Dziś mam dla Was najprostszy i najszybszy przepis na ciasto jaki znam – przepis na zebrę. Znacie? Robię je często, bo po pierwsze jest szybkie, po drugie zawsze wychodzi, a po trzecie jest pyszne! Pamiętam je z dzieciństwa, wraz z mamą piekłyśmy zebrę na święta, uwielbiałam wyjadać surowe ciasto palcami i obserwować jak rośnie w piekarniku. Dziś piekę zebrę z moim synkiem i widzę, jaką to jemu sprawia przyjemność. Mam nadzieję, że kiedyś ten zapach przypomni mu jego dzieciństwo.
→ przepis na szarlotkę na kruchym cieście z kratką
Potrzebne składniki
- 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 5 jajek
- 1 szklanka wody gazowanej (oranżada , sprite)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy (małe opakowanie)
Sposób przygotowania
Do miksera wrzucam jajka, cukier i cukier wanilinowy i czekam parę minut aż składniki się połączą. Następnie dolewam stopniowo szklankę oleju i szklankę czegoś gazowanego (woda, oranżada, sprite), zmniejszam obroty i miksuję dalej. W dalszej kolejności dodaję mąkę (2,5 szklanki) i proszek do pieczenia. Jak już składniki się ładnie połączą, dzielę masę na dwie w miarę równe części. Do jednej dodaję 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki.
Spód blachy tortowej (moja ma średnicę 25 cm) wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą. Ciasto wylewam na środek tortownicy po 3 łyżki na przemian jasnego i ciemnego, aż do wyczerpania masy.
Piekę ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Mam nadzieję, że przepis okaże się przydatny, koniecznie dajcie znać jeśli go wypróbujecie. A może robicie zebrę inaczej? Niemniej życzę udanych wypieków i smacznego!
→ przepis na szarlotkę na kruchym cieście z kratką
Zapraszam Cię także na mój Fan Page na Facebooku oraz Instagram, gdzie wrzucam różne anegdotki z życia i niepublikowane wcześniej zdjęcia :)
78 komentarzy
ale pychotka :D
nie jestem łasuchem, ale na taki smakołyk to bym chętnie się zapisała :D
Kiedyś mówiłaś, że nie lubisz pichcić, ale jak widać wszystko się może zmienić:)pozdrowionka
Lubię takie niecodzienne gotowanie, właśnie dla przyjemności. Czyli albo wypróbowuję nowe przepisy, albo coś wymyślam sama, albo gotuję coś, czego nie robię na co dzień (np. ciasto). Schabowe z ziemniakami mnie nie pasjonują :)
Twoi domownicy mają z Tobą bardzo dobrze. Co wejde, to jakiś smakowity przepis. Tym razem ciasto, no nie daruję! Wpadam na kawę ;)
Też im to powtarzam :) Zapraszam!
Uwielbiam zebrę! Jadę niedługo do mamy i już sobie ją zamówiłam :P PS. Wiesz, że cukier waniliowy to w rzeczywistości cukier waniLINOwy? Spójrz na opakowanie. Ja też byłam zaskoczona :D Pozdrawiam ciepło xx
No to mi zabiłaś ćwieka! Rzeczywiście, a całe życie czytam tę etykietę jako waniliowy i tak też na niego mówię. Teraz już widzę różnicę :) Dzięki!
Też już kiedyś ktoś mi zwrócił uwagę na cukier wanilinowy;D
Do kawy idealne :)
Ciacho pycha jestem antytalent kulinarny a tu przepis idealny nie spalilam :-)a ciasto przepyszne nawet cora niejadek zjadła połowę i dziś robię drugie bo powiedziała ze najpyszniejsze jakie jadła ,pozdrawiam !
Bardzo się cieszę, że wyszło i smakowało :)
Ciekawy przepis, trochę podobny do ciasta z czasów kiedy miałem z pięć lat. Chyba przypomnę sobie te czasy i sam je upiekę :)
Zakalec
Właśnie zrobiłam sobie mega pyszną kawę latte z kawiarki z mleczkiem i zamierzem rozkroić ciasto które wyciągnęłam z piekarnika. Troszkę za dużo kakao mi się wsypało, ale tak na pierwszy rzut oka zakalca nie ma :) idę bo mi tak ślinka cieknie że zaleję klawiaturę :)
Pozdrawiam Autorkę bloga :)
ALE NAROBIŁAŚ MI SMAKA:) IDĘ WLAŚNIE ROBIĆ CIACTO. NAPISZE JAK MI WYSZŁO. A Z TYM CUKREM WANILIOWYM TO CZASEM PISZE WANILNOWY A CZASEM WANILIOWY. MAM SKLEP I CZASEM MAM TAKIE
Mam nadzieję, że ciasto wyjdzie. Odnośnie tych cukrów, to lepsze są te waniliowe, wanilinowe to podobno takie podróbki tych pierwszych. Teraz już przy zakupie zwrócę na to uwagę.
zaraz zabieram sie do roboty tego ciacha !
zamiast kakao mogę użyć czekolady ?
Nigdy nie używałam do zebry czekolady, zawsze kakao, więc trudno mi powiedzieć jaki będzie efekt.
Wyjdziesz za mnie za mąż?
A jednak to prawda, że przez żołądek do serca :) Zdzisław schlebiasz mi, ale męża już mam :)
Wygląd ciasta jest po prostu obłędny, wypróbowałam i nie długo pojawi się u mnie na blogu.
mmmm pycha ACH
Babka wyszla pyszna,pozdrawiam:)
Upiekłam ciasto na zwykłej wodzie niegazowanej i też wyszło bardzo dobre. Dziękuję za przepis.
Witam.Pierwszym razem jak piekłam zeberkę to mi wyszła,ale drugim to chyba była w środu trochę jak by nie udana,mokra jak nie zeberka,ale i tak wszystkim smakowała.przepis udany.pozdrawiam
zakalec :( co zrobiłam nie tak, chłopak poszedł z psami na spacer a ja niespodzianka piekę Twoją zebrę i co?? i zakalec dobrze że on lubi zakalec. Zła jestem
Witam serdecznie
pamiętam to ciasto jeszcze za małego jak mama je robiła :)
wykonałam ten przepis dwa razy i za każdym razem pyszny jak u mamy :)
super, że jest ktoś kto wstawi tu czasami dobry przepis :) pozdrawiam serdecznie !
Jestem antytalentem jeśli chodzi o ciasto, robiłam ta zebrę dwa razy, dokładnie z przepisu i dwa razy zakalec :(
Za pierwszym razem 45 min 180 stopni termoobieg, drugi raz 180 stopni 50 minut góra dół – co robię nie tak???
Może piecz dłużej. Każdy piekarnik jest inny. Ja piekę bez termoobiegu. Po 45 minutach sprawdzam patyczkiem, jeśli jest mokry, to piekę dłużej. Wkładaj ciasto do już nagrzanego piekarnika. Co jeszcze? Jak już wyłożysz ciasto łyżką (naprzemiennie ciemne i jasne) nie potrząsaj blachą by wyrównać jego poziom, bo uwolnisz powietrze i ciasto będzie zbyt zbite. Robię według tego przepisu już parę lat i raz mi wyszedł zakalec, właśnie wtedy, gdy stuknęłam blachą o blat, by powierzchnia ciasta się wyrównała.
Czy zamiast czegoś gazowanego mogę dodac zwykłą wodę przegotowaną bądź mineralna?
Lepiej jeśli ten płyn będzie gazowany, bo bąbelki sprawiają, że ciasto jest pulchniejsze. Ale jest też przepis, że zamiast szklanki oranżady dodaje się szklankę mleka. Tylko lepiej sprawdź go w necie, bo ja takiej wersji nie próbowałam.
ciasto pyszne!!!!!!w ciągu 1 tygodnia,piekę je już drugi raz. Jest wspaniałe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bardzo się cieszę :) Smacznego!
Pozdrawiam Tego kto przypomniał ten przepis!!!!Moja córeczka jest przeszczęśliwa Dzięki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ciasto pycha :) i takie jak na zdjęciach. Pozdrawiam:)
mam pytanie,czy ciasto zebra po upieczeniu wyjmowac natychmiast z piekarnika,czy zostawiac na pare minut . pieklam 2 razy i zakalec,ale i tak poszlo cale ,bo jest pychotka.pozdrawiam i prosze o odp. dziekuje
Wyłączyć piekarnik i zostawić na parę minut, można uchylić drzwiczki.
zakalec… piekłam ok. 45 min. w temp 180 st., grzanie góra i dół, wyglądało ładnie, popękało na górze… pokroiłam a ciasto na środku pływa ;) jak sprawdzałam patyczkiem – patyczek był suchy :(
to samo mat, też zakalec …ale cóż należało przeczytać komentarze…
Zastanawia mnie czy może to być przez to że nie całkiem równo podzielone były moje 2 masy, ciemnej okazało się więcej i jej konsystencja była mniej gęsta, a właśnie część ciemna jest na środku „rozpłynięta” ;) poza tym ciasto obłędne :) ja na szczęście lubię zakalec :) pozdrawiam
Ja piekę bez nawiewu, grzanie góra-dół, nie zawsze warstwy wyjdą równe, bo rozdzielamy je na oko, ale lepiej jak mają zbliżoną konsystencję. Moje ciasto też pęka na górze. Wygląda na to, że jeszcze parę minut ciasto potrzebowało. Patyczkiem sprawdzaj w różnych miejscach.
mam pytanko możno upiec w prodziżu?
Super przepis. Z uwagi na pojawiające się pytania jaka mąka, jaki olej, podzielę się swoim doświadczeniem. Użyłem mąki Lubella puszysta tortowa. Nie miałem akurat innego oleju pod ręką , więc użyłem oleju z pestek winogron. Dodałem odrobinę więcej proszku do pieczenia, za to nie miałem nic gazowanego więc użyłem zwykłej, przegotowanej wody.Popełniłem mały błąd, który na szczęście nie wpłynął na jakość. Na koniec zostało mi trochę białego ciasta, więc dosypałem kakao. Ponieważ to było ciasto już z dodatkiem mąki dla wyrównania gęstości, dodatek kakao zagęścił je dodatkowo i sam środek zebry był minimalnie zapadnięty, jednak bez zakalca. Myślę, że kluczem do sukcesu jest dobra mąka, proszek do pieczenia i właściwa konsystencja ciasta. No i oczywiście piekę do suchego patyczka,co w moim przypadku stanowiło nieco ponad godzinę i nie próbuję otwierać piekarnika wcześniej niż po wskazanym w przepisie czasie:). Polecam wszystkim ten przepis.
Czesc Dorotko,
Wyobraz sobie szukam przepisu na zebre i tu prosze Twoja stronka sie pojawia.
Ciasto w piekarniku, rzeczywiscie bardzo proste w przygotowaniu.
Mam nadzieje, ze u Ciebie wszystko dobrze.
Pozdrowionka
Ania
Hej :) Widzisz jaki ten świat jest mały. Mam nadzieję, że ciasto się udało. Pozdrawiam :)
To jest pyszne no jak mogłam zapomnieć ten przepis Dorota czemu mi nie przypomniałaś nie lubie cię bo mi nie przypomniałaś
No już przypomniałam właśnie :)
Witam
Ciasto pycha :-)robiłam na święta, teraz piekę drugi raz smak nie samowity ale bardzo mi pęka nie wiem co jest powodem. Pozdrawiam
Mi tak samo :/
Mi też zawsze wychodził zakalec aż znalazłam inny przepis.Najpierw trzeba ubić pianę z białek potem dodawać po 1 żółtku,cukier następnie dodaję mąkę wymieszaną z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody.Po wymieszaniu dodaję olej i aromat migdałowy i mieszam.Potem wlewam szklankę oranżady.Po wymieszaniu rozdzielam na 2 części.Do jednej dodaję 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki.Ja w moim przepisie nie mam cukru waniliowego tylko aromat do ciasta i sodę oczyszczoną.Zebrę według tego przepisu piekłam tysiące razy i za każdym razem idealnie upieczona.Zakalca zero.Ubicie najpierw białe na sztywno to podstawa przy tym cieście.
Z mojego doświadczenia może coś być z białkiem i oranżadą tak jak piszą Evik i Marek. Sam też dmucham na zimne, najpierw fazuję pianę, kręcę białka na średnich a potem szybkich dodaję żółtko po żółtku, potem sypkie. Różne napoje gazowane łączą różnie, może to zależeć od ich składu. Ja mocno gazowaną Muszyniankę rozcieńczam najczęściej z odrobiną syropu typu pomarańczowa Kaskada i łącznie nie pamiętam aby były jakieś problemy.
Ja robię jasne ciasto dzielę na dwie części dodaję po 2 łyżki mąki, a do tych ciast różne barwniki.
Im bardziej kolorowo tym dzieci są bardziej zaskoczone.
Ani razu zakalec mi nie wyszedł :)
mi tez peklo i zakalec wyszedl,a zrobilam wszystko wedlug przepisu
ogólnie ciasto typu babkowego lubi pękać… weź nóż i zanurz go w oleju i przetnij ciasto głęboko wzdłuż blachy jednym płynnym ruchem – ciasto będzie pękać jak babka wzdłuż cięcia. Jeżeli chodzi o zakalec to znaczy że ciasto mogło się za szybko zapiec od góry przez co dół nie miał siły wybić. Piecz ciasto 10min dłużej ale za to przez pierwsze 20-30min w mniejszej o 20 stopni temp.
dzisiaj robie drugi raz zebre,wedlug Twojego przepisu Dorotko,mam nadzieje,ze nie bedzie zakalca,bo za 1 razem wyszedl w samym srodku zakalec uuffff
Piekę już kolejny raz. Za każdym razem SUPER! :)
Raz robię z wodą gazowaną, raz ze Sprite (zależy co akurat mam) i za każdym razem wychodzi taki jak powinien :)
Jedyne co, to piekę go dłużej (piekarnik elektryczny, 180 stopni, góra dół, bez termoobiegu). Niestety 45-50 minut, to w moim przypadku trochę za krótko. Gdy sprawdzam ciacho patyczkiem po ok 50-55 minutach, to głębiej jest jeszcze mokre. Dlatego nie wyłączam jeszcze pieca, bo pewnie skończyłoby się tak samo jak u niektórych, sądząc po komentarzach ;) Po prostu by pływało / byłby zakalec.
Więc piekę tyle ile „potrzebuje”, czyli do suchego patyczka. Przeważnie jest to łącznie ok 1.10-1.20 h (tak na oko, bo po godzinie nie patrzę już na zegarek, tylko obserwuję ciacho) – koniecznie trzeba sprawdzać patyczkiem co jakiś czas, bo jak za długo będzie się piekło, to znowu będzie wysuszony i może zrobić się taka twardsza skorupka u góry.
Ale przepis super! Ciasto do kawy – pychota! :) POLECAM!!!
Jak myślicie, czy zamiast cukru mogę dodać miód?
chyba tak
Zrobiłam zebrę z małą zmianą czyli pierw białka na sztywno a później tak jak w przepisie. Do tego zamiast gazowanej wody bo nie miałam dolałam niecałą szklankę zwykłej niegazowanej. No i do masy nie kakaowej dodałam troszkę aromatu cytrynowego. Urosło tak, że aż się rozerwało u góry. Piekłam w 160 stopniach ponieważ mój piekarnik zawsze mocniej grzeje niż chcę i spala ciasta. Przepyszne, idealne do kawy :)
Ekstra wyszło. Pychota! :-)
maniam
Witam.
Dziś chce upiec żebra ale nie mam sprite ani wody czy mogę dodać coli?
ZAKALEC!!! i i to taki od góry do dołu, jeszcze nigdy coś takiego mi nie wyszło. Przepis fatalny. Nie polecam. Jednak trzeba sprawdzonych przepisów szukać.
https://uploads.disquscdn.com/images/fcf3cdd49601621292f3eb3b3ffd882affe103a8c9dc059fd23a91c126e7af68.jpg wyszlo takie? nie wiem czy udane? smaczne ale czy widzi Pani w nim zakalec?
buzie widzę w tym tęczu
zrobiłam z małą modyfikacją, zamiast 2,5 szkl mąki dałam 2 mąki + 0,5 szkl mielonych orzechów włoskich. wyszło pycha :)
Po 50 min zakalec. Baba nie wie co pisze. Bzdura. Cała robota psu w dupe! !!
Proste i szybkie w wykonaniu a wygląda i smakuje super😊
Dziękuję za przepis
właśnie jest w piekarniku. Poczytałam inne przepisy, kóre na pewno wykorzystam.Pani FDoroto zobaczyłam zdjęcie i od razu pomyślałam,że to Olsztyn.Pani jest z Olsztyna?.Ja studiowałam w Olsztynie jeszcze na WSP.
Pozdrawiam
Tak, jestem z Olsztyna. :)
Witam mam zamiar zrobić dziś to pyszne cudeńko 😉😁 lecz nie mam okrągłej blaszki 😣czy mogła bym zrobić to ciasto w naczyniu żaroodpornym?
Nie robiłam nigdy w naczyniu żaroodpornym, więc trudno powiedzieć jak ciasto się zachowa. Proporcje też mogą być inne.
Witam ciasto smakuje idealnie polecam👍😀
Witam. Właśnie ciasto siedzi w piekarniku:) wróciły wspomnienia….to też przepis z mojego dzieciństwa:) i też robiłam z córka:) mamy coś wspólnego:) Pozdrawiam i dziękuję za przepis:)
Ja nie wiem co zrobilam nie tak ale mam zakalec 😭
Wyszło super, oczywiście z czerwoną oranżadką 😁 Pozdrawiam serdecznie pani Dorotko z Jezioran 🙂
https://uploads.disquscdn.com/images/497b5b368b821dd56f8a56372581847db223b91d0acf84ce047f7a0a492e0c86.jpg
Ciasto wychodzi pyszne, robię już od ponad 3 lat z tego przepisu i zawsze wychodzi świetne. Dzisiaj będę znowu robiła, bo dawno nie robiłam ???? polecam przepis, nie wiem czemu niektórym wychodzi zakalec ????