fbpx

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

by Dorota Zalepa
11 komentarzy
pierogi z kapustą i grzybami

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierogów. U mnie od zawsze królują pierogi z kapustą i grzybami. Robię je parę dni przed świętami i mrożę. Tym sposobem na dzień-dwa przed Wigilią mam mniej roboty.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami jest prosty, ale czasochłonny. Bo wykleić ktoś musi :)

Składniki na około 60 sztuk pierogów

Farsz:

  • 1 słoik litrowy suszonych grzybów
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko

Zobacz inne posty z cyklu: KAMERALNE ŚWIĘTA

Sposób przygotowania

pierogi z kapustą i grzybami

  • Grzyby płuczemy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc. Rano gotujemy je w tej samej wodzie do zmięknięcia (ok. 30 min.) Odcedzamy, studzimy i drobno siekamy.
  • Kiszoną kapustę płuczemy, siekamy  i wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż będzie miękka (około 1 godz.).
  • Podczas gdy kapusta się gotuje, my kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do zeszklenia, dodajemy grzyby i smażymy jeszcze 10-15 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
  • Kapustę odcedzamy i pozostawiamy w garnku, dorzucamy obsmażane grzyby i cebulę, wszystko razem mieszamy i podsmażamy około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia i zabieramy się za ciasto.
  • Mąkę przesiewamy dodajemy odrobinę soli, robimy otwór na środku i pomału dodajemy gorącą (nie wrzącą) wodę. Mieszamy łyżką. Jak masa przestygnie wbijamy jajko i zagniatamy dobrze ciasto rękami. Jeśli jest za rzadkie, podsypujemy mąką. Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste.
  • Rozwałkowujemy je na blacie, wykrawamy koła kubkiem. Na każde koło nakładamy farsz i zlepiamy brzegi robiąc falbanki.

pierogi z kapustą i grzybami

  • Wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Podajemy z podsmażoną na maśle cebulką :) Smacznego!

 

pierogi z kapustą i grzybami

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




11 komentarzy

Małgosia 21 grudnia 2013 - 12:05

Właśnie pierogi z kapustą i grzybami należą do najmniej ulubionych przeze mnie potraw wigilijnych. Za to uwielbiam rybę po grecku:)
A Twoja ulubiona potrawa wigilijna?
Robisz tradycyjnie 12 dań?

Odpowiedz
Dorota 21 grudnia 2013 - 12:07

Nie robię 12 potraw, bo Wigilię spędzamy zazwyczaj u rodziny, więc nie ma sensu robić tyle jedzenia.
Moja ulubiona potrawa? Krokiety z pieczarkami :) Też będę robić. Ale pierogi lubię :)

Odpowiedz
Natalia Katarzyna 21 grudnia 2013 - 14:59

Ja zawsze czekam na wigilijny czerwony barszcz z uszkami;], chociaż pierogi z kapustą i grzybami też są dobre i nimi nie pogardzę;)

Odpowiedz
Dorota 21 grudnia 2013 - 16:51

Barszcz czerwony z uszkami uwielbiam. W sumie to chyba najmniej smakują mi ryby, reszta potraw wigilijnych mi odpowiada.

Odpowiedz
Wiktor Majorkiewicz 21 grudnia 2013 - 17:20

A u mnie dzisiaj produkcja uszek do barszczu :))

Odpowiedz
Small Sapphire 21 grudnia 2013 - 23:00

U mnie święta bez pierogów z kapusta i grzybami to nie święta. Zawsze robimy ich mnóstwo, żeby można było odgrzewać aż do sylwestra ;) Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiaaam! :) Z tej okazji, że Święta tuż tuż chciałabym złożyć jak najlepsze życzenia :* A z tej racji, że piszę do blogera to również jeszcze większych statystyk w 2014 roku :)

Odpowiedz
Dorota 22 grudnia 2013 - 11:01

Bardzo dziękuję za życzenia :) Tobie również życzę jak najlepszych statystyk i rozwoju bloga. Życzenia świąteczne się jeszcze pojawią na blogu.

Odpowiedz
Just Lovely 22 grudnia 2013 - 12:39

Uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami, na pewno nie zabraknie ich na wigilijnym stole. Prawdę mówiąc lubię wszystkie potrawy, zawsze czekam na barszcz z uszkami, rybę po grecku, pierogi… :) Jestem mało wybredna i wciskam wszystko :)

Odpowiedz
Baba Jedna 27 grudnia 2013 - 12:58

Pierogi z kapustą i grzybami, to moje danie numer jeden na świątecznym stole :) Ale u mnie w domu, wigilijne pierogi robi się ze słodkiej kapusty.

Odpowiedz
KAMERALNE ŚWIĘTA na zdjęciach | Kameralna 27 grudnia 2013 - 14:33

[…] Tak biesiadowaliśmy w Wigilię. Jedzenia jak zwykle było mnóstwo. Mój ulubiony barszcz z uszkami w wykonaniu mojej mamy, krokiety z pieczarkami no i oczywiście pierogi z kapustą i grzybami. […]

Odpowiedz
Karolina T 24 grudnia 2015 - 14:08

Łatwiej wykrawać szklanką niż kubkiem (ma ostrzejsze brzegi)

Odpowiedz

Zostaw komentarz