Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierogów. U mnie od zawsze królują pierogi z kapustą i grzybami. Robię je parę dni przed świętami i mrożę. Tym sposobem na dzień-dwa przed Wigilią mam mniej roboty.
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami jest prosty, ale czasochłonny. Bo wykleić ktoś musi :)
Składniki na około 60 sztuk pierogów
Farsz:
- 1 słoik litrowy suszonych grzybów
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- sól, pieprz
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- szczypta soli
- 1,5 szklanki gorącej wody
- 1 jajko
Zobacz inne posty z cyklu: KAMERALNE ŚWIĘTA
Sposób przygotowania
- Grzyby płuczemy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc. Rano gotujemy je w tej samej wodzie do zmięknięcia (ok. 30 min.) Odcedzamy, studzimy i drobno siekamy.
- Kiszoną kapustę płuczemy, siekamy i wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż będzie miękka (około 1 godz.).
- Podczas gdy kapusta się gotuje, my kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do zeszklenia, dodajemy grzyby i smażymy jeszcze 10-15 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
- Kapustę odcedzamy i pozostawiamy w garnku, dorzucamy obsmażane grzyby i cebulę, wszystko razem mieszamy i podsmażamy około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia i zabieramy się za ciasto.
- Mąkę przesiewamy dodajemy odrobinę soli, robimy otwór na środku i pomału dodajemy gorącą (nie wrzącą) wodę. Mieszamy łyżką. Jak masa przestygnie wbijamy jajko i zagniatamy dobrze ciasto rękami. Jeśli jest za rzadkie, podsypujemy mąką. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste.
- Rozwałkowujemy je na blacie, wykrawamy koła kubkiem. Na każde koło nakładamy farsz i zlepiamy brzegi robiąc falbanki.
- Wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy z podsmażoną na maśle cebulką :) Smacznego!