fbpx

Omlet na słodko – przepis

by Dorota Zalepa
35 komentarzy
przepis na omlet

Puszysty omlet na słodko towarzyszy mi od dzieciństwa. Przygotowywała mi go moja mama, teraz ja według jej przepisu, przygotowuję go mojemu synkowi, który go uwielbia. A jeszcze jak posmaruję nutellą, mógłby nie żywić się niczym innym. No ale wiadomo, co za dużo to niezdrowo!

Omlet robi się bardzo szybko.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki mleka

 przepis na omlet

Sposób przygotowania:

Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno (koniecznie!). Do żółtek dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz odrobinę mleka. Mieszamy, by uzyskać jednolitą dość gęstą masę. Ciasto musi być gęstsze niż naleśnikowe. Do ubitej piany dolewamy naszą masę i bardzo powoli i delikatnie mieszamy łyżką, tak by utrzymać puszystość ciasta. Smażymy na odrobinie oleju, ostrożnie przekładamy na drugą stronę, ja używam do tego drewnianej łopatki.

Omlet na słodko świetnie smakuje z dżemem, nutellą, miodem, cukrem pudrem. Można też dodać owoce (np. truskawki, maliny, banany) i bitą śmietanę. Rewelacyjny poprawiacz nastroju :)

Smacznego!

A może macie ochotę na placki z jabłkami?   >>>KLIK<<<

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




35 komentarzy

Ewa 26 lutego 2013 - 18:23

Ciocia Wandzia smaży na masełku :) Omlet w wykonaniu babci i cioci Magdaleny (którą pozdrawiamy!) Malwina też chętnie zjada, oczywiście musi być babciny dżem truskawkowy!

Odpowiedz
Dorota 26 lutego 2013 - 18:32

Nie ma jak dżem własnej roboty. Ja niestety użyłam sklepowego. Coś czuję, że w tym sezonie oprócz ogórków kiszonych dojdą też dżemy i konfitury :)

Odpowiedz
Magdalena 26 lutego 2013 - 22:42

Tak, masełko do smażenia to podstawa! Co do reszty przepisu robimy tak samo, nie ma to jak rodzinna tradycja :)). Dziękuję za pozdrowienia. Buziaczki xxx

Odpowiedz
B 27 lutego 2013 - 17:23

jesteś księżniczką omletów! ! :D

Odpowiedz
Anonim 26 lutego 2013 - 21:26

Pychotka!

Odpowiedz
Małgosia 26 lutego 2013 - 21:50

omlecik wygląda na zdjęciach niczego sobie:)

Odpowiedz
Dorota 27 lutego 2013 - 07:28

Zapewniam Cię, że równie dobrze smakuje :)

Odpowiedz
Jak to widzę ja 27 lutego 2013 - 10:59

Uwielbiam omlety! Ten przepis to rewelacja, często jadam właśnie na śniadania. Szybko smacznie i słodko :). Koniecznie z dżemem truskawkowym bądź malinowym!

Odpowiedz
asiathinksthings 28 lutego 2013 - 06:07

Bardzo lubię :) u mnie na śniadanie pojawia się ostatnio bardzo często w wersji z owocami i serkiem :) Pozdrawiam, Asia

Odpowiedz
Wiola 5 maja 2013 - 23:16

przepis super, omlet byl znakomity, ale zamiast mleka dodalam smietane

Odpowiedz
Dorota 6 maja 2013 - 09:56

Cieszę się, że wyszedł smaczny. Ze śmietaną nigdy nie robiłam, zawsze używam mleka.

Odpowiedz
olek 8 maja 2013 - 10:13

Najlepiej smażyć na masełku własnej roboty

Odpowiedz
Łukasz 15 1 czerwca 2013 - 19:55

Omlet pyszny ! :)

Odpowiedz
ania 5 czerwca 2013 - 18:35

A to mieszamy łyżką czy mikserem ubijamy ??

Odpowiedz
Dorota 6 czerwca 2013 - 08:37

Mikserem ubijam tylko pianę, a ciasto do omleta mieszam łyżką, jest gęste, więc z łatwością można zlikwidować wszystkie grudki. Ważne by dodać odrobinę mleka i dobrze wymieszać, potem dodać pozostałość mleka, wtedy ciasto będzie gładkie.

Odpowiedz
Karolina 30 czerwca 2013 - 17:40

Rewelacyjny omlecik!!! właśnie wypróbowałam. Niebo w gębie :)

Odpowiedz
Dorota 1 lipca 2013 - 14:31

Cieszę się, że się udał i smakował :)

Odpowiedz
Paulina 17 lipca 2013 - 13:55

Cudo *.* Zjadłam dzisiaj na śniadanie w wersji z dżemem własnej roboty i REWELACJA. Guru omletów ^^

Odpowiedz
Monika 5 sierpnia 2013 - 19:58

pyyysznyy! właśnie zjadłam na kolację, z nutellą i bananami :) rewelacja!

Odpowiedz
Dorota 6 sierpnia 2013 - 10:29

Cieszę się, że przepis się przydał :)

Odpowiedz
anonim 14 sierpnia 2013 - 09:48

ile trzeba mleka..???

Odpowiedz
Dorota 14 sierpnia 2013 - 09:59

Dodaję ok 1/4 szklanki, jeśli jest za gęste dolewam odrobinę, tak by masa była jednolita, ale dość gęsta.

Odpowiedz
Patryk 17 sierpnia 2013 - 21:09

Wielkie dzieki za przepis mega wyszlo :) bardzo sycące ale dodanie cukru wedlug upodobań.
Najwiekszy problem z przerzuceniem na druga stronę :P

Odpowiedz
Paulina 19 września 2013 - 16:48

Omlet jest pyyszny <3 bardzo mi smakował <3 ja też robiłam z dżemem ze sklepu :D

Odpowiedz
Placki z jabłkami - przepis na weekendowe śniadanie | Kameralna 20 września 2013 - 10:52

[…] weekendy zazwyczaj robię albo naleśniki, albo omlet (przepis znajdziecie TUTAJ), albo placki z jabłkami. Nie tylko ja przepadam za takimi daniami, ale […]

Odpowiedz
Sylwia 22 września 2013 - 18:48

pyszny ten omlecik:) dziekuje za przepis . z dzemem truskawkowym mmm:)

Odpowiedz
Wiktor 29 września 2013 - 10:25

Ja zamiast cukru wanilinowego używam Walker’a

Odpowiedz
Anonim 24 października 2013 - 15:01

Ohh bd. pyszny :D

Odpowiedz
hotmax 11 listopada 2013 - 10:06

Ja dodaje 9 białek i 1 żółkto i smakuje świetnie. Proporcja taka ze względu na dietę kulturystyczną.

Odpowiedz
Meg 26 stycznia 2014 - 09:36

Przesyszny – właśnie takiego przepisu szukałam !!

Zapomniany smak dzieciństwa powrócił do życia :)

Odpowiedz
marta 21 marca 2014 - 09:33

Pychotka!
PS. Ile omletów powinno z tego wyjść? Jeden?

Odpowiedz
Ania 16 sierpnia 2014 - 21:45

Ojj pamiętam dżem roboty świętej pamięci prababci ;( Był najlepszy !!!

Odpowiedz
gość 22 sierpnia 2014 - 11:59

Czy zamiast mleka można dać wodę ?

Odpowiedz
Gosia 25 marca 2015 - 17:00

Rewelacjaaaa :)

Odpowiedz
Martyna Niegłos 21 października 2015 - 11:57

Rewelacja! Mój pierwszy omlet i wyszedł się super ! ;)

Odpowiedz

Zostaw komentarz