Zapiekanka z pieczarkami – przepis

by Dorota Zalepa
7 komentarzy
zapiekanka z pieczarkami

Zapiekanka z pieczarkami to danie, które pamiętam z dzieciństwa. Do tej pory bardzo ją lubię. Te kupowane w budkach z hot-dogami lub barach szybkiej obsługi, przeważnie są mrożone i niestety nie smakują najlepiej. Zrobiona samodzielnie jest pyszna!

Składniki:

  • 2 bagietki
  • 50 dag pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag sera żółtego
  • sól, pieprz, ostra papryka (lub chili), bazylia, oregano

zapiekanka z pieczarkami

Sposób przygotowania

Pieczarki myjemy gąbeczką, czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie lub oleju aż się cebula zeszkli (najpierw czosnek, potem dodajemy cebulę), następnie wrzucamy poszatkowane pieczarki i smażymy aż woda z nich odparuje. 10 min przed końcem dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i przyprawiamy całość solą, pieprzem, ostrą papryką (ja często dodaję chili) oraz bazylią i oregano (mogą też być np. zioła prowansalskie). Taki sam farsz robię do pizzy z pieczarkami.

Bagietkę przekrawamy wzdłuż, smarujemy odrobiną masła, nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia się sera (ok. 10 min). Ja użyłam sera żółtego typu Gouda.

Podajemy z ketchupem.

Smacznego!

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy