fbpx

Sałatka z tuńczykiem idealna na imprezę

by Dorota Zalepa
5 komentarzy
sałatka z tuńczykiem

Przepis na sałatkę z tuńczykiem zaczerpnęłam od mojej mamy. W moim rodzinnym domu, nieraz gościła na stole. Robię ją często, smakuje zawsze i prawie każdemu (wyjątek stanowią osoby nie lubiące tuńczyka). Ostatnio robiłam ją i na święta i na imprezę sylwestrową. Znika ze stołu natychmiast. Nigdy mnie nie zawiodła :)

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym (nie używam tego w oleju, ani rozdrobnionego – są gorszej jakości)
  • kukurydza w puszce
  • puszka ananasów w plastrach
  • 1 mała cebula
  • torebka ryżu
  • majonez (kętrzyński)

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ugotowania torebki ryżu, który następnie wykładamy na talerz do wystygnięcia. W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę. Odcedzamy tuńczyka, kukurydzę i ananasy, które kroimy na średniej wielkości kawałki. Wszystkie składniki razem mieszamy i dodajemy 2-3 łyżki majonezu (wedle uznania). Przed jedzeniem  dobrze jak sałatka postoi w lodówce. Przegryzie się i będzie jeszcze lepsza.

Smacznego!

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy