fbpx

Aromatyczna tarta pomarańczowa, idealne ciasto na święta

by Dorota Zalepa
14 komentarzy
tarta pomarańczowa

Dziś mam dla Was obiecany przepis na tartę pomarańczową. Niezwykle aromatyczną i pyszną. To połączenie smakowe bardzo mi odpowiada, bo tarta nie jest zbyt słodka, nuta pomarańczy jest wyrazista i nadaje jej cytrusowy smak.

 

Klimat świąteczny czuć już w całym domu. Głównie za sprawą dekoracji, które w tym roku postanowiłam zrobić z tego co znajdę w domu i w lesie. I tak w wazonach pojawiły się gałązki choinkowe, tuż obok świec szyszki i orzechy, a w miseczce z owocami oczywiście cytrusy z powbijanymi goździkami. Do tego lampki i …. oczywiście choinka.

W tle lecą kolędy, a z piekarnika dobiega zapach ciasta. To cudowny i wyjątkowy czas i warto z niego korzystać w pełni.

 

Tarta pomarańczowa

 

 

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki brązowego cukru

 

Składniki na masę pomarańczową:

  • 4 jajka
  • 60 g cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 1-2 pomarańcze do ułożenia na wierzchu

 

Sposób przygotowania

 

→ Mąkę przesiewamy, dodajemy 3 łyżki cukru i pokrojone w kostkę zimne masło. Najpierw szatkujemy masło nożem, dodajemy jajko i ugniatamy ciasto rękami aż składniki się połączą. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 min.

→ Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość ok. 0,5 cm. Jeśli za mocno się klei, możemy podsypywać mąką. Przekładamy do formy na tartę i odkrawamy brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15-20 min, aż ciasto się zarumieni.

→ Gdy spód się piecze my przygotowujemy masę jajeczną. Jajka ucieramy z cukrem przy pomocy miksera, dodajemy śmietankę, sok i skórkę z pomarańczy. Obieramy pomarańcze i kroimy na plastry.

→ Gdy tarta się upiecze, wylewamy naszą masę i na wierzchu układamy plastry pomarańczy.

→ Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut, do momentu aż masa jajeczna się zetnie, a boki tarty się zarumienią.

 

Schłodzoną tartę możemy podać z bitą śmietaną. W tym celu miksujemy śmietankę 30% z 2 łyżkami cukru pudru.

 

tarta pomarańczowa

tarta pomarańczowa

tarta pomarańczowa

przepis na tartę owocową

tarta pomarańczowa

przepis na tartę pomarańczową

tarta pomarańczowa

tarta pomarańczowa

tarta pomarańczowa

 

Gdybyście szukali innego świątecznego przepisu na ciasto, bardzo polecam Wam ciasto migdałowe z serkiem ricotta, które robiłam rok temu. Jestem ciekawa jakie ciasta przygotowujecie na święta i jak wyglądają Wasze domowe dekoracje. Robicie je sami, czy raczej kupujecie gotowce?

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy

Close