fbpx

Food book 2 – mój dzienny, zdrowy jadłospis plus home tour po kuchni mojej mamy

by Dorota Zalepa
11 komentarzy

Wiosna to dla mnie najbardziej pracowity czas w roku. Bynajmniej nie za sprawą projektów zawodowych, choć tych nie brakuje, ale ze względu na tworzenie różnych ciekawych planów i postanowień. Ta pora roku motywuje do działania. Do tego, by żyć bardziej uważnie i dbać o swój rozwój. Fizyczny i intelektualny. Szukam możliwości podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych i rozwijania pasji, więcej czytam. Wiosną zaczynam też bardziej dbać o swoje ciało. Zwracam uwagę na to, co jem. Wprowadzam większą liczbę owoców i warzyw, które teraz są bardziej dostępne. Trenuję.

 

Na moim Insta Stories dzielę się przepisami na śniadania, zdrowe przekąski, koktajle, a ponieważ wzbudzają duże zainteresowanie postanowiłam przygotować dla Was mój przykładowy, dzienny, zdrowy jadłospis. Mam nadzieję, że te proste, szybkie i smaczne przepisy zmotywują Was do tego, by sięgać po zdrowe produkty.

food book

 

Food book 2 – mój dzienny, zdrowy jadłospis

 

Śniadanie to dla mnie najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Musi być sycące, smaczne i przede wszystkim zdrowe. Później z regularnymi posiłkami może być różnie. Młode mamy wiedzą, że czasami uda się chwycić coś w locie. Dlatego zaczynam dzień od dania, które doda mi energii i nasyci na kilka godzin.

 

Śniadanie – frittata

 

Frittatę możemy zrobić na różne sposoby, generalnie dodaję do niej to, co akurat mam w lodówce. Nie zapominam o warzywach i przemycam je gdzie się da.

Składniki na firttatę dla 3-4 osób:

  • 5 jajek
  • pół pora
  • czerwona papryka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pół kulki mozzarelli
  • sól, pieprz, natka pietruszki

Pora kroimy w plastry, paprykę w drobną kostkę. Następnie podsmażamy je na patelni. Jajka energicznie mieszamy w oddzielnym naczyniu i przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię i smażymy przez około 2 minuty, aż spód lekko się zetnie. Następnie układamy plastry pomidorków koktajlowych i kawałki mozzarelli, posypujemy poszatkowaną natką pietruszki. Smażymy jeszcze przez około minutę.

Rączkę patelni owijamy papierem do pieczenia i wkładamy frittatę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (tylko góra) na około 2 minuty. Obserwuję przez szybkę, by frittata się nie przypaliła.

food book

food book

food book

Do przygotowania frittaty użyłam patelni marki Valdinox Aurum. Jest solidnie wykonana, z dużą i wygodną rączką oraz przykrywką, co jest dla mnie szczególnie ważne, bo wiele potraw przygotowuje się pod przykryciem (np. moja ulubiona szakszuka). Wierzchnia warstwa patelni pokryta jest powłoką typu non-stick, dzięki czemu nic do niej nie przywiera i łatwo się czyści. Patelnia ma średnicę 28 cm.

 

Drugie śniadanie – domowa granola z owocami

 

Drugie śniadanie jest szybkie, bo zazwyczaj nie mam aż tak dużo czasu, by coś przyrządzić. Zależy mi jednak by było zdrowe. Idealnie sprawdza się domowa granola, którą wraz z owocami dodaję do jogurtu naturalnego i polewam syropem klonowym. Smaczne i sycące danie gotowe w 30 sekund.

Składniki na domową granolę:

  • 1 ½ szklanki płatków owsianych górskich
  • garść dowolnej mieszanki orzechów
  • garść pestek słonecznika
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Orzechy siekamy. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Miód i olej rozpuszczamy na małym ogniu. Wlewamy do miski i mieszamy z suchymi składnikami. Mieszankę rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15-18 minut na 180 stopni, co jakiś czas mieszamy. Do upieczonej granoli możemy dodać dowolne suszone owoce. Granolę przechowuję w szklanym pojemniku.

food book

 

Obiad – hiszpańska zupa

 

Przepis pochodzi z książki kucharskiej Nowa Jadłonomia Marty Dymek. Zupa jest bardzo sycąca i energetyczna. Zawsze przygotowuję ją z podwójnej ilości składników, by wystarczyło na dwa dni.

Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 litr bulionu
  • sól, pieprz wędzona papryka, chili, szczypta szafranu

 

W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy czerwoną paprykę i seler naciowy pokrojone w kostkę. Smażymy przez około 5 minut. Przyprawiamy wędzoną papryką, chili i szczyptą szafranu (można pominąć). Dodajemy odsączoną ciecierzycę, chwilę smażymy i wlewamy pomidory z puszki i bulion. Ja przygotowuję bulion warzywno-drobiowy w oddzielnym garnku. Następnie łączę wszystkie składniki. Przyprawiamy solą, pieprzem. Gotujemy pod przykryciem jeszcze 10 minut.

food book

food book

food book

food book

food book

 

Zdrowa przekąska – zielony koktajl owocowo-warzywny

 

Koktajle owocowo-warzywne to u mnie codzienność. Nie tylko w sezonie na owoce, ale także zimą. Uwielbiam zielone koktajle. Bazą takiego koktajlu jest banan i sok pomarańczowy, do tego dodaję natkę pietruszki, szpinak lub jarmuż, łyżkę miodu i dwie łyżeczki siemienia lnianego. Miksuję wszystkie składniki blenderem. Szybka i zdrowa przekąska gotowa!

 

Kolacja – pasta z awokado plus pieczywo razowe

 

Ta pasta jest bardzo prosta w przygotowaniu i jednocześnie bardzo smaczna. Wartości odżywcze awokado są nie do przecenienia. Owoc ten zawiera mnóstwo witamin, w tym witaminę A, witaminy z grupy B, C i witaminę młodości E, a także minerały i zdrowe kwasy tłuszczowe. Awokado jest uważane za jedno z najzdrowszych owoców na świecie. U mnie w kuchni nie może go zabraknąć. Gdy nie mam czasu na przygotowanie pasty, po prostu kroję kilka plastrów awokado i kładę na kromkę razowego pieczywa posypuję solą i pieprzem. Dziś jednak mam dla Was przepis na szybką i smaczną pastę z awokado.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 jajka
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, świeża kolendra
  • 1 łyżeczka oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka majonezu

Awokado i jajka kroimy w drobną kostkę, dodajemy małą łyżeczkę cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i poszatkowaną świeżą kolendrą. Dodajemy 1 łyżeczkę oliwy i 1 łyżeczkę majonezu. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.

food book

food book

 

Garnki i patelnia Valdinox Aurum

 

Do przygotowania dań użyłam garnków i patelni polskiej marki Valdinox Aurum. Naczynia charakteryzują się solidnym wykonaniem i niebanalnym designem. Polecam je w szczególności osobom, które poza jakością naczyń, cenią także ich wygląd. Garnki i patelnie pokryte są powłoką non-stick, imitującą kamień, która zapobiega przywieraniu potraw i łatwo się czyści. Mogą być używane na wszystkich rodzajach kuchenek – gazowej, elektrycznej i indukcyjnej. Są wykonane technologią odkuwania (forged), dzięki której są trwałe i będą nam długo służyły. Prezentują się elegancko i szlachetnie. Będą ozdobą każdej kuchni. Idealnie wkomponowały się w kolorystykę i styl kuchni mojej mamy. Naczynia kuchenne Valdinox Aurum możemy kupić m.in. w sklepie internetowym pieknowdomu.pl.

 

food book

food book

food book

food book

Poza zdrowymi posiłkami staram się pić jak najwięcej wody. By wyrobić sobie nawyk, piję szklankę wody do każdego kubka kawy. Biorę także małą butelkę wody na spacery z synkiem. Nadal jednak tej wody jest zbyt mało w mojej codziennej diecie, więc jeśli znacie jakiś skuteczny sposób, by pić jej więcej, dajcie koniecznie znać. Od razu uprzedzę, że miałam zainstalowaną aplikację i niestety nie pomogła.

 

Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu. Jestem ciekawa jak wygląda Wasz codzienny jadłospis. Dla mnie idea slow food jest niezwykle ważna. Staram się celebrować posiłki, przygotowuję je z dbałością, staram się by były zdrowe, jednak nie zawsze znajdę czas, by zjeść 5 posiłków w ciągu dnia. A jak to jest u Was. Planujecie jadłospis na każdy dzień? Znajdujecie czas na regularne posiłki?

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy

Close