fbpx

Przepisy na grilla – szaszłyki z pieczarkami i warzywami

by Dorota Zalepa
10 komentarzy
przepisy na grilla

Uwielbiam grillowanie, gdzieś nad jeziorkiem, z rodzinką. Majówka nie jest aż tak słoneczna, jak zapowiadali, przestałam wierzyć prognozom. Na razie był tylko jeden ciepły i słoneczny dzień. Idealny na grilla. Nie czekałam, tylko wykorzystałam okazję i razem z rodzinką ruszyliśmy nad jezioro. A mamy w Warmińsko-Mazurskim piękne rejony, dużo lasów i całkiem sporą liczbę jezior. Trzeba korzystać! Jeden z moich majówkowych pomysłów wykorzystany.

Przepisy na grilla

Przeważnie na grilla wybieram jakąś dobrą kiełbaskę, do tego robię sałatkę grecką, zabieram ogórki kiszone, no i chlebek. Tym razem postanowiłam zrobić szaszłyki z pieczarkami i warzywami. Wyszły naprawdę świetne, idealnie pasowały do kiełbaski i zapiekanego na grillu chleba.

Przepis na szaszłyki z grilla

Składniki na 10 szaszłyków:

  • pieczarki (10 sztuk)
  • papryka czerwona
  • cukinia
  • cebula
  • pomidorki koktajlowe (10 sztuk)

Składniki na sos:

  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki soku z  cytryny (można zastąpić octem winnym)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

szaszłyki z grilla

Wszystkie składniki oprócz pomidorków przekrawamy tak, by utworzyły się dosyć spore kawałki. Pieczarki kroimy albo na połówki albo na ćwiartki, w zależności od wielkości. Składniki nadziewamy na patyczki, przekładamy cebulą. Przygotowujemy sos do polewania w trakcie grillowania. Szaszłyki nie będą wtedy zbyt suche.

Oliwę, cytrynę, 1-2 ząbeki czosnku, sól, pieprz i zioła prowansalskie mieszamy w naczyniu i przelewamy do szczelnego słoiczka.

Szaszłyki grilluję na tacce aluminiowej, polewam co jakiś czas przygotowanym sosem i obracam co parę minut. Piekę około 15 minut. Gotowe!

przpisy na grilla

szaszłyki z grilla

Oprócz grillowania, łapania promyków słońca, czytania, uczyłam się także sztuki fotografii.

niezbędniki

Na pewno wypróbuję jeszcze wiele przepisów na grilla. Te udane będę Wam prezentować na blogu. A Wy już grillowaliście w tym sezonie?

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




10 komentarzy

Małgosia 3 maja 2013 - 17:55

pogoda nie dopisuje, ale jak udało Ci się pogrillować, to nieżle:) zaraz wybieram się do fitness klubu na pilates:) taka moja majówka:)

Odpowiedz
Dorota 3 maja 2013 - 17:58

Wyrwałam jeden słoneczny dzień :) Pilates też fajna sprawa, a lato już blisko!

Odpowiedz
Małgosia 3 maja 2013 - 18:07

Oj oby bylo piękne lato…przez chwilę tak ciepło i słonecznie było!Dzisiejsza pogoda nie nastraja mnie pozytywnie, więc postanowiłam odrobiną ruchu poprawić sobie humor:.

Szaszłyki wyglądają smakowicie i proste w przygotowaniu.

Odpowiedz
www.fashionable.com.pl 3 maja 2013 - 21:59

Wychowałam się w domku z ogródkiem, jak teraz brakuje mi grilla:) Brak rekompensuje mi tylko morze…

Odpowiedz
Dorota 3 maja 2013 - 22:36

Morze też by mi rekompensowało jeziora i lasy. Uwielbiam! Na szczęście tak daleko nie mam, 2 godziny i jestem :)

Odpowiedz
Jak to widzę ja 4 maja 2013 - 11:59

My wczoraj robiliśmy grilla, ale tak ładnych szaszłyków nie mieliśmy :(. Teraz świeci słońce, niebo bezchmurne, trzeba to wykorzystać i zaraz spadamy na starówkę :)

Odpowiedz
kudels 4 maja 2013 - 15:23

uwielbiam wege szaszłyki :)) można nieźle z nimi pokombinować :) narobiłaś smaka, a na grilla dziś chyba się nie załapie :)

Odpowiedz
Molly 4 maja 2013 - 16:29

Ja bym tam dorzuciła jeszcze kurczaka a najlepiej śliwki boczku. no masz! w brzuchu mi zaczęło burczeć!

Odpowiedz
Dorota 4 maja 2013 - 20:24

Kurczak jak najbardziej, ale boczek? Nigdy! Mięso tylko chude, bez najmniejszej żyłki.

Odpowiedz
pudlo 23 kwietnia 2014 - 17:05

hmm ja tez boczus, jak najbardziej, do szaszlykow, żeby nie były takie suche plus jakiś sosik:) to jest to.. a jakich producentow boczku polecacia w ogole?

Odpowiedz

Zostaw komentarz