fbpx

Ciasto migdałowe z serkiem ricotta (bez użycia mąki)

by Dorota Zalepa
15 komentarzy

Cześć! Pozostajemy w temacie Świąt! Dziś mam dla Was fajny przepis na ciasto migdałowe z serkiem ricotta, bez użycia mąki pszennej. Robi się je dość szybko, jedyna kwestia to zmielenie migdałów w młynku do kawy, ale jeśli kupimy od razu zmielone, ten punkt zupełnie odpada. Ciasto świetnie sprawdzi się na święta, jest puszyste, wilgotne i pyszne!

 

ciasto-migdalowe

Składniki:

 

  • 160 g masła
  • 260 g cukru trzcinowego
  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 300 g zmielonych migdałów
  • 400 g serka ricotty
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • płatki migdałów do dekoracji
  • cukier puder do posypania ciasta (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania

 

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, także wyjmijmy je wcześniej z lodówki.

1. Masło ucieramy ze 130 gramami cukru, dodajemy po kolei same żółtka, zmielone migdały, ricottę i skórkę otartą z jednej cytryny ekologicznej (wyszorowanej i sparzonej).

2. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy resztę cukru (130 g) i łączymy z pozostałymi składnikami delikatnie mieszając łyżką.

3. Ciasto przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy płatkami migdałów.

4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 50 minut.

Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

ciasto-migdalowe-z-serkiem-ricotta

ciasto midgałowe z serkiem ricotta

ciasto midgałowe z serkiem ricotta

ciasto midgałowe z serkiem ricotta

ciasto midgałowe z serkiem ricotta

Przepis pochodzi z magazynu Kukbuk, wydanie specjalne 3/2015

 

Ciasto jest mokre i puszyste, smakuje obłędnie ze szklanką mleka lub filiżanką kawy, przyjemnie pachnie migdałami i cytrusami. Będzie idealnym zwieńczeniem świątecznych potraw. Smacznego! :)

 

Zapisz się na Kameralny Newsletter i zyskaj dostęp do dodatkowych materiałów i treści. Dołącz do grupy, by wspólnie inspirować się do życia w rytmie slow.

Zapraszam Cię także na mój Fan Page na Facebooku oraz Instagram, gdzie wrzucam różne anegdotki z życia i niepublikowane wcześniej zdjęcia :)

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy

15 komentarzy

fitnesowiec.pl 19 grudnia 2016 - 20:01

Super wygląda <3

Odpowiedz
Irmina 19 grudnia 2016 - 20:56

Zakochałam się…

Odpowiedz
Olga Pietraszewska 19 grudnia 2016 - 23:18

Super przepis! Nigdy nie spotkałam chyba zmielonych migdałów – gdzie można je kupić? Bo u mamy raczej nie będę miała czym ich zmielić.

Odpowiedz
Anna 19 grudnia 2016 - 23:53

W lldlu sa w stałej ofercie

Odpowiedz
Olga Pietraszewska 20 grudnia 2016 - 07:55

Dziękuję :)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 20 grudnia 2016 - 08:50

No właśnie miałam napisać, że w Lidlu, ale też w sklepach ekologicznych jako mąka migdałowa. :)

Odpowiedz
Edyta 20 grudnia 2016 - 13:27

Przepis zapisuję. Nie zrobię ciasta na święta, bo mam już wszystko zaplanowane, ale na pewno po nowym roku go wypróbuję :-)

Odpowiedz
Asia Tarkowska 20 grudnia 2016 - 14:01

Uwielbiam takie proste I szybkie przepisy :) Zapisuję do zrobienia na święta :)

Odpowiedz
Anna 20 grudnia 2016 - 14:29

Chyba pojawił się błąd w ilości cukru. W przepisie jest napisane 260 g a później w tekście 130 + 30 g. Która ilość jest poprawna?

Odpowiedz
Dorota Zalepa 20 grudnia 2016 - 20:26

Dziękuję za wyłapanie błędu. Już poprawiłam, powinno być 130 + 130 g.

Odpowiedz
Ania Kalemba 20 grudnia 2016 - 23:29

Genialny przepis! Lubię takie ;)

Odpowiedz
Ewa 28 grudnia 2016 - 12:51

Czy ricottę można zastąpić mascarpone?

Odpowiedz
Magda 11 stycznia 2017 - 11:44

A jaka jest średnica tej tortownicy, mogłabyś podać? :)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 11 stycznia 2017 - 13:02

25 cm. :)

Odpowiedz
Magda 11 stycznia 2017 - 18:58

Dziękuję :)

Odpowiedz

Zostaw komentarz