Po szpitalnym wikcie mojego dziecka i częściowo moim, przyszedł czas na domowy, smaczny i treściwy obiad. Synek nie może jeszcze jeść smażonych potraw, musi stosować się do diety lekkostrawnej, więc pieczony kurczak wydał mi się odpowiedni. Z resztą i bez diety bardzo go lubi.
Przepis na kurczaka w sosie musztardowym pochodzi z mojej ulubionej książki kucharskiej o włoskiej kuchni.
Składniki
- 8-10 kawałków kurczaka (np. ud, podudzi, skrzydełek)
- 3 łyżki roztopionego masła
- 4 łyżki średnio ostrej musztardy (ja wybrałam Sarepską)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól, pieprz
- makaron (świdry, muszelki)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- mozzarella (opcjonalnie)
W oryginalnym przepisie występuje również mak (3 łyżki) do posypania przed pieczeniem. Ja jednak go nie użyłam.
Sposób przygotowania
Sporządzamy marynatę z roztopionego masła, musztardy, cytryny, brązowego cukru, papryki, soli i pieprzu. Smarujemy nią kawałki kurczaka i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni przez 1 h 30 min, na 20 minut przed końcem możemy zwiększyć temperaturę pieczenia do 200 stopni by kurczak się zarumienił. Mniej więcej w połowie pieczenia obracamy kawałki kurczaka na drugą stronę, by upiekły się równomiernie.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwek al-dente. Układamy na talerzu z kurczakiem i polewamy sosem, który pozostał w naczyniu żaroodpornym po upieczeniu się kurczaków. Posypujemy serem Mozzarella.
Smacznego!
7 komentarzy
Pyszne … postaram się w sobotę wygospodarować czas ;-)
Szybkie i proste w przygotowaniu, ale nic nie zostaje na drugi dzień :)
Zrobilas mi ochote :-) Dziekuje i ….ide gotowac;-)
Mogłabyś mnie zaprosić na takie smakołyki :<
Niestety nic nie zostało, a znając Twoje możliwości, zjadłbyś całą kurę ;)
Na pewno bardzo smaczny kurczak :)
Właśnie mam w lodówce kawałek niezagospodarowanego kurczaka… Myślę, że to będzie jego nowa postać ;)