Puszysty omlet na słodko towarzyszy mi od dzieciństwa. Przygotowywała mi go moja mama, teraz ja według jej przepisu, przygotowuję go mojemu synkowi, który go uwielbia. A jeszcze jak posmaruję nutellą, mógłby nie żywić się niczym innym. No ale wiadomo, co za dużo to niezdrowo!
Omlet robi się bardzo szybko.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- ¼ szklanki mleka
Sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno (koniecznie!). Do żółtek dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz odrobinę mleka. Mieszamy, by uzyskać jednolitą dość gęstą masę. Ciasto musi być gęstsze niż naleśnikowe. Do ubitej piany dolewamy naszą masę i bardzo powoli i delikatnie mieszamy łyżką, tak by utrzymać puszystość ciasta. Smażymy na odrobinie oleju, ostrożnie przekładamy na drugą stronę, ja używam do tego drewnianej łopatki.
Omlet na słodko świetnie smakuje z dżemem, nutellą, miodem, cukrem pudrem. Można też dodać owoce (np. truskawki, maliny, banany) i bitą śmietanę. Rewelacyjny poprawiacz nastroju :)
Smacznego!
A może macie ochotę na placki z jabłkami? >>>KLIK<<<
35 komentarzy
Ciocia Wandzia smaży na masełku :) Omlet w wykonaniu babci i cioci Magdaleny (którą pozdrawiamy!) Malwina też chętnie zjada, oczywiście musi być babciny dżem truskawkowy!
Nie ma jak dżem własnej roboty. Ja niestety użyłam sklepowego. Coś czuję, że w tym sezonie oprócz ogórków kiszonych dojdą też dżemy i konfitury :)
Tak, masełko do smażenia to podstawa! Co do reszty przepisu robimy tak samo, nie ma to jak rodzinna tradycja :)). Dziękuję za pozdrowienia. Buziaczki xxx
jesteś księżniczką omletów! ! :D
Pychotka!
omlecik wygląda na zdjęciach niczego sobie:)
Zapewniam Cię, że równie dobrze smakuje :)
Uwielbiam omlety! Ten przepis to rewelacja, często jadam właśnie na śniadania. Szybko smacznie i słodko :). Koniecznie z dżemem truskawkowym bądź malinowym!
Bardzo lubię :) u mnie na śniadanie pojawia się ostatnio bardzo często w wersji z owocami i serkiem :) Pozdrawiam, Asia
przepis super, omlet byl znakomity, ale zamiast mleka dodalam smietane
Cieszę się, że wyszedł smaczny. Ze śmietaną nigdy nie robiłam, zawsze używam mleka.
Najlepiej smażyć na masełku własnej roboty
Omlet pyszny ! :)
A to mieszamy łyżką czy mikserem ubijamy ??
Mikserem ubijam tylko pianę, a ciasto do omleta mieszam łyżką, jest gęste, więc z łatwością można zlikwidować wszystkie grudki. Ważne by dodać odrobinę mleka i dobrze wymieszać, potem dodać pozostałość mleka, wtedy ciasto będzie gładkie.
Rewelacyjny omlecik!!! właśnie wypróbowałam. Niebo w gębie :)
Cieszę się, że się udał i smakował :)
Cudo *.* Zjadłam dzisiaj na śniadanie w wersji z dżemem własnej roboty i REWELACJA. Guru omletów ^^
pyyysznyy! właśnie zjadłam na kolację, z nutellą i bananami :) rewelacja!
Cieszę się, że przepis się przydał :)
ile trzeba mleka..???
Dodaję ok 1/4 szklanki, jeśli jest za gęste dolewam odrobinę, tak by masa była jednolita, ale dość gęsta.
Wielkie dzieki za przepis mega wyszlo :) bardzo sycące ale dodanie cukru wedlug upodobań.
Najwiekszy problem z przerzuceniem na druga stronę :P
Omlet jest pyyszny <3 bardzo mi smakował <3 ja też robiłam z dżemem ze sklepu :D
[…] weekendy zazwyczaj robię albo naleśniki, albo omlet (przepis znajdziecie TUTAJ), albo placki z jabłkami. Nie tylko ja przepadam za takimi daniami, ale […]
pyszny ten omlecik:) dziekuje za przepis . z dzemem truskawkowym mmm:)
Ja zamiast cukru wanilinowego używam Walker’a
Ohh bd. pyszny :D
Ja dodaje 9 białek i 1 żółkto i smakuje świetnie. Proporcja taka ze względu na dietę kulturystyczną.
Przesyszny – właśnie takiego przepisu szukałam !!
Zapomniany smak dzieciństwa powrócił do życia :)
Pychotka!
PS. Ile omletów powinno z tego wyjść? Jeden?
Ojj pamiętam dżem roboty świętej pamięci prababci ;( Był najlepszy !!!
Czy zamiast mleka można dać wodę ?
Rewelacjaaaa :)
Rewelacja! Mój pierwszy omlet i wyszedł się super ! ;)