Przepis na lasagne z mięsem inaczej

by Dorota Zalepa
16 komentarzy
lazania_przepis

Z lazanią są zawsze problemy, bo płaty makaronu Lasagne trzeba wcześniej gotować po kilka sztuk, by się nie sklejały, a bez wcześniejszego obgotowania mają twarde brzegi. Dlatego przepis na lasagne z mięsem zmodyfikowałam i zamiast tradycyjnych płatów makaronu dodałam makaron Lubelli Kokardki. Do tego przepisu oczywiście można użyć też tradycyjnego makaronu Lasagne.
W związku z tym, że makaron jest inny, równie dobrze mogłabym nazwać to danie zapiekanką z makaronem.

Składniki na farsz:

  • 1 opakowanie makaronu Lubella kokardki
  • 1 pasta pomidorowa (np. Divella)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50 dag mięsa mielonego z szynki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, bazylia i oregano (lub zioła prowansalskie), ostra papryka
  • 30 dag sera żółtego

Składniki na sos beszamelowy ( ja robię podwójną porcję):

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

przepis na lasagne z mięsem

Sposób przygotowania farszu na lasagne

Drobno posiekaną cebulę szklimy na oleju, dodajemy mięso mielone i podsmażamy rozgniatając dokładnie widelcem na drobne kawałki. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i podsmażamy jeszcze ok. 5-6 minut. Dolewamy pastę pomidorową, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy ok. 10 minut (tak by zgęstniał). Pod koniec przyprawiamy łyżeczką cukru (przełamie kwaskowaty smak), solą, pieprzem, bazylią i oregano (można zastąpić ziołami prowansalskimi), ostrą papryką. Próbujemy, aż uzyskamy pożądany smak. Ten sos równie dobrze może być użyty do spaghetti bolognese, wtedy nie czekamy zbyt długo aż zgęstnieje.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente i trzemy ser na tarce o grubych okach.

Przygotowanie sosu beszamelowego

W małym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, dodajemy stopniowo mleko cały czas mieszając by nie powstały grudki. Jak już zgęstnieje przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos beszamelowy należy używać zaraz po przygotowaniu ponieważ szybko zastyga.

Układanie warstw

Do brytfanny wysmarowanej masłem układamy warstwy. Pierwszą jest sos beszamelowy, następnie makaron, znowu sos (nie za dużo), farsz do lazanii, ser i druga warstwa: sos beszamelowy, makaron, sos beszamelowy, farsz ser i na koniec polewamy sosem beszamelowym. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół) i zapiekamy 30 minut. Po wyjęciu dobrze odczekać parę minut by lazania stężała, wtedy łatwiej się kroi. Ale my często nakładamy od razu, nie patrząc na to by był ładnie ukrojony kawałek.

Smacznego!

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy