Mam dziś dla Was niezwykle szybki i prosty przepis na ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi, migdałami i rodzynkami. Święta za miesiąc, a dom już wypełnia zapach cynamonu. Oczywiście ciasteczka są całoroczne, ale z powodzeniem możecie je upichcić na święta. Będą pyszną przekąską przy świątecznym stole. Przepis możecie modyfikować dodając różne bakalie, orzechy i pestki.
Przepis na ciastka owsiane z orzechami, migdałami i rodzynkami
Składniki na 24 ciastka:
- 250 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 250 g płatków owsianych
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 150 g rodzynek
- 4 duże łyżki mieszanki orzechów i pestek (posiekane orzechy laskowe i migdały, słonecznik, sezam)
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Sposób przygotowania
1. Masło, cukier, miód i cynamon rozpuszczamy w garnku z grubym dnem, mieszając aż wszystko się rozpuści i powstanie jednolita masa.
2. Łyżkę orzechów włoskich i łyżkę migdałów wrzucamy do blendera kielichowego i mielimy na wolnych obrotach tak by powstały większe kawałki (możemy też posiekać je nożem) dodajemy do nich łyżkę pestek sezamu i słonecznika. Ja przygotowuję zawsze większą ilość i trzymam w pojemniku.
3. Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, rodzynki, mieszankę orzechów i pestek i mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone masło z miodem i cukrem i mieszamy łyżką aż składniki się połączą.
4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy ciasto łyżką stołową, formułując kule, które następnie spłaszczamy łyżką lub widelcem. Ciastka muszą być oddalone od siebie o około 3-4 cm. Z tej ilości wychodzą dwie płaskie blachy.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez 15-20 minut, aż ciastka się zarumienią. Po upieczeniu muszę odstać parę minut i przestygnąć, by stwardniały.
*Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z książki Agnieszki Maciąg Smak miłości.
Ciasteczka jak tylko się pojawiły tak szybko zniknęły, na szczęście robi się je błyskawicznie więc niebawem zrobię kolejną partię. :) Gdybyście szukali przepisu na pierniczki lub ciastka z kawałkami czekolady, podrzucam. Planuję już dla Was różne świąteczne wpisy, jeśli macie jakieś specjalne życzenia dajcie znać w komentarzach. Będą przepisy, dekoracje świąteczne i trochę głębszych przemyśleń. Może jakieś wyzwanie? :)
[fb_button]
Zapraszam Cię także na mój Fan Page na Facebooku oraz Instagram, gdzie wrzucam różne anegdotki z życia i niepublikowane wcześniej zdjęcia :)
13 komentarzy
Prezentują się smakowicie :)
Wyglądają świetnie! Podoba mi się przepis ale do Świąt planuję unikać słodyczy! ;) Uda się? :)
Moja silna wola ostatnio została nadszarpnięta i też ciężko wytrzymać bez słodyczy, ale wolę zjeść takie ciasteczka, które zawierają płatki owsiane, bakalie i orzechy, niż coś ze sklepu. Powodzenia w postanowieniu! :-)
Zapisałam przepis i niedługo wypróbuję :D
Szkoda, że trzeba aż tak dużo mąki dodać.
Ostatnio robiłam swoje pierwsze ciasteczka krucho-maślane. Zastanawiałam się właśnie nad modyfikacją w jakieś bakalie więc przepis akurat w samą porę.
takie domowe najlepsze :))
Dziękuję za przepis! Wypróbuję!
Wczorajszy dzień spędziłam z dziećmi na pieczeniu drobnych, kruchych ciasteczek na Boże Narodzenie. Są schowane w puszkach w komórce i czekają na Święta :)
Ale Twój przepis wypróbuję w tygodniu, jako że lubimy bardzo przegryzać domowe pyszności.
Dorotko, jeszcze coś: zaglądam tu często, ale nie komentuję ostatnio. Brak czasu, nadmiar pracy, przedświąteczna krzątanina i sezon chorobowy w domu. Wszystko się skumulowało, ale czytam regularnie.
Jak ja dawno nic nie piekłam, a te ciastka kuszą tak bardzo. Niestety muszą poczekać – w czasie Adwentu nie jem słodyczy zupełnie. Ale później planuję powrót do zwyczaju, że jem tylko domowe wyroby, tak więc ciacha będą jak znalazł! :)
Dołączam do listy do wypróbowania ;)
…ciacha wyglądaja pysznie…
Mało kiedy jadam słodycze, ale postanowiłam zrobić te ciastka bo zdrowe i wyszły świetne! Dawno nie jadłam tak dobrych ciastek! Zrobiłam dwie wersje-jedną z mąką jaglaną, a drugą z mąką kokosową i obie smaczne, jednak kokosowa lepsza. Prócz tego dodałam jeszcze nasiona chia oraz pestki dyni i prócz laskowych i migdałów, orzechy nerkowca :)