fbpx

Racuchy drożdżowe – najprostszy na świecie przepis

by Dorota Zalepa
11 komentarzy

Choroba przykuła mnie do laptopa do tego stopnia, że zastanawiam się, czy już nie mam odleżyn. Potem dziwię się, że nie mam czasu na to by zjeść, niezrobionego jeszcze obiadu. Zanim wydobrzeję, zdążę zredukować swoją masę o kolejne kilogramy. Shit!

Pomiędzy leżeniem i kurowaniem się zrobiłam racuchy drożdżowe. Miało być szybko i smacznie!

Przepis na racuchy drożdżowe

Racuchy robiłam na różne sposoby i bardzo często nic z tego nie wychodziło, cały czas opadały. Metodą prób i błędów stworzyłam swój sposób na udane, grube racuchy drożdżowe. Jest naprawdę prosty, więc nawet jeśli nie jesteście masterszefami, spokojnie dacie sobie z nim radę.

Składniki:

  • 5 dag drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy otwór i wrzucamy pokruszone drożdże, posypujemy je łyżką cukru i cukru waniliowego. Chwilkę czekamy, aż drożdże zaczną reagować z cukrem (1 min.) Wbijamy dwa jaja, dodajemy szczyptę soli i lekko mieszamy. W międzyczasie podgrzewamy mleko. Ma być ciepłe, nie gorące. Dolewamy do ciasta i wszystko dobrze mieszamy. Nie wlewam od razu całego mleka, tylko stopniowo dolewam i mieszam, w ten sposób łatwiej wymieszać wszystkie grudki. Ważne, by drożdże dobrze się rozpuściły. Ciasto odstawiam na 40 min w ciepłe miejsce.

Smażymy na niedużym ogniu, tak by racuchy nie były surowe w środku. Do ciasta można dodać pokrojone w plastry jabłka. Podajemy z cukrem pudrem lub konfiturą.

racuchy drożdżowe przepis

przepis na racuchy drożdżowe

Jak widzicie pominęłam robienie rozczynu z drożdży w oddzielnym naczyniu, wszystko wrzucam do jednej miski. Podobnie robię z ciastem do pizzy i zawsze świetnie wyrasta.

Uwielbiam placki i mogłabym jeść je codziennie, aż do znudzenia. A Wy, lubicie?

 

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy