14 kwietnia 2014 - 11:58

Uwielbiam jajka faszerowane, w ogóle jajka. Przepis łatwy, szybki i przyjemny, wypróbuję myślę, że jeszcze przed świętami :)

Odpowiedz
kamson 14 kwietnia 2014 - 13:51

O u Ciebie rządzi już Wielkanoc. Przepis niesamowity, na pewno wypróbuję. Pozdrawiam

Odpowiedz
jola 14 kwietnia 2014 - 16:53

ten serek to np. almette???

Odpowiedz
Dorota Zalepa 14 kwietnia 2014 - 16:59

Tak, almette, łaciaty lub inny śmietankowy.

Odpowiedz

Zostaw komentarz