fbpx

Guacamole – przepis

by Dorota Zalepa
11 komentarzy
guacamole

Przepis na guacamole pochodzi z kuchni meksykańskiej i jest świetne nie tylko ze względu na swoje wartości odżywcze, ale bardzo dobrze smakuje z tortillą, przystawkami czy kanapkami. Awokado zawiera w sobie ogromne ilości witamin i składników mineralnych, bardzo dobrze wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale także działa na nasza cerę, włosy i paznokcie. Warto zatem wprowadzić ten owoc do naszego menu. Ja mam takie postanowienie.

Składniki na guacamole:

  • 1 dojrzałe awokado
  • ½ cytryny lub 1 limonka
  • 1 nieduży pomidor
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, chili

Sposób przygotowania

guacamole przepis

Awokado musi być bardzo dojrzałe i miękkie. Przekrawamy je na pół, wyjmujemy pestkę i dużą łyżką wydrążamy miąższ. Skraplamy go sokiem z połówki cytryny (lub limonki), to spowoduje, że miąższ nie ściemnieje. Następnie rozgniatamy go widelcem. Jeśli awokado jest wystarczająco dojrzałe, zrobienie z niego gładkiej masy nie będzie stanowiło problemu. Średni pomidor nacinamy i zanurzamy na chwilę we wrzątku, wtedy skórka będzie lekko odchodzić, kroimy w drobną kostkę. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Można odstawić na pół godziny do lodówki, by składniki dobrze się połączyły.

Guacamole można robić na wiele sposobów i dodawać składniki, które nam najbardziej smakują. Zamiast np. pomidora można dodać papryczkę chili.

Idealnie pasuje do chrupek typu SunBites lub nachos. Namiętnie też smarowałam nim kapki z wędliną.

Smacznego!

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy

11 komentarzy

Jak to widzę ja 6 kwietnia 2013 - 14:53

Raz tego próbowałem i mi posmakowało. Idealnie pasuje do czipsów czy krakersów. Dobry pomysł na przekąskę na parapetówce, którą niedługo zrobię ;)

Odpowiedz
Dorota 6 kwietnia 2013 - 14:56

A no właśnie, jeszcze nie robiłeś parapetówki! Jakim cudem mi to umknęło. Mam nadzieję, że nie zapomnisz o mnie ;) Mogę przygotować te guacamole dla Ciebie :)

Odpowiedz
:) 6 kwietnia 2013 - 15:32

wygląda super, zawsze chciałam spróbować awokado :)

Odpowiedz
looqash. 6 kwietnia 2013 - 22:21

Jutro lecę po składniki, Sunbitesy i mnie nie ma. Dopóki nie zjem :)

Odpowiedz
Jak to widzę ja 6 kwietnia 2013 - 22:42

A browar ;> ?

Odpowiedz
Wacek 8 kwietnia 2013 - 11:04

Widocznie ma już zapas w lodówce albo za oknem przy takiej pogodzie. ;)

Odpowiedz
Dorota 8 kwietnia 2013 - 11:33

Pijaki jedne ;)

Odpowiedz
Magdalena 8 kwietnia 2013 - 12:55

Ale trafiłaś z tym przepisem! Mam właśnie dojrzałe avocado i zastanawiałam się do czego je wykorzystać. Czytasz w moich myślach, hahaha!

Odpowiedz
Dorota 8 kwietnia 2013 - 13:06

Ostatnio też z czymś trafiłam, co akurat miałaś do wykorzystania :)

Odpowiedz
Magdalena 8 kwietnia 2013 - 15:18

Tak, pieczarki na zapiekanki :)))

Odpowiedz
Słowik 10 kwietnia 2013 - 09:44

Bardzo lubię nachos z guacamole. W domu mojej narzeczonej jest to obowiązkowy punkt programu każdej domówki. Fajna przekąska – dużo lepsze rozwiązanie, niż klasyczne chipsy i paluszki w szklance ;p

Odpowiedz

Zostaw komentarz