fbpx

Świeże i pachnące bułeczki drożdżowe z musem jabłkowym (lub innym)

by Dorota Zalepa
11 komentarzy
bułeczki drożdżowe

Nie ma chyba nic lepszego niż dom pachnący świeżymi bułeczkami. Za każdym razem gdy zostaną mi drożdże, robię z nich szybkie i bardzo proste bułeczki drożdżowe z musem jabłkowym. Nadzienie może być dowolne, wykorzystajmy to co akurat mamy pod ręką, ale równie dobrze możemy z niego zrezygnować, same też będą pyszne. Dziś podrzucam Wam niezwykle prosty i bardzo szybki przepis na bułeczki drożdżowe. Wychodzą zawsze, nie trzeba robić oddzielnego zaczynu i smakują wyśmienicie. Do szklanki mleka lub ciepłego kakao są wprost idealne.

 

Bułeczki drożdżowe z musem jabłkowym (lub innym)

 

bułeczki drożdżowe

 

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 g mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • białko do posmarowania bułeczek

 

Sposób przygotowania

→ Do miski wbijamy jajko i żółtka, białko zostawiamy na koniec, przyda się do posmarowania bułeczek. Dodajemy mąkę, sól, cukier i cukier waniliowy, pokruszone drożdże, masło. Mleko podgrzewamy w garnuszku (nie zagotowujemy) i dodajemy do miski. Całość mieszamy najpierw łyżką, a potem ugniatamy rękami, aż wszystkie składniki się połączą. W trakcie podsypujemy mąką, by ciasto nie było za bardzo kleiste. Przykrywamy suchą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia.

→ Dzielimy ciasto na 2 lub 3 części, rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, by nie kleiło się do blatu. Jeśli trzeba podsypujemy mąką. Smarujemy musem jabłkowym, dżemem lub innym farszem (np. pieczarkowym czy twarogowym), zawijamy w rulon i kroimy nożem na małe kawałki.

→ Bułeczki układamy na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odległość, ponieważ zwiększą swoje rozmiary w trakcie pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20-25 minut.

 

Przepis na mus jabłkowy

Obieramy jabłka i pozbawiamy je gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Do garnka dodajemy odrobinę wody, następnie wrzucamy jabłka i  gotujemy na małym ogniu aż zaczną się rozpadać i puszczą wodę. Dodajemy cukier według uznania. Możemy całość zblendować.

Przepis na nadzienie twarogowe

2 kostki (po 250 g) twarogu rozgniatamy widelcem, dodajemy 2 żółtka, torebkę cukru waniliowego i ok. 5 łyżek cukru nierafinowanego. Wszystkie składniki porządnie mieszamy.

Przepis na nadzienie pieczarkowe

Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy do zeszklenia, dodajemy starte na tarce o grubych okach pieczarki (ok. ½ kg), smażymy aż woda odparuje. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi.

 

bułeczki drożdżowe

bułeczki drożdżowe

bułeczki drożdżowe

bułeczki drożdżowe

bułeczki drożdżowe

bułeczki drożdżowe

bułeczki drożdżowe

 

Bułeczki jemy jeszcze ciepłe, najlepiej smakują ze szklanką mleka. Utrzymują świeżość przez 2-3 dni, więc stanowią super przekąskę w ciągu dnia. Jestem ciekawa, jakie bułeczki goszczą na Waszych stołach. Jeśli uda Wam się upiec bułeczki drożdżowe z mojego przepisu, koniecznie dajcie znać jak wyszły i w jakiej wersji je przygotowaliście.

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy

Close