Przepis na sałatkę z tuńczykiem zaczerpnęłam od mojej mamy. W moim rodzinnym domu, nieraz gościła na stole. Robię ją często, smakuje zawsze i prawie każdemu (wyjątek stanowią osoby nie lubiące tuńczyka). Ostatnio robiłam ją i na święta i na imprezę sylwestrową. Znika ze stołu natychmiast. Nigdy mnie nie zawiodła :)
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym (nie używam tego w oleju, ani rozdrobnionego – są gorszej jakości)
- kukurydza w puszce
- puszka ananasów w plastrach
- 1 mała cebula
- torebka ryżu
- majonez (kętrzyński)
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania torebki ryżu, który następnie wykładamy na talerz do wystygnięcia. W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę. Odcedzamy tuńczyka, kukurydzę i ananasy, które kroimy na średniej wielkości kawałki. Wszystkie składniki razem mieszamy i dodajemy 2-3 łyżki majonezu (wedle uznania). Przed jedzeniem dobrze jak sałatka postoi w lodówce. Przegryzie się i będzie jeszcze lepsza.
Smacznego!
5 komentarzy
Prosta i smaczna! Taka wlasnie kuchnie lubie:-) Dziekuje za przepis;-)
uwielbiam tunczyka:) w wknd sprobuje przepisu:)
Też gościła na moim stole w sylwestra. Szybka, smaczna, niezobowiązująca :)). To już chyba nasza rodzinna tradycja ;). Pozdrawiam gorąco!xxx
Zgadza się, rodzinna tradycja :)
Przypomniałaś mi o tej sałatce – jutro zrobię i zabiorę na domówkę :) Tylko u mnie zamiast ananasa idzie ogórek kiszony.