fbpx

Zapiekanka z pieczarkami – przepis

by Dorota Zalepa
7 komentarzy
zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka z pieczarkami to danie, które pamiętam z dzieciństwa. Do tej pory bardzo ją lubię. Te kupowane w budkach z hot-dogami lub barach szybkiej obsługi, przeważnie są mrożone i niestety nie smakują najlepiej. Zrobiona samodzielnie jest pyszna!

Składniki:

  • 2 bagietki
  • 50 dag pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag sera żółtego
  • sól, pieprz, ostra papryka (lub chili), bazylia, oregano

zapiekanka z pieczarkami

Sposób przygotowania

Pieczarki myjemy gąbeczką, czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie lub oleju aż się cebula zeszkli (najpierw czosnek, potem dodajemy cebulę), następnie wrzucamy poszatkowane pieczarki i smażymy aż woda z nich odparuje. 10 min przed końcem dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i przyprawiamy całość solą, pieprzem, ostrą papryką (ja często dodaję chili) oraz bazylią i oregano (mogą też być np. zioła prowansalskie). Taki sam farsz robię do pizzy z pieczarkami.

Bagietkę przekrawamy wzdłuż, smarujemy odrobiną masła, nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia się sera (ok. 10 min). Ja użyłam sera żółtego typu Gouda.

Podajemy z ketchupem.

Smacznego!

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




7 komentarzy

Jak to widzę ja 17 marca 2013 - 17:25

Wygląda pysznie i przygotowuje się chyba szybko co?

Odpowiedz
Dorota 17 marca 2013 - 18:32

Parę czynności trzeba wykonać, ale robi się ją sprawnie i szybko. Pozostały farsz można wstawić do lodówki na później i zrobić sobie taką zapiekankę na drugi dzień.

Odpowiedz
Małgosia 18 marca 2013 - 09:57

zrobiłam się głodna;)

Odpowiedz
Ania 18 marca 2013 - 12:05

Też czasem robimy takie szybkie przekąski:)

Odpowiedz
Dorota 18 marca 2013 - 14:54

Ja bardzo lubię takie jedzenie. Wiadomo, to nie obiad, ale jak mamy tylko zupę, to coś takiego szybko można przekąsić. Idealnie nadaje się na imprezki domowe. Ostatnio też robiłam bagietki z pomidorami, mozzarellą i oliwkami. Całkiem smaczne wyszły.

Odpowiedz
Magdalena 18 marca 2013 - 15:17

Oooo, dzięki za pomysł! Mam do zużycia pieczarki i bagietkę czosnkową, troszkę zmienię Twój przepis, ale idea ta sama. Wyjdzie pyszna przekąska na wieczór (w sam raz do resztki winka z weekendu hihi).

Odpowiedz
Marek 9 czerwca 2014 - 00:03

Podsmazamy czosnek a potem dodajemy cebule a na koniec pieczarki?Przeciez jesli tak zrobie to czosnek spali sie i bedzie gorzki, a pieczarki puszcza wode do przypalonego czosnku i cebuli.Ja bym to wszystko zrobil odwrotnie. Na maselku podsmazyc pieczarki, potem zeszklilbym cebule i na koniec czosnek.

Odpowiedz

Zostaw komentarz