Jakiś czas temu pojawił się na blogu przepis na pizzę z pieczarkami, którą bardzo często robię. Ostatnio jednak zachciało mi się innej wersji. Pizza z salami chodziła za mną od dawna. W tym przepisie oprócz dodatków zmodyfikowałam sos, jest ciut bardziej pracochłonny od poprzedniego, ale wychodzi pyszny. Przepis na sos pochodzi z mojej książki kucharskiej Kuchnia Włoska.
Składniki na pomidorowy sos do pizzy:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka/kartonik pomidorów krojonych 400 g
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 liście laurowe, oregano, sól, pieprz
Składniki na ciasto do pizzy:
- 5 dag świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- ½ szklanki mleka, ½ szklanki gorącej wody
- szczypta soli
- płaska łyżeczka cukru
Składniki na nadzienie:
- salami (ok. 15 -17 plasterków na dużą blachę)
- 30 dag pieczarek
- 2 małe pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
- kilka zielonych oliwek bez pestek
- świeża bazylia, sól, pieprz
- 30 dag sera żółtego
Najpierw przygotowujemy ciasto, bo musi swoje odstać aby wyrosło.
Ciasto do pizzy
3 szklanki mąki pszennej przesiewamy przez sito, dodajemy pokruszone drożdże, jajko, olej, sól i cukier. Do połowy szklanki zimnego mleka dolewamy pół szklanki gorącej wody, tak, że wychodzi szklanka letniego mleka. Dolewamy ją do ciasta i mieszamy najpierw łyżką, a potem wyrabiamy ręcznie. Ciasto zaczyna się bardzo kleić, posypujemy co jakiś czas ręce mąką i dalej wygniatamy, aż ciasto nie będzie takie lepkie. Staramy się nie dosypywać za dużo mąki, ponieważ im więcej jej dosypiemy, tym twardszy wyjdzie spód pizzy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Pomidorowy sos do pizzy
Na oliwie szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone pomidory z kartonika lub puszki, koncentrat pomidorowy, cukier, oregano, liść laurowy i drobno posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut aż zgęstnieje (można przykryć), mieszając dosyć często.
Ciasto rozwałkowujemy na blacie, przekładamy do płaskiej blachy z piekarnika, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem. Smarujemy spód sosem do pizzy, wykładamy równomiernie składniki zaczynając od plasterków salami, następnie uprzednio umyte i posiekane pieczarki, plasterki pomidora (bez skórki) i plasterki oliwek. Posypujemy świeżą bazylią, solą i pieprzem. Na koniec posypujemy startym, żółtym serem.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 min.
Oczywiście składniki możemy dowolnie konfigurować :)
Smacznego!
6 komentarzy
Wygląda pysznie, właśnie dawno nie jadłem pizzy. Chyba muszę się któregoś razu wprosić, bo po dobroci coś nie idzie ;)
Pizza własnej roboty szybko znika, niestety. Ale następnym razem zostawiam kawałek dla Ciebie :)
podobna do Mojej…
no tyle, że Moja okrągła :)
http://islandofflove.blogspot.com/
wygląda smakowicie.. poza mięskiem ;P
zamiast tego może mozzarella serek i więcej cebuli :D kocham cebulę :D
ale pizza wygląda smakowicie :D
Cebula jest w sosie pomidorowym, więc już jej nie dodawałam, ale składniki można miksować dowolnie.
pyszne