Nie ma chyba nic lepszego niż dom pachnący świeżymi bułeczkami. Za każdym razem gdy zostaną mi drożdże, robię z nich szybkie i bardzo proste bułeczki drożdżowe z musem jabłkowym. Nadzienie może być dowolne, wykorzystajmy to co akurat mamy pod ręką, ale równie dobrze możemy z niego zrezygnować, same też będą pyszne. Dziś podrzucam Wam niezwykle prosty i bardzo szybki przepis na bułeczki drożdżowe. Wychodzą zawsze, nie trzeba robić oddzielnego zaczynu i smakują wyśmienicie. Do szklanki mleka lub ciepłego kakao są wprost idealne.
Bułeczki drożdżowe z musem jabłkowym (lub innym)
Składniki:
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g świeżych drożdży
- 150 g mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- białko do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania
→ Do miski wbijamy jajko i żółtka, białko zostawiamy na koniec, przyda się do posmarowania bułeczek. Dodajemy mąkę, sól, cukier i cukier waniliowy, pokruszone drożdże, masło. Mleko podgrzewamy w garnuszku (nie zagotowujemy) i dodajemy do miski. Całość mieszamy najpierw łyżką, a potem ugniatamy rękami, aż wszystkie składniki się połączą. W trakcie podsypujemy mąką, by ciasto nie było za bardzo kleiste. Przykrywamy suchą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia.
→ Dzielimy ciasto na 2 lub 3 części, rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, by nie kleiło się do blatu. Jeśli trzeba podsypujemy mąką. Smarujemy musem jabłkowym, dżemem lub innym farszem (np. pieczarkowym czy twarogowym), zawijamy w rulon i kroimy nożem na małe kawałki.
→ Bułeczki układamy na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odległość, ponieważ zwiększą swoje rozmiary w trakcie pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20-25 minut.
Przepis na mus jabłkowy
Obieramy jabłka i pozbawiamy je gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Do garnka dodajemy odrobinę wody, następnie wrzucamy jabłka i gotujemy na małym ogniu aż zaczną się rozpadać i puszczą wodę. Dodajemy cukier według uznania. Możemy całość zblendować.
Przepis na nadzienie twarogowe
2 kostki (po 250 g) twarogu rozgniatamy widelcem, dodajemy 2 żółtka, torebkę cukru waniliowego i ok. 5 łyżek cukru nierafinowanego. Wszystkie składniki porządnie mieszamy.
Przepis na nadzienie pieczarkowe
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy do zeszklenia, dodajemy starte na tarce o grubych okach pieczarki (ok. ½ kg), smażymy aż woda odparuje. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi.
Bułeczki jemy jeszcze ciepłe, najlepiej smakują ze szklanką mleka. Utrzymują świeżość przez 2-3 dni, więc stanowią super przekąskę w ciągu dnia. Jestem ciekawa, jakie bułeczki goszczą na Waszych stołach. Jeśli uda Wam się upiec bułeczki drożdżowe z mojego przepisu, koniecznie dajcie znać jak wyszły i w jakiej wersji je przygotowaliście.
11 komentarzy
Hej Dorotko, przepis zabieram odrazu do siebie – jest prostszy niż mój a bułki drożdżowe wprost uwielbiam :)
Pamiętam pierwsze pieczenie bułek drożdżowych… umówiłam się z przyjaciółką na wspólne popołudnie w kuchni… zaczęłyśmy ambitnie i w 100% zgodnie z przepisem… a skończyło się na kulinarnej szalonej zabawie w trakcie której np. ciasto uciekło nam z miski… na kaloryfer :D Rewelacyjne doświadczenie :)
Pozdrawiam ciepło :)
Chętnie wypróbuję Twój przepis w weekend. Im prostszy tym lepiej dla mnie:) Już dawno nie jadłam drożdżówek, więc się skuszę na te z musem jabłkowym.
Bardzo podoba mi się ten przepis, chetnie przetestuje <3 chcialabym zapytac, ile wychodzi z tego przepisu buleczek i ile tego musu jest potrzebne? Zastanawiam sie, czy nie zredukowac go o polowe bo 600g maki wydaje mi sie ze to bardzo duzo ;)
https://uploads.disquscdn.com/images/2c7bb4d9674cf5942ec696f099cd77d64c2abb0a08b7392d478a9a36ee266f57.jpg
Moje bułeczki już są. Bardzo pyszne :) Fajny przepis. Polecam
Ale piękne! Dziękuję za fotkę. <3
Chętnie bym takie zrobiła, ale nie mogę jeść drożdży, jakiś pomysł jak je zastąpić, żeby bułeczki też wyszły? ;)
Czy można dodać jakąś mąkę bez glutenu?
Beznadziejny przepis. Ciasto ciężko się wyrabia – masło lepiej by było rozpuścić, a drożdże rozmieszać z mlekiem. Podczas krojenia cały mus jabłkowy wypłynął na stolnicę.
Szkoda, bo tylko narobiłam sobie apetytu:(
Bułeczki wyszły wyśmienite:-) Po raz pierwszy robiłam i przepis idealny. Ciasto bardzo łatwo się wyrabia. Zrobiłam połowę porcji z jabłkiem i drugą część z serem :-) Polecam!!!
Super, bardzo cieszę się, że wyszły. :)