fbpx

Guacamole – przepis

by Dorota Zalepa
11 komentarzy
guacamole

Przepis na guacamole pochodzi z kuchni meksykańskiej i jest świetne nie tylko ze względu na swoje wartości odżywcze, ale bardzo dobrze smakuje z tortillą, przystawkami czy kanapkami. Awokado zawiera w sobie ogromne ilości witamin i składników mineralnych, bardzo dobrze wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale także działa na nasza cerę, włosy i paznokcie. Warto zatem wprowadzić ten owoc do naszego menu. Ja mam takie postanowienie.

Składniki na guacamole:

  • 1 dojrzałe awokado
  • ½ cytryny lub 1 limonka
  • 1 nieduży pomidor
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, chili

Sposób przygotowania

guacamole przepis

Awokado musi być bardzo dojrzałe i miękkie. Przekrawamy je na pół, wyjmujemy pestkę i dużą łyżką wydrążamy miąższ. Skraplamy go sokiem z połówki cytryny (lub limonki), to spowoduje, że miąższ nie ściemnieje. Następnie rozgniatamy go widelcem. Jeśli awokado jest wystarczająco dojrzałe, zrobienie z niego gładkiej masy nie będzie stanowiło problemu. Średni pomidor nacinamy i zanurzamy na chwilę we wrzątku, wtedy skórka będzie lekko odchodzić, kroimy w drobną kostkę. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Można odstawić na pół godziny do lodówki, by składniki dobrze się połączyły.

Guacamole można robić na wiele sposobów i dodawać składniki, które nam najbardziej smakują. Zamiast np. pomidora można dodać papryczkę chili.

Idealnie pasuje do chrupek typu SunBites lub nachos. Namiętnie też smarowałam nim kapki z wędliną.

Smacznego!

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy