fbpx

Tarta z truskawkami i serkiem mascarpone

by Dorota Zalepa
38 komentarzy

Tarta ze szparagami, pomidorkami i świeżym tymiankiem

5 przepisów na truskawki – ciasto owocowe, deser z mascarpone, przetwory z truskawek

 

Nareszcie doczekałam się truskawek. Tęskniłam za nimi bardzo. Za koktajlem truskawkowym, kompotem, makaronem ze śmietaną i truskawkami, który tak bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem, zupą owocową i wreszcie za tartą z truskawkami.

Składniki na kruche ciasto

  • 300 gram mąki pszennej
  • 150 gram masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na krem

  • 1 opakowanie serka mascarpone 250 gram
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • plus oczywiście truskawki

Sposób przygotowania

tartaztruskawkami

  • Mąkę przesiewamy, dodajemy 3 łyżki cukru pudru i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystko ucieramy do momentu aż powstaną okruszki. Dodajemy jajko i zagniatamy rękami, formujemy kulę. Ciasto przekładamy papierem do pieczenia, spłaszczamy i chowamy do lodówki na 30 min.
  • W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Jeśli za mocno się klei, możemy wałkować przez papier do pieczenia. Przekładamy do formy na tartę i odcinamy brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15-20 min, aż ciasto się zarumieni.
  • Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do ubitej na sztywno śmietanki 30 %. Wykładamy na spód ciasta. Pamiętajmy by był całkowicie wystudzony.
  • Na wierzchu układamy truskawki. Tartę przechowujemy w lodówce.

 

Tarta z truskawkami to ciasto, które w moim domu znika w oka mgnieniu. Na szczęście jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, więc mogę robić je znacznie częściej :) Smacznego!

tarta_truskawkowa

tarta-truskawki

Kliknij by poznać → 5 przepisów na truskawki

 

Zapisz się na Kameralny Newsletter i zyskaj dostęp do dodatkowych materiałów i treści.

Zapraszam Cię także na mój Fan Page na Facebooku oraz Instagram, gdzie wrzucam różne anegdotki z życia i niepublikowane wcześniej zdjęcia  :)

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




38 komentarzy

pięknie jest żyć 27 maja 2014 - 19:24

Mam tak samo z truskawkami, czekam na nie zawsze z niecierpliwością :) te pierwsze opakowania w sklepach, później sprzedawcy przy drodze, a jak już rozstawiają się dzikie stoiska na mieście to wiem, że sezon w pełni :)) I uwielbiam chyba w każdej postaci.

Odpowiedz
Dorota Zalepa 27 maja 2014 - 19:42

Postanowiłam w tym roku zamrozić jak najwięcej, by cieszyć się nimi zimą.

Odpowiedz
Kasia 27 maja 2014 - 21:52

Też mam taki plan. Jak byłam mała to moja mama robiła mus z truskawek i zamrażała – zimą były lody truskawkowe :)

Odpowiedz
Anna Tabak 27 maja 2014 - 19:31

Sama nie wiem, czy bardziej podoba mi się przepis (bo faktycznie wygląda na łatwy i szybki w przygotowaniu) czy zdjęcia :) Do wypróbowania!

Odpowiedz
Dorota Zalepa 27 maja 2014 - 19:39

Co tam zdjęcia, wypróbuj przepis :) Ale dziękuję, bardzo mi miło :)

Odpowiedz
nieprofesjonalna 27 maja 2014 - 20:03

ja robię biszkopt czekoladowy, i na to identyczny krem ze śmietanki i mascarpone plus truskawki;) uwielbiam takie proste, szybkie ciasta, bo smakują najlepiej… muszę coś jutro upiec, jak znajdę chwilę wolnego między projektami na sesję;)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 27 maja 2014 - 20:46

To taki torcik Ci wychodzi?
Powodzenia na sesji :)

Odpowiedz
Agnieszka 27 maja 2014 - 20:09

Robiłam identyczną dla mamy rok temu na dzień matki. Pyyyycha, uwielbiam :)

Odpowiedz
Agnieszka 27 maja 2014 - 20:55

mmm… wygląda pysznie :) ja też uwielbiam truskawki :) szkoda tylko że tak krótko trwa sezon na nie :(

Odpowiedz
Kamila 27 maja 2014 - 22:13

Bomba kaloryczna ale co tam! Jutro będziemy działać! :)

Odpowiedz
Agnieszka, Czerwona Fasola 28 maja 2014 - 01:14

też niedawno robiłam tartę z truskawkami i serem mascarpone, wyśmienite połączenie :) dla tego smaku warto poświęcić diete :p

Odpowiedz
Dorota Zalepa 28 maja 2014 - 09:58

No tak, żyć też trzeba. Ja akurat chętnie przyjmę ze 2 kg.

Odpowiedz
Beata 28 maja 2014 - 01:36

Oj ja sie chetnie skusze na kawalek Twojej tarty. Pozdrawiam Beata

Odpowiedz
Marta 28 maja 2014 - 08:39

Pysznie wygląda! Jutro będę tworzyć ciasto z przyjaciółką. Motyw przewodni? Oczywiście, że truskawki!

Odpowiedz
Małgosia 28 maja 2014 - 13:20

Rozwijasz się kulinarnie widzę:) Pamiętam jak kiedyś, wiele lat temu mówiłaś, że nic nie umiesz zrobić, ale jak widać dobrze sobie teraz radzisz:)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 28 maja 2014 - 14:11

Kochana, wiele lat temu to gotowano dla mnie… na zgrupowaniach sportowych. Jak mawiają, „potrzeba matką wynalazków”. Pojawiła się rodzina, to i gotować trzeba było się nauczyć. I czasem nawet coś wyjdzie ;)

Odpowiedz
Karolina 28 maja 2014 - 14:18

Dorota, dokładnie takie ciasto za mną chodzi! :) W przyszłym tygodniu skorzystam z Twojego przepisu. Wygląda przepysznie!

Odpowiedz
Królowa Karo 28 maja 2014 - 15:20

Ale mi narobiłaś ochoty na truskawki, a już najbardziej na taki makaron – babcia robiła mi go w dzieciństwie.

Odpowiedz
wenus-lifestyle 28 maja 2014 - 16:43

Wygląda wspaniale <3

Odpowiedz
Kamson 28 maja 2014 - 22:41

Wygląda bardzo apetycznie! Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Żurnalistka 29 maja 2014 - 11:27

Jestem pewna, że ciasto przepyszne! Mascarpone uwielbiam! Pysznie tuczące :)

Odpowiedz
Zaciesz 29 maja 2014 - 12:48

Narobiłaś smaku :) Dziś robię!

Odpowiedz
Pattie 29 maja 2014 - 15:46

Mniam! Uwielbiam kruche ciasto, kocham truskawy. Moim zdaniem świetne połączenie tylko boję się, że zjem ją sama i pęknę w szwach. :)

Odpowiedz
AGNIESZKA 6 czerwca 2014 - 13:15

Pysznie wygląda :) i pewnie jeszcze lepiej smakuje :D chyba dziś spróbuję

Odpowiedz
Małgosia-napiecyku 25 czerwca 2014 - 18:11

Uwielbiam kruche tarty, znakomity deser na leniwe popołudnia :))

Odpowiedz
Marta 3 lipca 2014 - 16:53

Wczoraj zrobiłam tartę z tego przepisu- wyszła przepyszna :) Dzisiaj jestem w trakcie robienia drugiej, tym razem z malinami :) Pozdrawiam !

Odpowiedz
Klaudia 6 sierpnia 2014 - 21:25

PYSZNE! Polecam bardzo! Szczególnie ta masa….;-) ja dodałam jeszcze cukru wanilinowego. EXTRA!:)

Odpowiedz
Kasia 12 czerwca 2015 - 12:56

Polecam piec 25-30 minut. Upiekłam za pierwszym razem w temp. 200 stopni C, 20 minut i było w środku surowe, a grubość ciasta pół cm. Teraz piekłam ok. 26 minut i jest ok, choć lepiej by było chyba potrzymać te 30. Niemniej jednak ciasto pycha!! :)

Odpowiedz
sanderrka 15 czerwca 2015 - 14:49

Czy tego serca maskarpone nie będzie za mało? I jakiej średnicy masz formę? Pozdrawiam ;)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 15 czerwca 2015 - 15:00

Serek jest zmieszany ze śmietaną kremówką, więc spokojnie wystarczy. Blacha ma 28 cm średnicy.

Odpowiedz
sanderrka 15 czerwca 2015 - 16:20

Idealnie, tak jak moja. W takim razie jutro wypróbuję przepis. Trzymaj kciuki! ;)

Odpowiedz
Weronika 9 maja 2016 - 21:31

Właśnie skończyłam robić, czeka na sprobowanie 😉

Odpowiedz
Idalia Anna Rozalia 1 lipca 2017 - 15:48

Przepis super ale zwracajcie drodzy blogerzy uwagę na poprawną ortografię. Jeden z najczęstszych błędów popełnianych w POLSCE to gram. Nie mówimy 500 kilogram, więc nie mówimy też 500 gram. Poprawnie jest 500 gramów. Pozdrawiam :)

Odpowiedz
Justyna Kusińska 22 czerwca 2018 - 15:20

A czy przy pieczeniu nie trzeba ciasta czymś obciążyć? We wszystkich przepisach, podają żeby ułożyć jakąś fasolę, groch czy coś takiego. Jutro mam zamiar ja robić i nie wiem w końcu jak :p

Odpowiedz
Dorota Zalepa 22 czerwca 2018 - 15:54

Ja tego nie robię, według mnie jest to zupełnie niepotrzebne.

Odpowiedz
lidia 8 czerwca 2019 - 17:20

Robiłam tą tarę tyle że z mąki krupczatki, wyszła super, dałam jeszcze na owoce galaretkę.Moje pytanie jest następujące, bo pewnie trzymasz ją w lodówce skoro jest krem z mascarpone.Ale co zrobić, żeby to kruche ciasto nie było takie twarde?masz pomysł, sposób?moje było takie chrupiące, dobre.Nie kiedy jak kupuje tartę z cukierni to, to ciasto jest takie miękkie, hm,mmm

Odpowiedz
Ola 21 czerwca 2021 - 12:58

Hej. Można na truskawki i serek wylać zimna galaretkę?

Odpowiedz
Karolina 8 września 2021 - 05:21

Jakiej konsystencji ma być masa? Mam wrażenie, że wyszła za zadka, czy po wstawieniu di lodówki trochę się zetnie?

Odpowiedz

Zostaw komentarz