fbpx

Aromatyczna tarta pomarańczowa, idealne ciasto na święta

by Dorota Zalepa
14 komentarzy
tarta pomarańczowa

Dziś mam dla Was obiecany przepis na tartę pomarańczową. Niezwykle aromatyczną i pyszną. To połączenie smakowe bardzo mi odpowiada, bo tarta nie jest zbyt słodka, nuta pomarańczy jest wyrazista i nadaje jej cytrusowy smak.

 

Klimat świąteczny czuć już w całym domu. Głównie za sprawą dekoracji, które w tym roku postanowiłam zrobić z tego co znajdę w domu i w lesie. I tak w wazonach pojawiły się gałązki choinkowe, tuż obok świec szyszki i orzechy, a w miseczce z owocami oczywiście cytrusy z powbijanymi goździkami. Do tego lampki i …. oczywiście choinka.

W tle lecą kolędy, a z piekarnika dobiega zapach ciasta. To cudowny i wyjątkowy czas i warto z niego korzystać w pełni.

 

Tarta pomarańczowa

 

 

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki brązowego cukru

 

Składniki na masę pomarańczową:

  • 4 jajka
  • 60 g cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1-2 pomarańcze do ułożenia na wierzchu

 

Sposób przygotowania

 

→ Mąkę przesiewamy, dodajemy 3 łyżki cukru i pokrojone w kostkę zimne masło. Najpierw szatkujemy masło nożem, dodajemy jajko i ugniatamy ciasto rękami aż składniki się połączą. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 min.

→ Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość ok. 0,5 cm. Jeśli za mocno się klei, możemy podsypywać mąką. Przekładamy do formy na tartę i odkrawamy brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15-20 min, aż ciasto się zarumieni.

→ Gdy spód się piecze my przygotowujemy masę jajeczną. Jajka ucieramy z cukrem przy pomocy miksera, dodajemy śmietankę, sok i skórkę z pomarańczy. Obieramy pomarańcze i kroimy na plastry.

→ Gdy tarta się upiecze, wylewamy naszą masę i na wierzchu układamy plastry pomarańczy.

→ Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut, do momentu aż masa jajeczna się zetnie, a boki tarty się zarumienią.

 

Schłodzoną tartę możemy podać z bitą śmietaną. W tym celu miksujemy śmietankę 30% z 2 łyżkami cukru pudru.

 

tarta pomarańczowa

tarta pomarańczowa

tarta pomarańczowa

przepis na tartę owocową

tarta pomarańczowa

przepis na tartę pomarańczową

tarta pomarańczowa

tarta pomarańczowa

tarta pomarańczowa

 

Gdybyście szukali innego świątecznego przepisu na ciasto, bardzo polecam Wam ciasto migdałowe z serkiem ricotta, które robiłam rok temu. Jestem ciekawa jakie ciasta przygotowujecie na święta i jak wyglądają Wasze domowe dekoracje. Robicie je sami, czy raczej kupujecie gotowce?

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy

14 komentarzy

Irmina Liczbik 14 grudnia 2017 - 20:54

Wygląda jak marzenie:) Kurcze, że też przeczytałam ten post na noc:D

Odpowiedz
Homerka 15 grudnia 2017 - 18:12

Sama piekę ciasta :) W tamtym roku piekłam piernik przekładany pomarańczową masą na bazie serka mascarpone. Nie mogłam się nim najeść bo uwielbiam pomarańczowy posmak. Twoja tarta również kusi:) Pozdrawiam ciepło.

Odpowiedz
Dorota Zalepa 16 grudnia 2017 - 19:14

Może podrzucisz tutaj przepis?

Odpowiedz
Homerka 16 grudnia 2017 - 21:17

Oczywiście :) Jeśli dobrze pamiętam przepis ściągnęłam od Zosi z http://www.makecookingeasier.pl

Oto przepis na piernik (dla leniwych dobry będzie piernik kętrzyński z pudełka):
5 jajek, 150g mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 150g brązowego cukru, 30g mieszanki przypraw korzennych, 3 łyżki kakao

Krem:
500g serka mascarpone, 3 czubate łyżki cukru pudru, skórka otarta z 2 pomarańczy, 2 łyżki likieru pomarańczowego

1.Ciasto: żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy przyprawy, kakao i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną i ubite białka. Całość mieszamy.

2.Ciasto przelewamy do natłuszczonej okrągłej formy (średnica 23 cm; jeśli piernik kętrzyński – wąska, wysoka foremka) i pieczemy w 160 stopniach C przez 40 minut.

3.Krem: skórkę z pomarańczy ścieramy, dodajemy cukier puder, likier i mieszamy. Następnie dodajemy serek mascarpone i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem schładzamy w lodówce min. 1 h.

4.Upieczone ciasto kroimy na 3 płaty (płaty możemy skropić likierem lub rumem). Ciasto przekładamy kremem. Następnie dekorujemy np. piernikami.

Odpowiedz
Aneta 15 grudnia 2017 - 22:05

Wygląda pysznie i pewnie tak samo smakuje.

Odpowiedz
Agne 16 grudnia 2017 - 09:30

Ubiegłoroczny przepis na ciasto migdałowe jest znakomity! Moja rodzinka stwierdziła, że to będzie nasze coroczne rodzinne ciasto świąteczne:) w tym roku skuszę się też na tartę pomarańczową, domyślam się, że zapach jest wspaniały

Odpowiedz
Dorota Zalepa 16 grudnia 2017 - 19:14

Ooo super, bardzo cieszę się, że ciasto migdałowe przypadło Wam do gustu. :) Tarta też jest niczego sobie. :)

Odpowiedz
Ania Kalemba 16 grudnia 2017 - 13:25

Mniamciu! Genialny przepis! ;)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 17 grudnia 2017 - 21:09

Bardzo dziękuję! ❤

Odpowiedz
matkapolka89 18 grudnia 2017 - 14:11

Cóż mogę !! Wygląda obłędnie, mam poczucie, że te święta będą dla mnie bardzo CIĘŻKIE.

Pozdrawiam :)

Odpowiedz
Fitness Equinox 19 grudnia 2017 - 15:35

Bardzo lubię tartę cytrynową, ale pomarańczowej jeszcze nie miałam okazji spróbować. Wygląda przepysznie, na święta będzie idealna! <3

Odpowiedz
Musicalna 22 grudnia 2017 - 18:57

Zrobiłam tartę dzisiaj :) Nie wiem czemu wyrosła, a po wyjęciu z piekarnika opadła… Chociaż spróbowałam trochę tej masy i smakuje obłędnie. Czekam, co będzie, aż wystygnie, bo pachnie cudownie. Nie mogę się jej doczekać :)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 22 grudnia 2017 - 19:40

Masa ma prawo trochę opaść, nie zmienia to jej walorów smakowych. 😊

Odpowiedz
carrantuohill 12 stycznia 2018 - 09:19

bardzo prosty przepis a jaki efekt ;-). Już parokrotnie wykonany i za każdym razem pychotka ;-)

Odpowiedz

Zostaw komentarz