fbpx

Fakty i mity dotyczące drobiu oraz przepis na chrupiące podudzia z Kurczaka Zagrodowego z warzywami

by Dorota Zalepa
9 komentarzy

 

Wciąż docierają do nas sprzeczne informacje na temat drobiu. Jedni chwalą jego walory smakowe i zdrowotne, inni ostrzegają przed spożywaniem drobiu ze źródeł niewiadomego pochodzenia. Jak jest naprawdę? Czy kurczakom podawane są antybiotyki i hormony? Które kurczaki karmione są paszą z GMO i mają zagrody z dostępem do naturalnego światła? Dziś postaram się odpowiedzieć na te pytania dotyczące drobiu.

 

Czy drób jest zdrowym mięsem?

Faktem jest, że drób to rodzaj mięsa, które jest wysoko oceniane przez dietetyków i specjalistów od zdrowego odżywiania. Dlaczego? Drób jest świetnym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Zawiera witaminy, głównie z grupy B, minerały – magnez, cynk, fosfor i selen, które korzystnie wpływają na nasz układ odpornościowy, nerwowy, tarczycę, pomagają w walce ze zmęczeniem. Drób jest polecany dla osób będących na diecie, sportowców, dzieci i osób starszych. Zdecydowanie warto wprowadzić go do swojej diety. Jednak jak każdy inny produkt, wybierajmy mięso jak najlepszej jakości.

 

 

Czy kurczaki karmione są paszą GMO?

Producenci drobiu mają do dyspozycji wiele pasz. Najlepsze i niebudzące żadnych wątpliwości są naturalne pasze roślinne, składające się ze zbóż i ziaren. Taką paszą karmione są na przykład Kurczaki Zagrodowe, pochodzące z małych gospodarstw na Podlasiu. Tym co wyróżnia karmę podawaną Zagrodowemu, są surowce niemodyfikowane genetycznie (bez GMO) będące w 100% roślinne – nie dodawane są surowce pochodzenia zwierzęcego. W zależności od sezonu kurczakom z Podlasia podawane są zboża takie jak pszenica, kukurydza, pszenżyto, nasionami oleistymi jak słonecznik, rzepak lub innymi roślinami wysokobiałkowymi jak groch czy bobik.

 

Czy kurczaki karmione są hormonami?

Od 2006 roku istnieje zakaz stosowania antybiotykowych stymulatorów wzrostu nałożony przez prawo unijne. Producenci drobiu muszą stosować się do tych wytycznych. W przypadku Kurczaka Zagrodowego stosowanie się do regulacji nałożonych przez prawo unijne poparte jest atestem i potwierdzone przez Instytutu Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach.

 

Czy kurczakom podawane są antybiotyki?

Od 2006 roku prawo zabrania używania tzw. antybiotykowych stymulatorów wzrostu, które przyśpieszały wzrost kurczaków. Biorąc jednak pod uwagę, że kiedyś były one dostępne, stale powraca przekonanie o ich obecności w mięsie kurczaka. Od ponad dziesięciu lat, producentów drobiu obowiązuje zakaz stosowania tego rodzaju środków. Co prawda podawanie antybiotyków jest dopuszczalne w przypadku choroby, ale pod ścisłą kontrolą weterynaryjną. Kurczaki, które otrzymały antybiotyki lub inne leki weterynaryjne, poddawane są karencji, tak by od momentu ich podania do pozyskania mięsa, minęło odpowiednio dużo czasu. Właśnie po to, aby w mięsie nie było żadnych leków. Okres karencji to czas niezbędny do całkowitego usunięcia pozostałości antybiotyków z organizmu zwierzęcia. Są jednak kurczaki przy, których chowie w ogóle nie stosuje się antybiotyków, nawet dopuszczonych przez prawo. To Kurczaki Zagrodowe. W momencie wykrycia choroby Kurczak jest odseparowany od reszty stada i poddany leczeniu specjalnymi ekstraktami ziołowymi czyli metodą fitoterapii. Nigdy też nie wraca do sprzedaży z etykietą marki Zagrodowy.

 

Czy mięso z kurczaka może mieć różny smak?

Na smak mięsa wpływa wiele czynników, m.in. pasze, jakimi są karmione kurczaki, aktywność ruchowa kurczaka, stan zdrowia czy długość chowu. Dobrym wyborem są Kurczaki Zagrodowe chowane w naturalnych warunkach, w małych, rodzinnych gospodarstwach z dala od dużych miast. Chów Kurczaka Zagrodowego trwa o połowę dłuższej niż zwykłych kurcząt. Przez cały ten czas żywiony jest wyłącznie wysokowartościową, naturalną karmą roślinną bez GMO. To wszystko sprawia, że mięso Kurczaka Zagrodowego jest doceniane przez miłośników gotowania. Jest delikatniejsze i ma bardziej spójną, kruchą strukturę, a po upieczeniu jest wyjątkowo smaczne i mniej tłuste niż mięso zwykłego kurczaka.

 

Przepis na chrupiące podudzia z Kurczaka Zagrodowego z warzywami

 

Sposobów na przyrządzenie kurczaka jest mnóstwo. Możemy przygotować z niego zupy, sałatki, drugie dania, zapiekanki, leczo. Dziś chciałabym Wam zaproponować niebywale prosty przepis na pyszne i chrupiące podudzia z kurczaka z warzywami, który bardzo często przygotowuję dla całej rodziny.

 

 

Składniki:

  • 8 podudzi z Kurczaka Zagrodowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, słodka i ostra papryka

 

Składniki na pieczone warzywa:

  • 2 bataty
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • łyżka oleju kokosowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie

 

Sposób przygotowania

Podudzia z Kurczaka Zagrodowego dokładnie myjemy i osuszamy papierem. Nacieramy solą i pieprzem, posypujemy ostrą i słodką papryką oraz tymiankiem i majerankiem. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny, dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 3 posiekane ząbki czosnku i mieszamy wszystko razem. Odstawiamy mięso w chłodne miejsce na minimum godzinę. Możemy odstawić kurczaka na całą noc do lodówki i upiec następnego dnia, wtedy podudzia będą bardziej aromatyczne.

 

Układamy podudzia w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Co jakiś czas je obracamy, by równomiernie się upiekły. Na 10 minut przed końcem możemy zwiększyć temperaturę do 190 stopni, by uzyskać chrupiącą skórkę.

 

Bataty obieramy i kroimy na paski, cukinię kroimy w plastry, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na podłużne kawałki. Układamy warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, ziołami prowansalskimi. Pomiędzy warzywami, w odstępach 10 cm układamy kawałki oleju kokosowego. Warzywa wkładamy do piekarnika na 25 minut na 180 stopni. Ja piekę je razem z kurczakami do momentu aż będą miękkie. Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest je obrócić.

 

Podudzia podajemy z warzywami.

Smacznego!

 

 

Znając zdrowotne właściwości drobiu oraz czynniki, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupu, możemy bez oporów wprowadzić ten rodzaj mięsa do naszej diety. Warto jednak wybierać drób z pewnego miejsca. Ja często sięgam po Kurczaka Zagrodowego, bo mam pewność, że takie mięso nie zawiera hormonów, kurczaki są karmione paszą bez GMO, mają dużo swobody i podczas chowu nie podaje im się żadnych antybiotyków. W ofercie marki znajdziemy uda, filety, podudzia, skrzydła, porcję rosołową i całego kurczaka. Tego ostatniego jeszcze nie piekłam i chętnie dowiem się jak go przygotowujecie. Czy drób często pojawia się na Waszych stołach? Jaki jest Wasz ulubiony przepis na kurczaka?

 


Partnerem wpisu jest Kurczak Zagrodowy

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy