Dzisiaj podrzucam Wam przepis na tiramisu dla dzieci i dorosłych, bez surowych jaj, kawy i alkoholu. Uwielbiam takie nieskomplikowane przepisy, a w chwili gdy na świat przyjdzie drugie dziecko, szybkie dania będą na wagę złota. Gdy mamy ogromną ochotę na coś słodkiego, zamiast kupować gotowce pichcimy coś z synkiem sami. To jedna z rzeczy, którą bardzo lubimy robić wspólnie. Czasami są to bułeczki drożdżowe z musem jabłkowym, szybkie czekoladowe ciasto, lody bananowe lub właśnie tiramisu. W dobie upałów, fakt że nie trzeba go piec w piekarniku jest dodatkowym atutem. Ciasto wychodzi przepyszne, zupełnie nic mu nie brakuję, mam wrażenie, że jest nawet smaczniejsze od klasycznego tiramisu. A przy tym robi się je błyskawicznie.
Tiramisu dla dzieci i dorosłych
Składniki:
- 500 g mascarpone (2 opakowania)
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego plus 2 łyżeczki do kawy zbożowej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego ekologicznego
- 1,5 paczki biszkoptów podłużnych dobrej jakości
- 2 łyżeczki kawy zbożowej
- pół szklanki mleka
- kakao lub czekolada do posypania
Sposób przygotowania:
1. Kawę Inkę zalewamy połową szklanki wrzątku i połową szklanki mleka, dodajemy 2 łyżeczki cukru i odstawiamy do wystudzenia.
2. Śmietankę ubijamy w mikserze. Serek mascarpone mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy łyżką.
3. W formie (ja użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach ok. 30 cm x 20 cm) umieszczamy biszkopty nasączone kawą zbożową, następnie smarujemy kremem, posypujemy kakao lub startą mleczną/deserową czekoladą i dokładamy kolejną warstwę biszkoptów, krem. Całość posypujemy kakao (ja wybieram ekologiczne) lub tartą czekoladą.
4. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Tiramisu dla dzieci i dorosłych bardzo często przygotowuję na różnego rodzaju dziecięce przyjęcia. Wraz z innymi przekąskami stanowi podstawę imprezowego menu. Świetnie pasuje do filiżanki dobrej kawy. A gdy wiem, że mają odwiedzić mnie znajomi, szybko sięgam po przepis. Jeśli uda Wam się je przygotować, dajcie znać jak smakowało. Lubicie kremowe ciasta? A może macie swój sposób na tiramisu dla całej rodziny?
14 komentarzy
przekonałaś mnie, akurat pojutrze mam imieniny więc przepis na deser bez pieczenia jak znalazł :) fajnie, że nie dałaś się ponieść modnym teraz dietom vege i gluten free ;)
O to wszystkiego najlepszego! :* Ciasto sprawdzi się idealnie, tylko trzymaj je w lodówce. Co do diet, to podchodzę do nich z dystansem, aczkolwiek wprowadziłam dużo zmian w moim odżywianiu już od kilku lat. Niemniej nie rezygnuję z mięsa (ale ograniczam) i nabiału, staram się ograniczać białe pieczywo i zastępować mąkę pszenną, orkiszową i bardzo ograniczyłam spożycie cukru. W tym przepisie można go zastąpić jakimś innym słodzikiem, np. ksylitolem.
Muszę przyznać, że przepis jest ekspresowy wręcz :) I właśnie ten fajny skład – zapisuję do siebie i będę próbować.
Przy takich przepisach przydałaby się opcja „PDF” – wtedy można przepis wydrukować i wpiąć do swoich :)
popieram :D
Dziękuję Kasiu za sugestię z tym pdf. Pozdrawiam i daj znać jak wyszło ciasto. :)
Uwielbiam tiramisu, ale od 7 lat albo jestem w ciąży, albo karmię, albo po prostu jemy z dziećmi, więc nie pamiętam czy w ogóle kiedys robiłam z surowym żółtkiem i alkoholem ;p A w kawiarniach się boję kremowe bez pieczenia kosztować… Jutro zrobię po Twojemu, mam urodziny :) inke można rozpuścić w malutkiej ilości goracej wody i dopełnić zimną lub mlekiem-nie trzeba wtedy czekac aż wystygnie ;)
Szukałam kiedyś takiego przepisu i nie mogłam znaleźć. Muszę koniecznie spróbować :) Ten krem wygląda podobnie jak taki, który ja robię do szybkiego tortu.
Na tiramisu mam ochotę od dłuższego czasu, muszę w końcu się zmobilizować.
W wersji „tylko dla dorosłych” może być zwykła kawa fusiara? Mleko musi być krowie?
Gdyby nie fakt, że brnę przez dr Dąbrowską już bym zrobiła to ciacho
Mniam! Pyszności! :)
Szczerze to nie lubię tiramisu z %, wole wersję bez…
Dzisiaj moja przyjaciółka robiła deser z Twojego przepisu, była szczęśliwa bo jest mamą karmiącą i będzie mogła zjeść coś super :)
Obiecałam dzieciom tiramisu i jutro będziemy robić. Twój przepis spadł mi z nieba!
O kurczę, jakie to było pyszne :-) Z moich modyfikacji – zamiast cukru był erytrol i dorzuciłam trochę naturalnego aromatu migdałowego do kremu. Rewelacja, hit na imprezie, smakowało i dzieciom i dorosłym :-)
To tiramisu jest pyszne, robiłam je już kilkukrotnie. Niestety ostatnio poszło w odstawkę bo syn nie może białka mleka krowiego i laktozy. Czy można czymś zastąpić mascarpone? Z zamiana reszty bym sobie poradziła