fbpx

Przepis na pizzę z salami – szybki i prosty!

by Dorota Zalepa
6 komentarzy
pizza salami

Jakiś czas temu pojawił się na blogu przepis na pizzę z pieczarkami, którą bardzo często robię. Ostatnio jednak zachciało mi się innej wersji. Pizza z salami chodziła za mną od dawna. W tym przepisie oprócz dodatków zmodyfikowałam sos, jest ciut bardziej pracochłonny od poprzedniego, ale wychodzi pyszny. Przepis na sos pochodzi  z mojej książki kucharskiej Kuchnia Włoska.

Składniki na pomidorowy sos do pizzy:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 2  ząbki czosnku
  • 1 puszka/kartonik pomidorów krojonych 400 g
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 liście laurowe, oregano, sól, pieprz

Składniki na ciasto do pizzy:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • ½ szklanki mleka, ½ szklanki gorącej wody
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cukru

Składniki na nadzienie:

  • salami (ok. 15 -17  plasterków na dużą blachę)
  • 30 dag pieczarek
  • 2 małe pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
  • kilka zielonych oliwek bez pestek
  • świeża bazylia, sól, pieprz
  • 30 dag sera żółtego

przepis na pizzę

Etapy przygotowania

Najpierw przygotowujemy ciasto, bo musi swoje odstać aby wyrosło.

Ciasto do pizzy

3 szklanki mąki pszennej przesiewamy przez sito, dodajemy pokruszone drożdże, jajko, olej, sól i cukier. Do połowy szklanki zimnego mleka dolewamy pół szklanki gorącej wody, tak, że wychodzi szklanka letniego mleka. Dolewamy ją do ciasta i mieszamy najpierw łyżką, a potem wyrabiamy ręcznie. Ciasto zaczyna się bardzo kleić, posypujemy co jakiś czas ręce mąką i dalej wygniatamy, aż ciasto nie będzie takie lepkie. Staramy się nie dosypywać za dużo mąki, ponieważ im więcej jej dosypiemy, tym twardszy wyjdzie spód pizzy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Pomidorowy sos do pizzy

Na oliwie szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone pomidory z kartonika lub puszki, koncentrat pomidorowy, cukier, oregano,  liść laurowy i drobno posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut aż zgęstnieje (można przykryć), mieszając dosyć często.

Ciasto rozwałkowujemy na blacie, przekładamy do płaskiej blachy z piekarnika, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem. Smarujemy spód sosem do pizzy, wykładamy równomiernie składniki zaczynając od plasterków salami, następnie uprzednio umyte i posiekane pieczarki, plasterki pomidora (bez skórki) i plasterki oliwek.  Posypujemy świeżą bazylią, solą i pieprzem. Na koniec posypujemy startym, żółtym serem.

Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 min.

pizzasalami

Oczywiście składniki możemy dowolnie konfigurować  :)

pizza_salami

Smacznego!

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




6 komentarzy

Jak to widzę ja 31 lipca 2013 - 18:28

Wygląda pysznie, właśnie dawno nie jadłem pizzy. Chyba muszę się któregoś razu wprosić, bo po dobroci coś nie idzie ;)

Odpowiedz
Dorota 31 lipca 2013 - 18:34

Pizza własnej roboty szybko znika, niestety. Ale następnym razem zostawiam kawałek dla Ciebie :)

Odpowiedz
Kasia D. 31 lipca 2013 - 22:08

podobna do Mojej…
no tyle, że Moja okrągła :)

http://islandofflove.blogspot.com/

Odpowiedz
KOLORowanka 2 sierpnia 2013 - 11:08

wygląda smakowicie.. poza mięskiem ;P
zamiast tego może mozzarella serek i więcej cebuli :D kocham cebulę :D

ale pizza wygląda smakowicie :D

Odpowiedz
Dorota 2 sierpnia 2013 - 11:28

Cebula jest w sosie pomidorowym, więc już jej nie dodawałam, ale składniki można miksować dowolnie.

Odpowiedz
lolek 3 stycznia 2014 - 11:37

pyszne

Odpowiedz

Zostaw komentarz