fbpx

5 przepisów na truskawki

by Dorota Zalepa
42 komentarze

Lubię proste i szybkie dania, zwracam uwagę by składniki, które dodaję, były jak najmniej przetworzone. Nie jestem maniaczką zdrowego odżywiania, to znaczy, że pozwalam sobie na naleśniki z Nutellą raz na tydzień, bądź dwa. Robię jednak świadome zakupy spożywcze i nie wrzucam do koszyka produktów, których skład przysłania całe opakowanie (poza wspomnianą Nutellą, dla niej czasem robię wyjątek). Stawiam na produkty z dobrym składem. Do ciasta nie dodaję cukru wanilinowego, ale własnej roboty, cukier waniliowy z ziarenkami wanilii. Banalnie prosty w przygotowaniu, także polecam Wam zrobić go samodzielnie.

 

Lubię nieskomplikowane i szybie w przygotowaniu potrawy. Nie mam ochoty spędzać całych dni w kuchni, staram się jednak urozmaicać nasze posiłki, wprowadzając do domowego menu dania kuchni włoskiej, czy przygotowując smaczne desery. Korzystam przy tym z dobrodziejstw natury i wybieram sezonowe warzywa i owoce. Obecnie królują truskawki, które goszczą w moim domu niemal codziennie. Smak pierwszych truskawek, po długiej przerwie, zaliczam do moich małych przyjemności, które czynią moje życie wspaniałym.

 

Uwielbiam zapach pieczonego ciasta i nigdy nie mogę doczekać się pierwszego, jeszcze ciepłego kawałka. Nie wspomnę już o oblizywaniu łyżki po surowym cieście. Pewnie też tak robiliście w dzieciństwie. Z ciasta z truskawkami, które zrobiłam przedwczoraj, zostało jedynie wspomnienie. Zdążyłam jednak zrobić zdjęcie, więc szybciutko podaję Wam niebywale prosty i szybki przepis.

Przepis na ciasto z truskawkami

 

ciasto-truskawkowe2

 

Składniki

 

  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • truskawki

Sposób przygotowania

 

W pierwszej kolejności rozpuszczam masło w rondelku, tak by zdążyło przestygnąć. Do miksera wrzucam oddzielone od żółtek białka i ubijam na sztywną pianę. Dodaję ¾ szklanki cukru i cukru waniliowego, następnie stopniowo dokładam żółtka. Dolewam rozpuszczone i ostudzone (może być letnie) masło, a po zmiksowaniu dokładnie wszystkiego dosypuję 2 szklanki mąki (najlepiej wcześniej przesianej przez sito) wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszam na wolnych obrotach. Podana ilość ciasta idealnie pasuje do tortownicy, której spód wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem. Ciasto wylewam do formy i wyrównuję łyżką. Na wierzch układam połówki truskawek, które uprzednio oprószyłam mąką. Wkładam do piekarnika na 180 stopni i piekę ok. 50 -55 minut. Warto sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest już dobrze upieczone.

 ciasto_truskawkowe

ciasto-truskawkowe3

Żeby było Wam łatwiej, postanowiłam zebrać wszystkie przepisy na truskawki w jednym poście. Wystarczy kliknąć w zdjęcie, lub link w tytule, który przeniesie Was do przepisu.

 

Tarta z truskawkami i serkiem mascarpone

 

tarta7

Przepis na tartę owocową, której głównymi składnikami mogą być truskawki, ale nie tylko. Możemy wykorzystać równie dobrze inne owoce – maliny, borówki, jagody, kiwi… → Czytaj dalej

 

Deser z truskawkami, serkiem mascarpone i herbatnikami

 

truskawki_mascarpone2

Pyszny deser, którego składnikami są herbatniki, serek mascarpone zmieszany z bitą śmietaną i oczywiście truskawki. Bardzo efektownie wygląda podany w szklanych pucharkach i z pewnością zrobi furorę na niejednym domowym przyjęciu… → Czytaj dalej

 

Przetwory z truskawek – kompot, dżem i mrożone truskawki

dzemtruskawkowySezon truskawkowy trwa zdecydowanie za krótko, ale może dzięki temu tak bardzo lubimy truskawki. Gdyby były dostępne na co dzień, tak jak jabłka, szybko by nam spowszedniałyby. Przepis na dżem truskawkowy, kompot i mrożone truskawki… → Czytaj dalej

 

Koktajl truskawkowy

 

koktajl_truskawkowy
W tym poście znajdziecie nie tylko przepis na koktajl truskawkowy, ale także przepisy na inne szybkie i smaczne przekąski… → Czytaj dalej

 

 

Jednym z moich ulubionych truskawkowych dań jest makaron z truskawkami i śmietaną. To chyba pierwsze danie, które przygotowałam, jak tylko pojawiły się truskawki. Uwielbiam także różnego rodzaju desery z truskawkami, ale nawet truskawki jedzone bez żadnych dodatków są pyszne. Mrożone mogą posłużyć jako kostki lodu do drinków, a jeśli chcemy przygotować smakową wodę mineralną, dorzućmy do niej także listki mięty i kilka plasterków cytryny. Jakie są Wasze ulubione przepisy na truskawki? Lubicie jeść je same, bez dodatków, czy wolicie przygotowywać z nich jakieś desery? Dajcie koniecznie znać!

 

Zapisz się do Kameralnego Newslettera i zyskaj dostęp do unikatowych treści i poradników. :)

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy

Close