fbpx

Zapiekanka z warzywami – moje koło ratunkowe

by Dorota Zalepa
20 komentarzy

W moim repertuarze kulinarnym występuje danie, które jest moim kołem ratunkowym, gdy nie mam pomysłu lub czasu na przygotowanie obiadu. Dobrze mieć w zanadrzu coś szybkiego, prostego, ze składników dostępnych w każdym sklepie, nawet tym osiedlowym.

Zapiekanka z warzywami polana sosem beszamelowym jest właśnie takim daniem. Pewnie część z Was pomyśli, że skoro takie szybkie i proste, to pewnie w smaku jest do niczego. Otóż N-I-E! Zapiekanka z warzywami jest daniem uwielbianym przez wszystkich członków mojej rodziny, nawet tych mięsożernych! Zróbcie ją raz, a obiecuję Wam, że będziecie często do niej wracać :) Jadłam ją wczoraj, a już mam ochotę na kolejną porcję.

zapiekankazwarzywami4

Składniki na zapiekankę

  • 2 opakowania mrożonych warzyw (używam mieszanek Hortexu: Warzywa na patelnię lub Warzywa na patelnię z ziołami. Zawierają m.in. brokuły, marchewkę, fasolkę szparagową, kukurydzę, paprykę, cebulę i zapiekane ziemniaki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie makaronu farfalle (kokardki)
  • 25-30 dag sera żółtego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, natka pietruszki, słodka i ostra papryka

Składniki na sos beszamelowy

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Ser żółty (np. gouda) trzemy na tarce o grubych okach.

2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

3. W międzyczasie do wysokiej patelni wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy 2 drobno posiekane ząbki czosnku i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy warzywa i smażymy aż będą miękkie (10-15 min.) Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i papryką.

4. Sos beszamelowy przygotowujemy w trakcie gotowania makaronu i podsmażania warzyw. Wiem, trzeba mieć ze cztery ręce, ale można dojść do wprawy. W rondelku rozpuszczamy 4 łyżki masła, dosypujemy 4 łyżki mąki i mieszamy rózgą aż składniki dobrze się połączą. Następnie stopniowo dolewamy mleko. Ja dzielę je na dwie porcje, najpierw wlewam jedną szklankę, mieszam, chwilę gotuję, potem dodaję drugą. Sos beszamelowy trzeba prawie cały czas mieszać, by nie zrobiły się grudki. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Sos beszamelowy powinien być ostatnim składnikiem, który przygotowujemy, ponieważ szybko zastyga.

5. Wysokie żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy składniki warstwami. Makaron, warzywa, ser, sos beszamelowy i druga seria – makaron, warzywa, ser i sos beszamelowy.

6. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok.20 min.

Koniecznie wypróbujcie!

zapiekanka_z_warzywami

Nie dałam zdjęcia zapiekanki w naczyniu żaroodpornym, bo niestety jest ono strasznie niefotogeniczne. Ale gdyby ktoś koniecznie chciał zobaczyć jak wygląda zapiekanka po upieczeniu, to niech klika tutaj.

 

 

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, także te mięsne, często robię zapiekankę z tego przepisu. Jest równie szybka i łatwa w przygotowaniu. Niebo w gębie, mówię Wam! A Wy lubicie zapiekanki? Jeśli tak, to koniecznie podzielcie się przepisami :)

 

bloglovin

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy