Cześć! Pozostajemy w temacie Świąt! Dziś mam dla Was fajny przepis na ciasto migdałowe z serkiem ricotta, bez użycia mąki pszennej. Robi się je dość szybko, jedyna kwestia to zmielenie migdałów w młynku do kawy, ale jeśli kupimy od razu zmielone, ten punkt zupełnie odpada. Ciasto świetnie sprawdzi się na święta, jest puszyste, wilgotne i pyszne!
Składniki:
- 160 g masła
- 260 g cukru trzcinowego
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 300 g zmielonych migdałów
- 400 g serka ricotty
- skórka otarta z 1 cytryny
- płatki migdałów do dekoracji
- cukier puder do posypania ciasta (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, także wyjmijmy je wcześniej z lodówki.
1. Masło ucieramy ze 130 gramami cukru, dodajemy po kolei same żółtka, zmielone migdały, ricottę i skórkę otartą z jednej cytryny ekologicznej (wyszorowanej i sparzonej).
2. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy resztę cukru (130 g) i łączymy z pozostałymi składnikami delikatnie mieszając łyżką.
3. Ciasto przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy płatkami migdałów.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 50 minut.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z magazynu Kukbuk, wydanie specjalne 3/2015
Ciasto jest mokre i puszyste, smakuje obłędnie ze szklanką mleka lub filiżanką kawy, przyjemnie pachnie migdałami i cytrusami. Będzie idealnym zwieńczeniem świątecznych potraw. Smacznego! :)
Zapraszam Cię także na mój Fan Page na Facebooku oraz Instagram, gdzie wrzucam różne anegdotki z życia i niepublikowane wcześniej zdjęcia :)
15 komentarzy
Super wygląda <3
Zakochałam się…
Super przepis! Nigdy nie spotkałam chyba zmielonych migdałów – gdzie można je kupić? Bo u mamy raczej nie będę miała czym ich zmielić.
W lldlu sa w stałej ofercie
Dziękuję :)
No właśnie miałam napisać, że w Lidlu, ale też w sklepach ekologicznych jako mąka migdałowa. :)
Przepis zapisuję. Nie zrobię ciasta na święta, bo mam już wszystko zaplanowane, ale na pewno po nowym roku go wypróbuję :-)
Uwielbiam takie proste I szybkie przepisy :) Zapisuję do zrobienia na święta :)
Chyba pojawił się błąd w ilości cukru. W przepisie jest napisane 260 g a później w tekście 130 + 30 g. Która ilość jest poprawna?
Dziękuję za wyłapanie błędu. Już poprawiłam, powinno być 130 + 130 g.
Genialny przepis! Lubię takie ;)
Czy ricottę można zastąpić mascarpone?
A jaka jest średnica tej tortownicy, mogłabyś podać? :)
25 cm. :)
Dziękuję :)