Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

by Dorota Zalepa
11 komentarzy
pierogi z kapustą i grzybami

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierogów. U mnie od zawsze królują pierogi z kapustą i grzybami. Robię je parę dni przed świętami i mrożę. Tym sposobem na dzień-dwa przed Wigilią mam mniej roboty.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami jest prosty, ale czasochłonny. Bo wykleić ktoś musi :)

Składniki na około 60 sztuk pierogów

Farsz:

  • 1 słoik litrowy suszonych grzybów
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko

Zobacz inne posty z cyklu: KAMERALNE ŚWIĘTA

Sposób przygotowania

pierogi z kapustą i grzybami

  • Grzyby płuczemy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc. Rano gotujemy je w tej samej wodzie do zmięknięcia (ok. 30 min.) Odcedzamy, studzimy i drobno siekamy.
  • Kiszoną kapustę płuczemy, siekamy  i wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż będzie miękka (około 1 godz.).
  • Podczas gdy kapusta się gotuje, my kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do zeszklenia, dodajemy grzyby i smażymy jeszcze 10-15 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
  • Kapustę odcedzamy i pozostawiamy w garnku, dorzucamy obsmażane grzyby i cebulę, wszystko razem mieszamy i podsmażamy około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia i zabieramy się za ciasto.
  • Mąkę przesiewamy dodajemy odrobinę soli, robimy otwór na środku i pomału dodajemy gorącą (nie wrzącą) wodę. Mieszamy łyżką. Jak masa przestygnie wbijamy jajko i zagniatamy dobrze ciasto rękami. Jeśli jest za rzadkie, podsypujemy mąką. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste.
  • Rozwałkowujemy je na blacie, wykrawamy koła kubkiem. Na każde koło nakładamy farsz i zlepiamy brzegi robiąc falbanki.

pierogi z kapustą i grzybami

  • Wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Podajemy z podsmażoną na maśle cebulką :) Smacznego!

 

pierogi z kapustą i grzybami

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy