ciasto migdałowe z serkiem ricotta

Cześć! Pozostajemy w temacie Świąt! Dziś mam dla Was fajny przepis na ciasto migdałowe z serkiem ricotta, bez użycia mąki pszennej. Robi się je dość szybko, jedyna kwestia to zmielenie migdałów w młynku do kawy, ale jeśli kupimy od razu zmielone, ten punkt zupełnie odpada. Ciasto świetnie sprawdzi się na święta, jest puszyste, wilgotne i pyszne!

 

ciasto-migdalowe

Składniki:

 

  • 160 g masła
  • 260 g cukru trzcinowego
  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 300 g zmielonych migdałów
  • 400 g serka ricotty
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • płatki migdałów do dekoracji
  • cukier puder do posypania ciasta (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania

 

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, także wyjmijmy je wcześniej z lodówki.

1. Masło ucieramy ze 130 gramami cukru, dodajemy po kolei same żółtka, zmielone migdały, ricottę i skórkę otartą z jednej cytryny ekologicznej (wyszorowanej i sparzonej).

2. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy resztę cukru (130 g) i łączymy z pozostałymi składnikami delikatnie mieszając łyżką.

3. Ciasto przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy płatkami migdałów.

4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 50 minut.

Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

ciasto-migdalowe-z-serkiem-ricotta

ciasto midgałowe z serkiem ricotta

ciasto midgałowe z serkiem ricotta

ciasto midgałowe z serkiem ricotta

ciasto midgałowe z serkiem ricotta

Przepis pochodzi z magazynu Kukbuk, wydanie specjalne 3/2015

 

Ciasto jest mokre i puszyste, smakuje obłędnie ze szklanką mleka lub filiżanką kawy, przyjemnie pachnie migdałami i cytrusami. Będzie idealnym zwieńczeniem świątecznych potraw. Smacznego! :)

 

Zapisz się na Kameralny Newsletter i zyskaj dostęp do dodatkowych materiałów i treści. Dołącz do grupy, by wspólnie inspirować się do życia w rytmie slow.

Zapraszam Cię także na mój Fan Page na Facebooku oraz Instagram, gdzie wrzucam różne anegdotki z życia i niepublikowane wcześniej zdjęcia :)