Przepis na guacamole pochodzi z kuchni meksykańskiej i jest świetne nie tylko ze względu na swoje wartości odżywcze, ale bardzo dobrze smakuje z tortillą, przystawkami czy kanapkami. Awokado zawiera w sobie ogromne ilości witamin i składników mineralnych, bardzo dobrze wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale także działa na nasza cerę, włosy i paznokcie. Warto zatem wprowadzić ten owoc do naszego menu. Ja mam takie postanowienie.
Składniki na guacamole:
- 1 dojrzałe awokado
- ½ cytryny lub 1 limonka
- 1 nieduży pomidor
- ½ czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz, chili
Sposób przygotowania
Awokado musi być bardzo dojrzałe i miękkie. Przekrawamy je na pół, wyjmujemy pestkę i dużą łyżką wydrążamy miąższ. Skraplamy go sokiem z połówki cytryny (lub limonki), to spowoduje, że miąższ nie ściemnieje. Następnie rozgniatamy go widelcem. Jeśli awokado jest wystarczająco dojrzałe, zrobienie z niego gładkiej masy nie będzie stanowiło problemu. Średni pomidor nacinamy i zanurzamy na chwilę we wrzątku, wtedy skórka będzie lekko odchodzić, kroimy w drobną kostkę. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Można odstawić na pół godziny do lodówki, by składniki dobrze się połączyły.
Guacamole można robić na wiele sposobów i dodawać składniki, które nam najbardziej smakują. Zamiast np. pomidora można dodać papryczkę chili.
Idealnie pasuje do chrupek typu SunBites lub nachos. Namiętnie też smarowałam nim kapki z wędliną.
Smacznego!
12 komentarzy
Raz tego próbowałem i mi posmakowało. Idealnie pasuje do czipsów czy krakersów. Dobry pomysł na przekąskę na parapetówce, którą niedługo zrobię ;)
A no właśnie, jeszcze nie robiłeś parapetówki! Jakim cudem mi to umknęło. Mam nadzieję, że nie zapomnisz o mnie ;) Mogę przygotować te guacamole dla Ciebie :)
wygląda super, zawsze chciałam spróbować awokado :)
Jutro lecę po składniki, Sunbitesy i mnie nie ma. Dopóki nie zjem :)
A browar ;> ?
Widocznie ma już zapas w lodówce albo za oknem przy takiej pogodzie. ;)
Pijaki jedne ;)
Ale trafiłaś z tym przepisem! Mam właśnie dojrzałe avocado i zastanawiałam się do czego je wykorzystać. Czytasz w moich myślach, hahaha!
Ostatnio też z czymś trafiłam, co akurat miałaś do wykorzystania :)
Tak, pieczarki na zapiekanki :)))
Bardzo lubię nachos z guacamole. W domu mojej narzeczonej jest to obowiązkowy punkt programu każdej domówki. Fajna przekąska – dużo lepsze rozwiązanie, niż klasyczne chipsy i paluszki w szklance ;p
Awokado jest to dla mnie najzdrowszy owoc jaki istnieje. Uwielbiam go jeść rano w tortilli :D. A z Twojego przepisu na guacamole często korzystam