Jeśli tak jak ja nie przepadacie za tradycyjną owsianką, ale cenicie jej walory zdrowotne to ten wpis jest dla Was. Trzy przepisy na owsiankę, które zupełnie odbiegają od jej tradycyjnej formy. Mimo że nie przepadam za owsianką, nie chcę z niej rezygnować, bo jest bardzo zdrowa i sycąca, idealna na śniadanie dla całej rodziny.
Płatki owsiane zapewniają nam energię na kilka godzin. Zawierają sporo białka, błonnika, witamin (głównie z grupy B) i minerałów. Zapobiegają miażdżycy, obniżają poziom złego cholesterolu, mają właściwości probiotyczne, wpływają na prace mózgu, serca i jelit. Owsianka zawiera awentramidy, które mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Stabilizuje poziom cukru we krwi, spowalnia jego wchłanianie, w związku z czym dostarcza nam energii na długie godziny. Jest ważnym elementem diety sportowców. Owsianka występuję w czołówce w rankingach najzdrowszego jedzenia i spokojnie mogłabym dołączyć do listy tzw. superfoods.
3 przepisy na owsiankę
Przepis 1 – koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi
To jest najprostszy sposób, by przemycić w naszej diecie płatki owsiane. W koktajlach są praktycznie niewyczuwalne.
- garść truskawek (lub innych owoców)
- duży jogurt naturalny – 400 g
- 2-3 łyżki płatków owsianych uprzednio namoczonych w gorącej wodzie
- 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka miodu
- mleko lub woda do rozcieńczenia koktajlu
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, na koniec dodajemy odrobinę mleka lub wody, jeśli koktajl jest zbyt gęsty. To idealne drugie śniadanie lub przekąska w ciągu dnia. Obecnie panuje sezon truskawkowy, wiec taki koktajl pojawia się w naszym menu praktycznie codziennie. Truskawki możemy zastąpić innymi owocami, ja często zamiast truskawek dodaję banana.
Przepis nr 2 – pieczona owsianka z bananami
Przepis znalazłam u Kasi z bloga Worqshop. Jest szybki, prosty i możemy go dowolnie modyfikować dodając różne owoce.
Porcja dla dwóch osób:
- szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu/syropu klonowego
- szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wlewamy połowę masy do naczynia żarodpornego, przekładamy plastrami banana i wykładamy resztę. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Na wierzchu możemy ułożyć dowolne owoce i posypać owsiankę orzechami.
Przepis nr 3 – placek owsiany
Przepis podejrzałam na Insta Stories u Fashionelki i jak dotąd to moja ulubiona forma owsianki.
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 dojrzały banan
- szczypta soli
Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko i zmielone na mąkę płatki owsiane (używam do tego młynka do kawy). Dodajemy szczyptę soli i smażymy na oleju kokosowym z obu stron. Na wierzchu układamy owoce, możemy polać placek syropem klonowym.
Wszystkie trzy przepisy na owsiankę stosuję u siebie regularnie i zamiennie, by szybko się nie znudziły. Mój synek najbardziej lubi placek owsiany i koktajl, ale pieczoną owsiankę też zje, jeśli dodam do niej na przykład starte jabłko i posypię odrobiną cynamonu. Owsianka jest tak popularnym śniadaniem, że na pewno macie swoje sprawdzone przepisy. Jaka forma owsianki jest dla Was najsmaczniejsza?
14 komentarzy
Muszę spróbować przepisu 1 i 3, przemawiają do mnie zdecydowanie :) Na zapiekanie jednej porcji dla siebie jestem za leniwa :D:D:D
Ja płatki owsiane przemycam również w formie placków – racuchów, ale z przepisu Natalii Gacki. Tradycyjna owsianka jakoś mnie nie porywa :D
Przepis: 30-40g płatków, 3-4 jajka, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka cynamonu – płaska, 1/4 jabłka (w kosteczkę do ciasta, już po zmiksowaniu całości) i łyżka oliwy lub innego oleju na patelnię. Fajne makro i bardzo dobry przepis. Czasami zamiast jabłka i cynamonu dodaję odrobinę kurkumy i cayene, i na wierzch placuszków odrobinę mozarelli i sosu pomidorowego :)
Na pewno wypróbuję, dziękuję! Placki akurat mogłabym jeść codziennie. :-*
Ha ja lubię owsiankę – i taką zwykłą bez dodatków i z dodatkami .
Ja najczęściej dodaję cynamon, jagody goi, żurawinę, śliwkę suszoną, żywego banana, miód, w zależności co mam w domu i na co mam ochotę.
Ale Twoje pomysły wydają się mega smaczne.
Ja lubię owsiankę i to gotowaną na wodzie, a w zasadzie zalaną wrzątkiem, zagotowaną i zostawioną pod przykryciem, żeby napęczniała ( dosłownie na chwilę) do tego zgnieciony banan, olej kokosowy i wiórki (ewentuanie pestki lub orzech) i garść sezonowych owocow jagodowych (mix albo pojedynczo truskawki, maliny, porzeczki…). Pycha!!!!
Wypróbuję takiej wersji, dziękuję za przepis. :-)
Placek owsiany jest przepyszny!!! Moj maz robi mi go zawsze w week end na sniadanie – ze smazonymi bananami i syropem klonowym. Bajka <3
Pyyycha, takie śniadanie mogłabym mieć podawane do łóżka w weekendy. :)
Osobiście nie przepadam za owsianką, bo nie przepadam za jedzeniem „na słodko” . Moja rodzina zaś uwielbia owsianki w każdej postaci, więc chętnie wykorzystam nowe przepisy 👌
A skoro piszesz o mielonych płatkach owsianych, to polecam zaparzyć w miseczce łyżkę takiej „mąki” . Gdy przestygnie, fajnie jest umyć tym twarz. Ładnie, naturalnie oczyszcza, delikatnie peelinguje, a przy dłuższym stosowaniu odżywia cerę, bo ma mnóstwo dobroci w składzie!
Ja uwielbiam owsiankę i to jedne z moich ulubionych śniadań. Zestaw obowiązkowy to: płatki owsiane, woda, cynamon, kardamon, banan, kiwi, wiórki kokosowe.Pycha! Może spróbuję kiedyś zrobić pieczoną owsiankę Kasi :)
Ja akurat owsiankę w tradycyjnej formie lubię, ale chętnie spróbuję też alternatywnych sposobów na jej przyrządzenie :)))
Ja uwielbiam owsianke. Na ogół dodaje do niej owoce które mam pod ręką, owoce Chia i migdał i oczywiście na koniec cynamon. Pycha! Koktajl pije ma drugie śniadanie. Po przepisy sięgam na YouTube channel to domesticgeek. Ma fantastyczne przepisy, lekkie, zdrowe a przede wszystkim łatwe. Pozdrawiam!
Sama mam spory problem z jedzeniem owsianki- kompletnie mi nie pasuje więc zaczęłam kombinować w podobny sposób jak ty i teraz często piję takie koktajle.
Nie sądziłam, że to takie proste…. Super przepis.
Niestety, żaden z powyższych przepisów mi nie podpasował, ponieważ w owsiance najbardziej nie podoba mi się to, że jest na słodko. Zupełnie mi to nie leży, jakkolwiek smakowicie nie byłaby przyrządzona. Moje śniadanie musi być zdecydowanie wytrawne.