→ Tarta ze szparagami, pomidorkami i świeżym tymiankiem
→ 5 przepisów na truskawki – ciasto owocowe, deser z mascarpone, przetwory z truskawek
Nareszcie doczekałam się truskawek. Tęskniłam za nimi bardzo. Za koktajlem truskawkowym, kompotem, makaronem ze śmietaną i truskawkami, który tak bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem, zupą owocową i wreszcie za tartą z truskawkami.
Składniki na kruche ciasto
- 300 gram mąki pszennej
- 150 gram masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na krem
- 1 opakowanie serka mascarpone 250 gram
- 200 g śmietanki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- plus oczywiście truskawki
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiewamy, dodajemy 3 łyżki cukru pudru i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystko ucieramy do momentu aż powstaną okruszki. Dodajemy jajko i zagniatamy rękami, formujemy kulę. Ciasto przekładamy papierem do pieczenia, spłaszczamy i chowamy do lodówki na 30 min.
- W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Jeśli za mocno się klei, możemy wałkować przez papier do pieczenia. Przekładamy do formy na tartę i odcinamy brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15-20 min, aż ciasto się zarumieni.
- Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do ubitej na sztywno śmietanki 30 %. Wykładamy na spód ciasta. Pamiętajmy by był całkowicie wystudzony.
- Na wierzchu układamy truskawki. Tartę przechowujemy w lodówce.
Tarta z truskawkami to ciasto, które w moim domu znika w oka mgnieniu. Na szczęście jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, więc mogę robić je znacznie częściej :) Smacznego!
Kliknij by poznać → 5 przepisów na truskawki
Zapraszam Cię także na mój Fan Page na Facebooku oraz Instagram, gdzie wrzucam różne anegdotki z życia i niepublikowane wcześniej zdjęcia :)
38 komentarzy
Mam tak samo z truskawkami, czekam na nie zawsze z niecierpliwością :) te pierwsze opakowania w sklepach, później sprzedawcy przy drodze, a jak już rozstawiają się dzikie stoiska na mieście to wiem, że sezon w pełni :)) I uwielbiam chyba w każdej postaci.
Postanowiłam w tym roku zamrozić jak najwięcej, by cieszyć się nimi zimą.
Też mam taki plan. Jak byłam mała to moja mama robiła mus z truskawek i zamrażała – zimą były lody truskawkowe :)
Sama nie wiem, czy bardziej podoba mi się przepis (bo faktycznie wygląda na łatwy i szybki w przygotowaniu) czy zdjęcia :) Do wypróbowania!
Co tam zdjęcia, wypróbuj przepis :) Ale dziękuję, bardzo mi miło :)
ja robię biszkopt czekoladowy, i na to identyczny krem ze śmietanki i mascarpone plus truskawki;) uwielbiam takie proste, szybkie ciasta, bo smakują najlepiej… muszę coś jutro upiec, jak znajdę chwilę wolnego między projektami na sesję;)
To taki torcik Ci wychodzi?
Powodzenia na sesji :)
Robiłam identyczną dla mamy rok temu na dzień matki. Pyyyycha, uwielbiam :)
mmm… wygląda pysznie :) ja też uwielbiam truskawki :) szkoda tylko że tak krótko trwa sezon na nie :(
Bomba kaloryczna ale co tam! Jutro będziemy działać! :)
też niedawno robiłam tartę z truskawkami i serem mascarpone, wyśmienite połączenie :) dla tego smaku warto poświęcić diete :p
No tak, żyć też trzeba. Ja akurat chętnie przyjmę ze 2 kg.
Oj ja sie chetnie skusze na kawalek Twojej tarty. Pozdrawiam Beata
Pysznie wygląda! Jutro będę tworzyć ciasto z przyjaciółką. Motyw przewodni? Oczywiście, że truskawki!
Rozwijasz się kulinarnie widzę:) Pamiętam jak kiedyś, wiele lat temu mówiłaś, że nic nie umiesz zrobić, ale jak widać dobrze sobie teraz radzisz:)
Kochana, wiele lat temu to gotowano dla mnie… na zgrupowaniach sportowych. Jak mawiają, „potrzeba matką wynalazków”. Pojawiła się rodzina, to i gotować trzeba było się nauczyć. I czasem nawet coś wyjdzie ;)
Dorota, dokładnie takie ciasto za mną chodzi! :) W przyszłym tygodniu skorzystam z Twojego przepisu. Wygląda przepysznie!
Ale mi narobiłaś ochoty na truskawki, a już najbardziej na taki makaron – babcia robiła mi go w dzieciństwie.
Wygląda wspaniale <3
Wygląda bardzo apetycznie! Pozdrawiam serdecznie
Jestem pewna, że ciasto przepyszne! Mascarpone uwielbiam! Pysznie tuczące :)
Narobiłaś smaku :) Dziś robię!
Mniam! Uwielbiam kruche ciasto, kocham truskawy. Moim zdaniem świetne połączenie tylko boję się, że zjem ją sama i pęknę w szwach. :)
Pysznie wygląda :) i pewnie jeszcze lepiej smakuje :D chyba dziś spróbuję
Uwielbiam kruche tarty, znakomity deser na leniwe popołudnia :))
Wczoraj zrobiłam tartę z tego przepisu- wyszła przepyszna :) Dzisiaj jestem w trakcie robienia drugiej, tym razem z malinami :) Pozdrawiam !
PYSZNE! Polecam bardzo! Szczególnie ta masa….;-) ja dodałam jeszcze cukru wanilinowego. EXTRA!:)
Polecam piec 25-30 minut. Upiekłam za pierwszym razem w temp. 200 stopni C, 20 minut i było w środku surowe, a grubość ciasta pół cm. Teraz piekłam ok. 26 minut i jest ok, choć lepiej by było chyba potrzymać te 30. Niemniej jednak ciasto pycha!! :)
Czy tego serca maskarpone nie będzie za mało? I jakiej średnicy masz formę? Pozdrawiam ;)
Serek jest zmieszany ze śmietaną kremówką, więc spokojnie wystarczy. Blacha ma 28 cm średnicy.
Idealnie, tak jak moja. W takim razie jutro wypróbuję przepis. Trzymaj kciuki! ;)
Właśnie skończyłam robić, czeka na sprobowanie 😉
Przepis super ale zwracajcie drodzy blogerzy uwagę na poprawną ortografię. Jeden z najczęstszych błędów popełnianych w POLSCE to gram. Nie mówimy 500 kilogram, więc nie mówimy też 500 gram. Poprawnie jest 500 gramów. Pozdrawiam :)
A czy przy pieczeniu nie trzeba ciasta czymś obciążyć? We wszystkich przepisach, podają żeby ułożyć jakąś fasolę, groch czy coś takiego. Jutro mam zamiar ja robić i nie wiem w końcu jak :p
Ja tego nie robię, według mnie jest to zupełnie niepotrzebne.
Robiłam tą tarę tyle że z mąki krupczatki, wyszła super, dałam jeszcze na owoce galaretkę.Moje pytanie jest następujące, bo pewnie trzymasz ją w lodówce skoro jest krem z mascarpone.Ale co zrobić, żeby to kruche ciasto nie było takie twarde?masz pomysł, sposób?moje było takie chrupiące, dobre.Nie kiedy jak kupuje tartę z cukierni to, to ciasto jest takie miękkie, hm,mmm
Hej. Można na truskawki i serek wylać zimna galaretkę?
Jakiej konsystencji ma być masa? Mam wrażenie, że wyszła za zadka, czy po wstawieniu di lodówki trochę się zetnie?