Przepis na placki z cukinii

by Dorota Zalepa
11 komentarzy

Placki, naleśniki, pierogi leniwe to są moje ulubione dania. Ponieważ jest sezon na cukinię i trafiła mi się spora sztuka, postanowiłam zrobić placki z cukinii z żółtym serem.

Składniki

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 jajka
  • 6-8 łyżek mąki pszennej
  • 15 dag sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, natka pietruszki

tlo-fotograficzne

Sposób przygotowania

Cukinii nie obieramy, a jedynie wydrążamy środek z nasionami i trzemy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy solą i czekamy ok. 20 minut aż sok puści. Do odsączonej cukinii dodajemy 6-8 łyżek mąki pszennej, 2 jajka, drobno posiekany ząbek czosnku, starty na tarce o grubych oczkach ser żółty. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki (ja użyłam suszonej).

Placki smażymy na oleju lub oliwie aż się ładnie zarumienią.

Podajemy ze śmietaną.

Smacznego!

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy