fbpx

Spaghetti bolognese – przepis

by Dorota Zalepa
4 komentarze
spaghetti bolognese przepis

Długo szukałam i modyfikowałam różne przepisy na sos do spaghetti bolognese. W końcu udało mi się stworzyć naprawdę dobry sos. Nie szukam już dalej, przy nim zostaję i przekazuję Wam moją tajną recepturę.

Składniki:

  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 dag mięsa mielonego (ja używam wieprzowe)
  • 700 ml pasty pomidorowej w szklanej butelce
  • makaron do spaghetti
  • 20 dag twardego sera żółtego (np.  Gouda) lub parmezanu
  • przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz, liść laurowy, odrobina cukru, słodka i ostra papryka

Sposób przygotowania

Na oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek, delikatnie, by nie przyrumienić, gdyż nabiera on wtedy gorzkiego posmaku. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i szklimy. Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy rozgniatając dokładnie widelcem na drobne kawałki. Im drobniejsze tym sos będzie bardziej jednolity. Następnie dolewamy pastę pomidorową, wrzucamy liść laurowy i gotujemy około 10 minut. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki cukru i przyprawiamy bazylią, oregano, solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką według uznania.

Makaron do spaghetti gotujemy al-dente w osolonej wodzie.

Spaghetti bolognese posypujemy startym parmezanem (lub żółtym twardym serem) i dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy