Jedne z najlepszych przekąsek w ciągu dnia to świeże pełnoziarniste pieczywo z własnoręcznie przygotowaną pastą kanapkową. Uwielbiam pasty kanapkowe i bardzo często je robię, są szybką, smaczną i zdrową przekąską. Zajadają się nimi wszyscy domownicy, nawet synek nie pogardzi taką kanapką. Możemy posmarować pastą pieczywo lub wykorzystać jako dip do surowych warzyw. Najlepsze są oczywiście pasty, które możemy zrobić szybko i z prostych składników, dlatego dzisiaj mam dla Was aż pięć przepisów na mega proste pasty kanapkowe.
Proste pasty kanapkowe – 5 przepisów
1. Pasta jajeczna z awokado
Składniki:
- 2 jajka
- 1 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki szczypiorku
- 1 duży ogórek kiszony
- 2 łyżki soku z cytryny
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- pół łyżki majonezu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Jajka, awokado i kiszonego ogórka kroimy w drobną kostkę, wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy poszatkowany szczypiorek, 2 łyżki soku z cytryny, natkę pietruszki, sól, pieprz, pół łyżki dobrego majonezu i wszystko razem mieszamy.
2. Pasta sojowa z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 200 g soi
- 3 łyżki pasty tahini
- 4 suszone pomidory
- 2 ząbki czosnku
- sól, majeranek
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
Ziarna soi moczymy na całą noc, przecedzamy i gotujemy w świeżej wodzie na drugi dzień przez około 1,5 godziny. Wrzucamy soję do blendera, dodajemy suszone pomidory (można je wcześniej pokroić, by łatwiej się miksowały), 2 ząbki czosnku, pastę tahini, sól, pieprz i majeranek oraz 2 łyżki soku z cytryny. Blendujemy na gładką masę. Gdyby pasta była zbyt gęsta możemy dodawać do niej wody (z gotowania soi lub zwykłej przegotowanej).
3. Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką
Inaczej hummus paprykowy, który za sprawą pieczonej papryki nabiera zupełnie innego smaku. Przepis i sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.
4. Pasta z makreli
Moja ulubiona pasta z dzieciństwa, szybka i prosta w przygotowaniu. Robiła ją moja mama, teraz ja chętnie ją przygotowuję dla całej rodziny. Przepis i sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.
5. Klasyczna pasta jajeczna z twarogiem i szczypiorkiem
Składniki:
- kostka twarogu półtłustego
- 5 jajek
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
- szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Twaróg półtłusty rozdrabniamy widelcem, dodajemy 5 drobno pokrojonych jajek, 2 łyżki śmietany, 1 łyżkę majonezu, szczypiorek, sól i pieprz, wszystko razem mieszamy.
Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu. Absolutnie wszystkie pasty smakują wyśmienicie i są dość szybkie w przygotowaniu. Jeśli znacie inne przepisy na proste pasty kanapkowe, koniecznie je podrzućcie. Smacznego!
9 komentarzy
Z makrelą już robiłam. Resztę muszę koniecznie spróbować!
Jako, że małżonek i synek nie przepadają za takimi wynalazkami to często kupuję sobie w Lidlu małe pasty. W sam raz na śniadanko do pracy.
1 i 5 to moje typy, wypróbuję je niedługo. Zdecydowanie :)
Jeżeli chodzi o pasty to u mnie zazwyczaj baza to jajka lub twaróg + odrobina majonezu + warzywa w dowolnej ilości i konfiguracji.
Uwielbiam pastę z makreli. Ja dodaję jeszcze cebulkę a moja mama dawała trochę żółtego sera. Pychotka!
Same pyszności :) Pierwszą i ostatnią znam, pozostałe będę wypróbowywać :)
Zawsze robię pastę kanapkową z tuńczyka z cebulką (smak z dzieciństwa). Muszę wypróbować tą z suszonymi pomidorami i z papryką. Wyglądają przepysznie!
Fajny pomysł, momentalnie zgłodniałam :)
Super propozycje na pasty, mam ochotę wypróbować każdą z nich :).
Hej Doroto! Dziękujemy za przepisy. Niby takie proste, ale w prostocie tkwi siła i sedno życia, szczególnie tego slow ;)
Cudowne miejsce i przepiękne zdjęcia. Na pewno tu wrócę i to nie są puste słowa.
Pozdrawiam i powodzenia!