fbpx

Kameralne śniadanie – jajeczne muffinki z serem, szynką i czerwoną papryką

by Dorota Zalepa
21 komentarzy

Hej! Dziś zapraszam Was na kameralne śniadanie. W roli głównej jajeczne muffinki z serem, szynką i czerwoną papryką. Uwielbiam wszelkie jajeczne przepisy, często na moim stole gości szakszuka, jajka w kokilkach lub frittata. Do repertuaru jajecznych dań dołączyły także muffinki. Są delikatne, puszyste, z ciągnącym się żółtym serem.

 

Przepis na jajeczne muffinki z serem, szynką i czerwoną papryką

 

Składniki na 6 muffinek

  • 4 jajka
  • 3-4 łyżki mleka
  • szczypiorek
  • czerwona papryka
  • 3 plastry szynki
  • 3 plastry sera Hochland Gouda
  • olej kokosowy do wysmarowania formy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Paprykę, szczypior, szynkę i ser Hochland Gouda kroimy na kawałki. Jajka ubijamy z mlekiem solą i pieprzem.

Blachę do muffinek smarujemy olejem kokosowym rafinowanym, wkładamy najpierw suche składniki i zalewamy je masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, na 20 minut. Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem.

Do stworzenia przepisu wybrałam ser Hochland Gouda. To produkt wysokiej jakości, wykonany z polskiego mleka, które pochodzi od krów karmionych paszami bez GMO, bogaty w wapń, bez laktozy i sztucznych konserwantów, takich jak azotan potasu. W tej roli występuje sól. To naturalny konserwant, który poprawia smak sera. Sery żółte Hochland nie zawierają też dodatkowych tłuszczów roślinnych. Do wyboru mamy kilka rodzajów. Oprócz wspomnianej goudy, dostępny jest wyrazisty maasdamer, delikatny edamski, wytrawny i wyrazisty tylżycki i aromatyczna gouda wędzona. Sery Hochland jako jedyne sery produkowane na polskim rynku, otrzymały certyfikat VLOG – gwarantujący produkcję bez użycia technik modyfikacji genetycznej. Po sery mogą sięgać zarówno kobiety w ciąży, jak i osoby cierpiące na nietolerancję laktozy.

 

 

Garść inspiracji do śniadania

 

Jak zwykle do śniadania podrzucam Wam garść inspiracji z sieci. Znajdziecie sporo ciekawych linków fotograficznych, o tematyce slow fashion i zdrowym odżywianiu.

 

225 porad udzielonych przez znanych fotografów. Warto przeczytać i zainspirować się ich twórczością.

Be patient and optimistic. Give things as much time as you can and never lose hope that a great picture is just around the corner. Matt Stuart

Learn from your mistakes. Apply what you have learned, go back to a place and get it right. David Noton

♥ Ania z bloga Mammamija opisuje jak uczyć się fotografii na własną rękę.

Popularne miejsca na świecie, których nie można fotografować. Jak się okazuje nie wolno fotografować (do celów komercyjnych) wielu znanych zabytków m.in. Luwru, oświetlonej Wieży Eiffla, czy napisu Hollywood w USA i opery w Sydney.

Mity dotyczące tworzenia kapsułkowej szafy, to temat, który opisała duńska blogerka Signe. Kapsułkowa szafa nie musi być nudna i pozbawiona kolorów, jest po prostu idealnie dobrana do naszych upodobań i aktywności.

O tym jak robić lepsze zdjęcia na Instagram, opowiadają autorki pięknych i popularnych profili.

Przepis na domową granolę u Kasi albo na blogu Jadłonomia. Mam zamiar zrobić własną wersję.

Pochwała lenistwa w dobrym znaczeniu tego słowa. Czyli umiejętność rezygnacji z niektórych zadań, organizacji pracy, po to, by znaleźć czas dla siebie.

W życiu nie można być tylko jego biernym uczestnikiem. Trzeba je świadomie przeżywać i czynnie zaspokajać swoje potrzeby. Zadbać o swoje dobre samopoczucie i wyskoczyć z błędnego koła pogoni za lepszym jutrem.

Motywacyjny filmik o. Adama Szustaka o zwracaniu uwagi na drobne rzeczy, które dzieją się w naszym życiu. Warto doceniać to co robimy, bez patrzenia na mierzalne efekty.

Jak skutecznie zdobywać wiedzę, także w sieci. 14 sposobów.

Savoir vivre w domowych pieleszach, czyli jak szykownie wyglądać w domu zwracając także uwagę na komfort.

Smaczne przekąski na imprezę w domu. 6 przepysznych i efektownych przepisów, które zrobią furorę na niejednym przyjęciu.

 

To tyle na dziś, koniecznie wypróbujcie przepis na jajeczne muffinki z serem, szynką i czerwoną papryką. Jeśli znacie jakieś inne przepisy na jajka, koniecznie się nimi podzielcie.

 


Partnerem wpisu jest producent żółtych serów Hochland

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




21 komentarzy

Paula 20 listopada 2017 - 18:58

Jak zwykle fajne. A Szkołę Dam czytuję czasem. I naprawdę teraz coraz bardziej się wstydzę wyglądać niechlujnie w domu w razie w. I dla siebie. W domu też można wyglądać dobrze- niezbyt przetłuszczone, fajnie upięte włosy, luźne i mega wygodne, ale schludne spodnie, ładny t-shirt i skarpety bez dziur. I jest o.k. Nie wyszłabym już w dresie byle jakim gdzieś. Ale wciąż się uczę wyglądać lepiej w domu ;-). Nawet piżamę można mieć elegancką- teraz jest duży wybór takich ładnych.
Zaraz poczytam dalej. A, no i muffinki się jak najbardziej przydadzą- chcę przyrządzić coś fajnego na kolejną wizytę naszych znajomych. Pozdrawiam i życzę miłego tygodnia!

Odpowiedz
Dorota Zalepa 20 listopada 2017 - 19:26

Ja też od jakiegoś czasu wybieram lepszy strój w domu, choć nadal luźny i komfortowy. Dres też może wyglądać schludnie, jeśli nie jest poplamiony i wyciągnięty. Tunika i legginsy, lub wygodne jeansy. Nawet robię delikatny makijaż. Jak wyglądam schludniej, lepiej mi się pracuje i mogę w każdej chwili wyskoczyć, bez potrzeby przebierania się. Pozdrawiam i miłego wieczoru! <3

Odpowiedz
Paula 20 listopada 2017 - 19:57

Właśnie- można w razie czegoś na chwilkę wyskoczyć z domu. O to tutaj głównie chodzi. Bez zażenowania :-).

Odpowiedz
Ania 20 listopada 2017 - 21:08

O rany – też oglądam Szustaka! Piąteczka ;)

Odpowiedz
Amatorka Cooltury 20 listopada 2017 - 22:14

Rewelacja! Mam nadzieję, że w ten weekend uda mi się skorzystać z przepisu ;-)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 21 listopada 2017 - 16:11

Przepis jest szybki i prosty, więc mam nadzieję, że się uda. :)

Odpowiedz
matkapolka89 21 listopada 2017 - 12:17

Wygląda pysznie :) i przede wszystkim szybkie do przyrządzenia :)

Odpowiedz
Ola Dob. 21 listopada 2017 - 14:03

Tego właśnie potrzebowałam! Świetny przepis, koniecznie muszę wypróbować w nadchodzących dniach. Ostatnio namiętnie piekę muffiny, które moja córeczka uwielbia, ale zazwyczaj są to muffinki marchewkowe lub owsiane. Te wyglądają na bardzo smaczne. :)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 21 listopada 2017 - 16:12

Ooo, a masz gdzieś przepis?

Odpowiedz
Ola Dob. 21 listopada 2017 - 18:08

@Kameralna:disqus @zaciszelenki:disqus muffiny marchewkowe zazwyczaj robię z tego przepisu (pozwolę sobie podlinkować): http://www.doutratytchu.com/2017/08/muffiny-marchewkowe-z-ziarnami-i.html. Natomiast owsiane wyszperałam gdzieś w sieci i niestety nie mam jednego konkretnego przepisu, zazwyczaj kombinuję ze składnikami. :)

Odpowiedz
Zacisze Lenki 21 listopada 2017 - 17:49

Ja też jestem ciekawa przepisu.

Odpowiedz
Martyna 21 listopada 2017 - 14:14

A będzie cykl kameralne obiady?

Odpowiedz
Dorota Zalepa 21 listopada 2017 - 16:12

Niewykluczone. Coraz więcej przepisów pojawia się na blogu. :)

Odpowiedz
Ania Kalemba 21 listopada 2017 - 16:39

Wygląda superowo. Dzięki takiemu kolorowemu śniadaniu od razu chce się pozytywnie zacząć dzień 😃😃

Odpowiedz
Zacisze Lenki 21 listopada 2017 - 17:50

Jak to wygląda apetycznie… Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.

Odpowiedz
Bookszpanka 22 listopada 2017 - 14:15

Muffinki wyglądają super! Nie pomyślałam nigdy, żeby zrobić tego typu muffinki – muszę wypróbować!
Szkołę dam śledzę także. W tym temacie polecam książkę „Z klasą, na luzie” Adama Jarczyńskiego. Bardzo fajnie się czyta :)

Odpowiedz
Fitness Equinox 22 listopada 2017 - 14:54

Muffinki śniadaniowe to rzeczywiście ciekawy pomysł :) Wyglądają bardzo apetycznie – takie kolorowe. Na pewno wypróbuję!

Odpowiedz
Agunia 22 listopada 2017 - 21:44

A czy jajka musza byc ubite? Jesli uzyje blendera to czy tez muffinki wyjda?

Odpowiedz
Świeczek 28 listopada 2017 - 10:26

Właśnie wstawiłam muffinki do piekarnika :)

Odpowiedz
Piotr 22 czerwca 2023 - 13:23

Pychotka! Już wiem co zaproponować mojej dziewczynie na śniadanko w Weekend!

Odpowiedz
Patrycja 22 czerwca 2023 - 15:23

Świetne robiłam już coś podobnego kilka razy ale z chęcią wypróbuję nowy przepis :)

Odpowiedz

Zostaw komentarz