fbpx

Moja pierwsza książka kucharska

by Dorota Zalepa
6 komentarzy
kuchnia wloska

Nasze życie coraz bardziej przenosi się do internetu. Praca, przyjaźnie, rozrywka, zakupy, studia, wszystko to znajdziemy w sieci, nie wychodząc z domu, w kapciach i w dresie. To jest wygodne, szybkie, wymaga mniej wysiłku, ale czy to na pewno dobre? E-przyjaźnie, e-booki, e-zdjęcia, e-praca, e-studia, nie zastąpią życia w realnej rzeczywistości. Choć sama regularnie korzystam z internetu, to co mogę, wolę mieć w wersji namacalnej.

Wolę wywołać zdjęcia i włożyć do albumu, nie boję się, że znikną podczas awarii twardego dysku. Wolę czytać papierowe książki, zagiąć czasem stronę, lub zaznaczyć markerem interesujący i warty zapamiętania fragment. E-booki mnie męczą. Dlatego zdecydowałam się, że kupię moją pierwszą książkę kucharską w wersji papierowej. Wiadomo, że każdy przepis znajdę w internecie i często z niego korzystam, ale chciałam żeby na mojej półce z książkami była dobra książka kucharska, z grubą okładką, ze zdjęciami, przystępnie napisana, tak bym w każdej chwili mogła do niej zajrzeć.

Kupiłam! Zdziwiłam się, że jest taki duży wybór. Zdecydowałam się na kuchnię włoską, ponieważ te smaki najbardziej do mnie przemawiają.

„Kuchnia włoska, klasyczne i nowoczesne dania” jest zbiorem oryginalnych, włoskich przepisów. Bardzo przejrzysta, przepisy zestawione są w grupach tematycznych, piękne ilustracje, dodatkowo podano wartości odżywcze i zawartość kaloryczną potraw. Na początku znajdziemy bardzo przydatny słowniczek składników używanych we włoskich przepisach, który wyjaśnia czym jest gorgonzola, gnocchi, rukola czy pancetta. Słyszałam o serze ricotta, ale nie miałam pojęcia czym dokładnie jest.

włoskie przepisy

Na blogu jedną z kategorii jest kuchnia, do tej pory przepisy były mojego autorstwa lub zaczerpnięte z rodzinnych źródeł. Będę chciała także wypróbować przepisy z tej książki i dzielić się z Wami moimi moimi kulinarnymi zmaganiami. Mam nadzieję, że znajdziecie tutaj także inspirację dla siebie.

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




6 komentarzy

Jak to widzę ja 6 marca 2013 - 19:48

No, no, to teraz czekamy na pyszne przepisy! Fajnie, że się zdecydowałaś na kupno takiej książki. Powinna się przydać, a już na pewno będą zadowoleni wszyscy domownicy :)

Odpowiedz
Magdalena 6 marca 2013 - 22:24

Moją najlepszą książką kucharską jest moja mama! Ale fajnie jest mieć dobrą książkę z wykonalnymi, prostymi przepisami, do których nie trzeba używać np. trufli i która zachęci do wypróbowania nowych potraw. Chętnie będę śledzić Twoje poczynania w kuchni z nową książką, a może już niedługo uda mi się czegoś u Ciebie skosztować. ;)

Odpowiedz
Dorota 7 marca 2013 - 08:19

Przepisy rodzinne są niezastąpione. Ja szukam nowych smaków i mam nadzieję, że ta książka mi pomoże.

Odpowiedz
Kamila 7 marca 2013 - 12:42

Moją najlepszą ,,książką kucharską,, są inni ludzie (mama też na pierwszym miejscu) i ich sprawdzone przepisy- własnie taką metodą nauczyłam się robić ciasta i inne potrawy! A fakt faktem że jeszcze do niedawna umiałam ugotować tylko kisiel:). Szczerze mówiąc to nie umiem korzystać z książki kucharskiej (mam Kuchnię Polską). Tobie życzę powodzenia. Chętnie skopiuję jakiś twój sprawdzony przepis:)

Odpowiedz
Dorota 7 marca 2013 - 13:19

Ja mam potrzebę eksperymentowania, może to przez wiosnę :) No i ta książka mało ma wspólnego ze starymi książkami kucharskimi, napisanymi drobnym druczkiem, bez ilustracji. Ale zobaczymy jak się sprawdzi. Na półce ładnie się prezentuje :)

Odpowiedz
POISON 7 marca 2013 - 15:58

No to czekamy teraz na włoskie smakołyki w Twoim wydaniu :)

Odpowiedz

Zostaw komentarz