Długo szukałam i modyfikowałam różne przepisy na sos do spaghetti bolognese. W końcu udało mi się stworzyć naprawdę dobry sos. Nie szukam już dalej, przy nim zostaję i przekazuję Wam moją tajną recepturę.
Składniki:
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 40 dag mięsa mielonego (ja używam wieprzowe)
- 700 ml pasty pomidorowej w szklanej butelce
- makaron do spaghetti
- 20 dag twardego sera żółtego (np. Gouda) lub parmezanu
- przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz, liść laurowy, odrobina cukru, słodka i ostra papryka
Sposób przygotowania
Na oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek, delikatnie, by nie przyrumienić, gdyż nabiera on wtedy gorzkiego posmaku. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i szklimy. Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy rozgniatając dokładnie widelcem na drobne kawałki. Im drobniejsze tym sos będzie bardziej jednolity. Następnie dolewamy pastę pomidorową, wrzucamy liść laurowy i gotujemy około 10 minut. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki cukru i przyprawiamy bazylią, oregano, solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką według uznania.
Makaron do spaghetti gotujemy al-dente w osolonej wodzie.
Spaghetti bolognese posypujemy startym parmezanem (lub żółtym twardym serem) i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
4 komentarze
az glodna się zrobiłam:)
Dokładnie tak, jak to robię ja. Dobrze jest też przed nałożeniem sosu skropić makaron oliwą z oliwek, podpatrzyłam tą metodę u Włocha.
Tego nie znałam, wypróbuję następnym razem. Dziękuję :)
Thanks a lot intended for sharing the following with united states you truly recognise that which you are preaching about! Saved. Generously furthermore visit my website Implies). We will have a weblink alternate plan in between us