Dziś mam dla Was obiecany przepis na tartę pomarańczową. Niezwykle aromatyczną i pyszną. To połączenie smakowe bardzo mi odpowiada, bo tarta nie jest zbyt słodka, nuta pomarańczy jest wyrazista i nadaje jej cytrusowy smak.
Klimat świąteczny czuć już w całym domu. Głównie za sprawą dekoracji, które w tym roku postanowiłam zrobić z tego co znajdę w domu i w lesie. I tak w wazonach pojawiły się gałązki choinkowe, tuż obok świec szyszki i orzechy, a w miseczce z owocami oczywiście cytrusy z powbijanymi goździkami. Do tego lampki i …. oczywiście choinka.
W tle lecą kolędy, a z piekarnika dobiega zapach ciasta. To cudowny i wyjątkowy czas i warto z niego korzystać w pełni.
Tarta pomarańczowa
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki brązowego cukru
Składniki na masę pomarańczową:
- 4 jajka
- 60 g cukru
- 200 ml śmietanki 30%
- 200 ml soku pomarańczowego
- Skórka otarta z jednej pomarańczy
- 1-2 pomarańcze do ułożenia na wierzchu
Sposób przygotowania
→ Mąkę przesiewamy, dodajemy 3 łyżki cukru i pokrojone w kostkę zimne masło. Najpierw szatkujemy masło nożem, dodajemy jajko i ugniatamy ciasto rękami aż składniki się połączą. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 min.
→ Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość ok. 0,5 cm. Jeśli za mocno się klei, możemy podsypywać mąką. Przekładamy do formy na tartę i odkrawamy brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15-20 min, aż ciasto się zarumieni.
→ Gdy spód się piecze my przygotowujemy masę jajeczną. Jajka ucieramy z cukrem przy pomocy miksera, dodajemy śmietankę, sok i skórkę z pomarańczy. Obieramy pomarańcze i kroimy na plastry.
→ Gdy tarta się upiecze, wylewamy naszą masę i na wierzchu układamy plastry pomarańczy.
→ Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut, do momentu aż masa jajeczna się zetnie, a boki tarty się zarumienią.
Schłodzoną tartę możemy podać z bitą śmietaną. W tym celu miksujemy śmietankę 30% z 2 łyżkami cukru pudru.
Gdybyście szukali innego świątecznego przepisu na ciasto, bardzo polecam Wam ciasto migdałowe z serkiem ricotta, które robiłam rok temu. Jestem ciekawa jakie ciasta przygotowujecie na święta i jak wyglądają Wasze domowe dekoracje. Robicie je sami, czy raczej kupujecie gotowce?
14 komentarzy
Wygląda jak marzenie:) Kurcze, że też przeczytałam ten post na noc:D
Sama piekę ciasta :) W tamtym roku piekłam piernik przekładany pomarańczową masą na bazie serka mascarpone. Nie mogłam się nim najeść bo uwielbiam pomarańczowy posmak. Twoja tarta również kusi:) Pozdrawiam ciepło.
Może podrzucisz tutaj przepis?
Oczywiście :) Jeśli dobrze pamiętam przepis ściągnęłam od Zosi z http://www.makecookingeasier.pl
Oto przepis na piernik (dla leniwych dobry będzie piernik kętrzyński z pudełka):
5 jajek, 150g mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 150g brązowego cukru, 30g mieszanki przypraw korzennych, 3 łyżki kakao
Krem:
500g serka mascarpone, 3 czubate łyżki cukru pudru, skórka otarta z 2 pomarańczy, 2 łyżki likieru pomarańczowego
1.Ciasto: żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy przyprawy, kakao i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną i ubite białka. Całość mieszamy.
2.Ciasto przelewamy do natłuszczonej okrągłej formy (średnica 23 cm; jeśli piernik kętrzyński – wąska, wysoka foremka) i pieczemy w 160 stopniach C przez 40 minut.
3.Krem: skórkę z pomarańczy ścieramy, dodajemy cukier puder, likier i mieszamy. Następnie dodajemy serek mascarpone i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem schładzamy w lodówce min. 1 h.
4.Upieczone ciasto kroimy na 3 płaty (płaty możemy skropić likierem lub rumem). Ciasto przekładamy kremem. Następnie dekorujemy np. piernikami.
Wygląda pysznie i pewnie tak samo smakuje.
Ubiegłoroczny przepis na ciasto migdałowe jest znakomity! Moja rodzinka stwierdziła, że to będzie nasze coroczne rodzinne ciasto świąteczne:) w tym roku skuszę się też na tartę pomarańczową, domyślam się, że zapach jest wspaniały
Ooo super, bardzo cieszę się, że ciasto migdałowe przypadło Wam do gustu. :) Tarta też jest niczego sobie. :)
Mniamciu! Genialny przepis! ;)
Bardzo dziękuję! ❤
Cóż mogę !! Wygląda obłędnie, mam poczucie, że te święta będą dla mnie bardzo CIĘŻKIE.
Pozdrawiam :)
Bardzo lubię tartę cytrynową, ale pomarańczowej jeszcze nie miałam okazji spróbować. Wygląda przepysznie, na święta będzie idealna! <3
Zrobiłam tartę dzisiaj :) Nie wiem czemu wyrosła, a po wyjęciu z piekarnika opadła… Chociaż spróbowałam trochę tej masy i smakuje obłędnie. Czekam, co będzie, aż wystygnie, bo pachnie cudownie. Nie mogę się jej doczekać :)
Masa ma prawo trochę opaść, nie zmienia to jej walorów smakowych. 😊
bardzo prosty przepis a jaki efekt ;-). Już parokrotnie wykonany i za każdym razem pychotka ;-)