Placki, naleśniki, pierogi leniwe to są moje ulubione dania. Ponieważ jest sezon na cukinię i trafiła mi się spora sztuka, postanowiłam zrobić placki z cukinii z żółtym serem.
Składniki
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 jajka
- 6-8 łyżek mąki pszennej
- 15 dag sera żółtego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, natka pietruszki
Sposób przygotowania
Cukinii nie obieramy, a jedynie wydrążamy środek z nasionami i trzemy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy solą i czekamy ok. 20 minut aż sok puści. Do odsączonej cukinii dodajemy 6-8 łyżek mąki pszennej, 2 jajka, drobno posiekany ząbek czosnku, starty na tarce o grubych oczkach ser żółty. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki (ja użyłam suszonej).
Placki smażymy na oleju lub oliwie aż się ładnie zarumienią.
Podajemy ze śmietaną.
Smacznego!
11 komentarzy
Ostatnio całą cukinię wkroiłem do leczo, ale po przeczytaniu tego przepisu wiem jak wykorzystam ją następnym razem :)
Swietny przepis! Znam ten sposob na cukinie, to jedne z moich ulubionych warzyw…ja robie tez zupe-krem z cukini. Zapomnialas tylko doda Dorotkoc, ze do masy dodajemy te 2 jajka ;-)
O rzeczywiście! Już dopisałam, dzięki Marzena :)
czy to smaczne? :)
Placki są pyszne, można je doprawiać według własnego uznania, dodać cebulę zamiast czosnku, zrobić w wersji bardziej pikantnej lub bardziej łagodnej, zrezygnować z sera. Jest wiele różnych przepisów na nie, ja robię przeważnie tak jak wyżej.
a ja mam cukinie w lodówce… i nie zawacham się jej użyć :D
Super przepis! Z chęcią wypróbuję. Tym bardziej, ze jest sezon na cukinię, a takie danie urozmaici obiad ;)
A do tego jest szybkie i proste w przygotowaniu :)
ja uwielbiam takie wege placuszki :)) są przepyszne!
Koniecznie muszę zrobić! Wyglądają pyyyysznie :)
Wygladają smakowicie :)